Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017 21:04

Πιο υπεύθυνος ο Δήμος Μεσσήνης, ζητάει διορθώσεις αλλά όχι αναστολή των Δασικών Χαρτών

Κάτω δεξιά ο διευθυντής Δασών Μεσσηνίας, Γιώργος Σωτηρόπουλος, που έκανε μια εμπεριστατωμένη ενημέρωση για τους δασικούς χάρτες στο Δημοτικό Συμβούλιο, η αίθουσα του οποίου γέμισε από προέδρους κοινοτήτων και άλλους ενδιαφερόμενους Κάτω δεξιά ο διευθυντής Δασών Μεσσηνίας, Γιώργος Σωτηρόπουλος, που έκανε μια εμπεριστατωμένη ενημέρωση για τους δασικούς χάρτες στο Δημοτικό Συμβούλιο, η αίθουσα του οποίου γέμισε από προέδρους κοινοτήτων και άλλους ενδιαφερόμενους

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ 
Δεν πέρασε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης η γραμμή της Νέας Δημοκρατίας για την αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των Δασικών Χαρτών. Η δημοτική αρχή της Μεσσήνης έδειξε να διαθέτει περισσότερο μέτρο από τις δημοτικές αρχές των υπόλοιπων Δήμων και αντί να καταγγείλει και απορρίψει συνολικά τη διαδικασία, ζητάει σοβαρές αλλαγές και διορθώσεις, όχι όμως την αναστολή. Αντίθετα, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης επέμειναν στο αίτημα της αναστολής. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα σταλεί στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς για τις δικές τους ενέργειες…

Η συζήτηση για τους Δασικούς Χάρτες στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, το βράδυ της Δευτέρας, κράτησε περίπου τρεις ώρες και τοποθετήθηκαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι κοινοτήτων, ενώ εμπεριστατωμένη εισήγηση έκανε ο διευθυντής Δασών, Γιώργος Σωτηρόπουλος.
Την εισήγηση από την πλευρά της δημοτικής αρχής έκανε ο αντιδήμαρχος Νίκος Κοτταρίδης. Η εισήγηση και απόφαση εστιάζει κυρίως στην αναγκαιότητα παράτασης της προθεσμίας κατάθεσης αντιρρήσεων κατά έξι μήνες, στο να μη χαθούν επιδοτήσεις από καλλιέργειες σε εκτάσεις που σύμφωνα με τους Δασικούς Χάρτες προσδιορίζονται ως δασικές, αλλά και στο αίτημα για μείωση του τέλους αντιρρήσεων σε συμβολικό επίπεδο.
KOTTSARIDHS-NIKOS-31-01-17.jpg
Ο εισηγητής της δημοτικής αρχής, αντιδήμαρχος Νίκος Κοτταρίδης
Ειδικότερα, τα αιτήματα που αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο της εισήγησης της δημοτικής αρχής, είναι:
1 Οι εκτάσεις που χαρακτηρίζονται στο δασικό χάρτη ως ΔΑ, που σημαίνει ότι το έτος 1945 ήταν δασικής μορφής  και σήμερα είναι αγροτικής μορφής (20.808,49 στρέμματα) απασχολούν ένα μεγάλο μέρος των αγροτών της περιοχής μας, γεγονός αναμενόμενο αν σκεφτεί κανείς ότι οι εντατικές καλλιέργειες ξεκίνησαν μετά την εμπόλεμη κατάσταση, άρα μετά το 1945, κατά την προσπάθεια της ανασυγκρότησης της χώρας και της προσπάθειας των πολιτών να ανακάμψουν. Αν υπολογίσουμε και το ύψος της βροχόπτωσης στην περιοχή μας, τότε θα διαπιστωθεί ότι ένα εγκαταλελειμμένο κτήμα μετατρέπεται σε δασικό στο σύντομο διάστημα των 1-2 ετών. Προτείνουμε, ιδιαίτερα για τη Μεσσηνία, να χρησιμοποιηθούν και οι αεροφωτογραφίες από το 1960 και μετά, οι οποίες είναι και πιο ευκρινείς και πιο κοντά στην πραγματικότητα.
2 Παράλληλα επειδή με το άρθρο 47 του νόμου 998/1979 όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει με το ν.4280/2014, όποιες εκτάσεις έχουν εκχερσωθεί πριν το έτος 2007 και αποτελούν βιώσιμη γεωργική εκμετάλλευση μπορούν να διατηρήσουν τον γεωργικό τους χαρακτήρα, να πωλούνται, να μεταβιβάζονται κ.λπ, όσο διατηρούν τον γεωργικό τους χαρακτήρα, υπό την προϋπόθεση της καταβολής τιμήματος ίσο με το 1/3 της αντικειμενικής του αξίας, ποσό που θεωρούμε πολύ υψηλό, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί ο αγρότης αυτή την εποχή. Αν δε συνυπολογίσουμε και το κόστος της μελέτης που απαιτείται τότε γίνεται δυσβάσταχτο γι’ αυτό και κανένας αγρότης δεν ανταποκρίθηκε.
Αντ’ αυτού ζητάμε άμεσα να καθοριστεί συμβολικό τίμημα 5 ευρώ το στρέμμα και αντί της μελέτης να προσκομίζει ο παραγωγός της βεβαίωση της είσπραξης της επιδότησης, γεγονός που αποδεικνύει την βιωσιμότητα της καλλιέργειας.
3 Σε ό,τι αφορά τις εκτάσεις που στο χάρτη χαρακτηρίζονται ως ΑΔ, που σημαίνει ότι είναι αγροτικές το 1945 και δασικές σήμερα (62.977,90 στρέμματα), οι ενδιαφερόμενοι να εξαιρούνται από την διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων, να εξαιρεθούν από τον χαρακτηρισμό δασικές και να προσκομίζει ο ιδιοκτήτης τον τίτλο του στη δασική υπηρεσία, η οποία ατελώς θα προβαίνει στη διόρθωση και θα το χαρακτηρίζει αγροτικό.
4 Για της εκτάσεις των κατηγοριών ΔΑ, ΑΔ καθώς και της ΑΑ (ανέκαθεν αγροτικές) (266.267,97 στρέμματα), που περιλαμβάνονται σε περιγράμματα αναδασωτέας έκτασης που χαρακτηρίζεται στο δασικό χάρτη ως ΑΝ (Αναδασωτέες ή δασωτέες εκτάσεις) (47.592,45 στρέμματα) εξυπακούεται ότι δεν πρέπει ο πολίτης να υποβάλει αντίρρηση, αλλά αποτελεί υποχρέωση της δασικής υπηρεσίας να προβεί στις διορθώσεις και να χαρακτηρίζει τις εκτάσεις αγροτικές.
5 Το ειδικό τέλος για την άσκηση αντιρρήσεων, όπου προβλέπεται, να μειωθεί σε 10 ευρώ για όλες ανεξαρτήτως τις κατηγορίες.
6 Να γίνει παράταση του χρόνου άσκησης αντιρρήσεων κατά 6 μήνες ακόμη, ώστε να υπάρχει χρόνος η υπηρεσία να αναμορφώσει τους χάρτες σύμφωνα με τις προτάσεις μας και αν επιλυθεί το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε.
MESSHNH-MEIOPSHFIA-DASIKOI-XARTES-31-01-17.jpg7 Να σταματήσει η άμεση σύνδεση των δασικών χαρτών με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να υπάρξει πρώτα συνεργασία με άλλες υπηρεσίες όπως Πολεοδομία, ΔΑΟΚ, ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτοδιοίκηση, προκειμένου να αποτυπωθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η πραγματικότητα και να αρθούν εμφανείς αδικίες.
8 να υπάρξει οργανωμένη στήριξη των πολιτών και συνεχής ενημέρωση τουλάχιστον στον εντοπισμό και τον χαρακτηρισμό των εκτάσεών τους.
9 Να δημιουργηθεί δασολόγιο για λόγους προστασίας τους περιβάλλοντος και διασφάλισης των δασών καθώς και ως μέσο για την προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας».
Μετά την επιμονή των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, η δημοτική αρχή δέχτηκε να μπει στην απόφαση και το αίτημα για την αναστολή της διαδικασίας σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα παραπάνω εννέα αιτήματα. Επιπλέον η δημοτική αρχή δέχτηκε το αίτημα να συμμετέχουν στις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων και οι πρόεδροι των κοινοτήτων.
Τέλος σημειώνεται ότι έντονη υπήρξε η αντίδραση τόσο του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθη Αναστασόπουλου όσο και του επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Δημήτρη Σαμπαζιώτη, για το γεγονός ότι η δημοτική αρχή δεν ενημέρωσε έγκαιρα τις μειοψηφίες για την εισήγησή της, ώστε να έχουν το χρόνο να κάνουν προτάσεις επάνω σε αυτή. Γι’ αυτό και ζήτησαν την αναβολή της λήψης απόφασης για λίγες ημέρες.
Στ.Μ.