Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2023 16:31

ΚΚΕ Μεσσηνίας: Απαράδεκτη η απόφαση για τις δευτερογενείς διακομιδές ασθενών με ιδιωτικά ασθενοφόρα

ΚΚΕ Μεσσηνίας: Απαράδεκτη η απόφαση για τις δευτερογενείς διακομιδές ασθενών με ιδιωτικά ασθενοφόρα

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ, με καταγγελία της, την απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου Καλαμάτας, για την ανάθεση των δευτερογενών διακομιδών ασθενών σε εταιρίες με ιδιωτικά ασθενοφόρα, σε εφαρμογή σχετικής οδηγίας του υπουργείου Υγείας και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Το ΚΚΕ τονίζει ότι είναι μια επιλογή στο πλαίσιο της μετατροπής της υγείας σε ακριβό εμπόρευμα για τους εργαζόμενους και σε πεδίο κερδοφορίας για τους ιδιώτες, πολιτική που σημειώνει ότι εφαρμόστηκε και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ…

 

Πιο συγκεκριμένα η καταγγελία της Τομεακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΚΚΕ έχει ως εξής: “Η Τ.Ε. Μεσσηνίας του ΚΚΕ, καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου Καλαμάτας, η  οποία ευθυγραμμισμένη στις κατευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας και της 6ης ΥΠΕ, αναθέτει από 1/8 τη δευτερογενή διακομιδή των ασθενών (π.χ. εξιτήριο) που πραγματοποιούνταν ως τώρα από το ΕΚΑΒ, σε ιδιωτική εταιρία, με την πληρωμή του κόστους από τον τακτικό προϋπολογισμό του νοσοκομείου.

Δεν πρόκειται όμως για κεραυνό εν αιθρία! Ουσιαστικά, τον δρόμο για τη σύναψη τέτοιων συμβάσεων είχε ανοίξει ανάλογη τροπολογία που είχε φέρει από το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ και ήρθε να σφραγίσει με πρόσφατο νόμο της η κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτή ακριβώς την πολιτική έρχεται να υλοποιήσει η 6 ΥΠΕ και η διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Συγκεκριμένα, μισθώνει ασθενοφόρα από ιδιωτική εταιρία με το αντίτιμο των 37.200 ευρώ, για 5 μήνες ή μέχρι εξαντλήσεως του ποσού των 36,29 ευρώ ανά διακομιδή εντός δήμου Καλαμάτας (+1,3 ευρώ/χλμ εκτός Καλαμάτας).

Αυτή η τακτική παρουσιάζεται ως υποκατάστατο του ρημαγμένου ΕΚΑΒ, μπροστά στις τεράστιες ελλείψεις σε στόλο και πληρώματα, με το κόστος των διακομιδών μάλιστα να βαραίνει ήδη από καιρό τις οικογένειες των ασθενών σε αρκετές περιπτώσεις. Πρόκειται για μια τακτική που έρχεται να αθροιστεί στην απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει το προσωπικό της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων και των δήμων σε οδηγούς ασθενοφόρων, αντί να ενισχύσει άμεσα και ουσιαστικά το ΕΚΑΒ με μέσα και προσωπικό.

Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να οργανώσουν την πάλη τους απέναντι σε αντιδραστικές εξελίξεις σαν και αυτή. Να ορθώσουν τείχος στις πολιτικές εμπορευματοποίησης που χρόνια τώρα διαλύουν το δημόσιο σύστημα υγείας και έχουν μετατρέψει το λαϊκό δικαίωμα στην περίθαλψη σε ακριβό εμπόρευμα για τον λαό  και πεδίο κερδοφορίας για τους ιδιώτες επενδυτές.  

Να βάλουν στην προμετωπίδα του αγώνα τους τα δίκαια και αναγκαία αιτήματα για:

  •         στελέχωση του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.
  •         Ανάπτυξη, ανανέωση και πλήρη τεχνική υποστήριξη του στόλου ασθενοφόρων με τον αναγκαίο αριθμό σύγχρονων επίγειων, πλωτών και εναέριων μέσων.
  •         Μεταφορά όλων των ασθενών με εξιτήριο σε όποιο νομό είναι η οικία τους”.