Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2023 00:32

Ομόφωνο ψήφισμα στη Μεσσήνη: Να γίνει πράξη η απόφαση της πολιτείας για Κέντρο Υγείας στον Άγιο Ανδρέα

Αριστερά ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, στο βάθος διακρίνεται δίπλα στον Τάσο Τσερπέ ο Μανώλης Μάκαρης και δεξιά ο Ηλίας Πατσιώτης Αριστερά ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, στο βάθος διακρίνεται δίπλα στον Τάσο Τσερπέ ο Μανώλης Μάκαρης και δεξιά ο Ηλίας Πατσιώτης

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Με ομόφωνο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης ζητά να υλοποιηθεί η απόφαση, που έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως πάνω από δέκα χρόνια, για τη δημιουργία Κέντρου Υγείας στον Άγιο Ανδρέα της Δημοτικής Ενότητας Αίπειας. Ζητά επίσης να στελεχωθεί το Κέντρο Εφημερίας στη Λογγά με γιατρούς και νοσηλευτές για να εφημερεύει κάθε μέρα και όχι μόνο τις 18 μέρες του μήνα που εφημερεύει τώρα. Ακόμη το ψήφισμα ζητά να λειτουργήσει Σταθμός του ΕΚΑΒ στη Λογγά. Την ομόφωνη απόφαση, που λήφθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης, θα παραδώσει ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, τον οποίο θα επισκεφθεί στο υπουργείο τη Δευτέρα το απόγευμα. Θα του παραδώσει ακόμη τον πλήρη φάκελο για το Κέντρο Υγείας Αγίου Ανδρέα (την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με τη σχετική απόφαση, τη μελέτη του έργου που έχει εκπονηθεί από τον πρώην Δήμο Αίπειας, ακόμη και την οικοδομική άδεια που έχει εκδοθεί) αλλά και πλήθος στοιχείων για την “υγειονομική τρύπα”, όπως τη χαρακτηρίζουν τα Σωματεία των γιατρών, στην περιοχή της νοτιοανατολικής Πυλίας…

Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης με πρωτοβουλία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ενώ παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι αλλά και κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Αίπειας. 

Εισηγητής του θέματος είχε οριστεί ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Τάσος Τσερπές, όμως τελικά την εισήγηση έκανε, ύστερα από συνεννόηση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο Γιάννης Λάσκαρης, εκπρόσωπος της παράταξης “Επανεκκίνηση Δήμου Μεσσήνης”, ο οποίος έχει ιδιαίτερους δεσμούς με τη Δημοτική Ενότητα Αίπειας. 


Δεξιά ο Νίκος Αναστασόπουλος, πρώην δήμαρχος του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Αίπειας, ο οποίος με πολύχρονο αγώνα κατάφερε και την απόφαση να πάρει για το Κέντρο Υγείας στον Άγιο Ανδρέα και τη μελέτη να ετοιμάσει και χρηματοδότηση να εξασφαλίσει (που όμως χάθηκε στην πορεία) και οικοδομική άδεια του έργου να βγάλει

Πάντως ο Τάσος Τσερπές έκανε κριτική στη δημοτική αρχή ότι παρά τη σοβαρότητα του ζητήματος δεν έκανε κάτι στα χρόνια της θητείας της τόσο για την ενίσχυση του Κέντρου Εφημέρευσης Λογγάς όσο και για τη δημιουργία του Κέντρου Υγείας στον Άγιο Ανδρέα. Μάλιστα σχολίασε ότι το θέμα έπρεπε να έχει έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο από τη δημοτική αρχή και όχι να επιβληθεί η συζήτησή του από τις αντιπολιτεύσεις. Επίσης είπε ότι δεν τιμά το Δήμο Μεσσήνης το γεγονός ότι έχει ήδη προηγηθεί του Δημοτικού Συμβουλίου το Περιφερειακό Συμβούλιο, που με ομόφωνη απόφασή του ζητά την ίδρυση του Κέντρου Υγείας. 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος, Γιώργος Αθανασόπουλος, έκανε κριτική στον Τάσο Τσερπές, υποστηρίζοντας ότι εκείνος, ως αντιδήμαρχος στην προηγούμενη δημοτική αρχή, δεν έκανε κάτι από αυτά που κατηγορεί ότι δεν έχει κάνει η σημερινή δημοτική αρχή. Ο δήμαρχος κ. Αθανασόπουλος είπε ότι το θέμα της υγειονομικής κάλυψης της περιοχής από το Πεταλίδι μέχρι τα όρια του Δήμου ήταν από τα πρώτα με τα οποία καταπιάστηκε, γι’ αυτό και μία από τις πρώτες του συναντήσεις μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν με τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η πανδημία φρέναρε τις εξελίξεις για τα θέματα αυτά, οι οποίες όμως έχουν επανεκκινήσει πια. Είπε ο δήμαρχος ότι το Κέντρο Εφημερίας Λογγάς χρειάζεται επιπλέον γενικούς γιατρούς για να λειτουργεί κάθε μέρα, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι επίκειται η τοποθέτηση νοσηλεύτριας στη συγκεκριμένη υγειονομική δομή και πως στις 2 Φεβρουαρίου είχε συνεργασία για το θέμα αυτό με τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη και τη διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Ελένη Αλειφέρη. Για τη λειτουργία σταθμού του ΕΚΑΒ στη Λογγά ο δήμαρχος είπε ότι έχει θέσει το θέμα στον υποδιοικητή του Οργανισμού. Σε ό,τι αφορά το αίτημα για Κέντρο Υγείας στον Άγιο Ανδρέα ο Γιώργος Αθανασόπουλος είπε ότι πρέπει να υπάρχει ρεαλισμός και να γίνονται ένα ένα τα βήματα, υποσχέθηκε όμως ότι “θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να πετύχουμε τους στόχους μας”. 

Τη συνεδρίαση παρακολούθησε και τοποθετήθηκε ο πρώην δήμαρχος Αίπειας, Νίκος Αναστασόπουλος, ο οποίος ήταν εκείνος που μετά από μεγάλο και πολύχρονο αγώνα πέτυχε να βγει απόφαση για το Κέντρο Υγείας στον Άγιο Ανδρέα και να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Υπογράμμισε ότι για το Κέντρο Υγείας υπάρχει μελέτη ώριμη, υπάρχει μέχρι και οικοδομική άδεια και το μόνο που χρειάζεται είναι μια επικαιροποίηση των τιμών, η οποία σημείωσε ότι μπορεί να γίνει εύκολα από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Υπογράμμισε ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση και να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας, ώστε να σταματήσουν να χάνονται ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί. 

Επίσης παρακολούθησε τη συνεδρίαση ο Μανώλης Μάκαρης, γραμματέας του Σωματείου Νοσοκομειακών Γιατρών Μεσσηνίας, ο οποίος περιέγραψε το υγειονομικό κενό που υπάρχει στην περιοχή της νοτιοανατολικής Πυλίας, υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η καθημερινή λειτουργία του Κέντρου Εφημερίας στη Λογγά, η λειτουργία σταθμού του ΕΚΑΒ και η δημιουργία Κέντρου Υγείας. Αναφέρθηκε επίσης γενικότερα στις σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας. 

Παρεμβάσεις για το ίδιο θέμα έκαναν ακόμη ο αντιδήμαρχος Γιώργος Στραβόλαιμος, ο πρώην αντιδήμαρχος Ηλίας Πετρόπουλος, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Μαλιώτης.

Στ.Μ.