Κυριακή, 07 Αυγούστου 2022 00:45

Καταγγελία του Σωματείου Νοσοκομειακών Γιατρών: Αποδυναμώνεται το Νοσοκομείο Μεσσηνίας

Καταγγελία του Σωματείου Νοσοκομειακών Γιατρών: Αποδυναμώνεται το Νοσοκομείο Μεσσηνίας

Σε άμεση αντίδραση ενάντια στην αποδυνάμωση του Νοσοκομείου Μεσσηνίας, με τη μετακίνηση τεσσάρων χειρουργών στο Νοσοκομείο Σπάρτης για εφημερίες, καλεί τους πολίτες και τους πολιτικούς παράγοντες και φορείς του Νομού, το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας. Το Σωματείο υπογραμμίζει ότι η αποδυνάμωση του Νοσοκομείου μπορεί να έχει άκρως επικίνδυνες συνέπειες για τους πολίτες της Μεσσηνίας και ότι οι γιατροί που εργάζονται εξουθενωμένοι, με συνεργάτες που δεν γνωρίζουν και με ιστορικό ασθενών που επίσης δεν γνωρίζουν προσφέρουν ιατρικές πράξεις που ενέχουν επισφάλεια…

Η καταγγελία του Σωματείου, που υπογράφεται από την πρόεδρο, Χρυσάνθη Μάλλιου και τον γραμματέα Μανώλη Μάκαρη, έχει ως εξής: «Ενώ διανύουμε μια ιδιαίτερη επιβαρυμένη περίοδο  για τον νομό εν μέσω τουριστικής περιόδου, με αύξηση τόσο των τροχαίων ατυχημάτων όσο και  της υπόλοιπης νοσηρότητας.

     Ενώ  δεχόμαστε και  πολλά επιπλέον περιστατικά από τα νοσοκομεία των γύρω νομών λόγω της  υποστελέχωσης τους σε ιατρικό προσωπικό.

    Ενώ η μεγάλη υποστελέχωση   μας ωθεί    σε υπερεφημέρευση  με  συνέπεια  την εργασιακή μας εξουθένωση.

    Ενώ  οριακά καλύπτονται οι εφημερίες στο νοσοκομείο Μεσσηνίας, ενώ καλούμαστε όλοι να εφημερεύουμε πέραν των τακτικών εφημεριών με τις λεγόμενες "πρόσθετες εφημερίες"  (οι οποίες είναι απλήρωτες από τον Νοέμβριο  του 2021).

   Σε αυτές τις συνθήκες η 6η Υ.Π.Ε.   εντέλει τους 4  επικουρικούς χειρουργούς της νοσηλευτικής μονάδας Καλαμάτας  να μετακινηθούν για να εφημερεύσουν στο νοσοκομείο της Σπάρτης.

   Δηλώνουμε πως  η ιατρική πράξη  ενέχει επισφάλεια όταν  τελείται σε αιφνίδια καινούργιες  συνθήκες, με άγνωστους συνεργάτες, με άγνωστο το ιστορικό των ασθενών  και από έναν ιατρό που έχει μετακινηθεί από την βάση του και βρίσκεται ήδη σε εργασιακή εξουθένωση.  

    Δηλώνουμε πως είναι  άκρως επικίνδυνο για τους πολίτες του νομού μας  και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, η αποδυνάμωση του κεντρικού νοσοκομείου της Καλαμάτας.

    Υπεύθυνοι για την επισφάλεια αυτή είναι η 6η Υ.Π.Ε. που  μετακινεί  τους ιατρούς  και οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων  Σπάρτης και Μεσσηνίας που συναινούν στις μετακινήσεις  αυτές. Οι  έκτακτες και επιτακτικές ανάγκες που επικαλούνται  είναι κάθε άλλο παρά έκτακτες,  καθώς προκύπτουν από την υποστελέχωση των νοσοκομείων η οποία καλά  κρατεί από χρόνια και για την οποία οι παραπάνω φέρουν την απόλυτη ευθύνη,  επειδή  καθυστερούν οι προκηρύξεις και οι προσλήψεις  των κενών οργανικών ιατρικών θέσεων.

   Απαιτούμε από την 6η Υ.Π.Ε. και τις Διοικήσεις των 2 νοσοκομείων να σκεφτούν επι τέλους  σοβαρά την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών. 

   Καλούμε τους πολίτες αλλά  και τους πολιτικούς φορείς του νομού να αντιδράσουν άμεσα στην  υποβάθμιση του Νοσοκομείου Μεσσηνίας».