Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019 03:08

“Επί ποδός πολέμου” βάζει τη Μεσσήνη η εξαγγελία Δέδε για το δρόμο προς Ριζόμυλο-Πύλο-Μεθώνη

Ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης σε μια από τις αντιδικίες με την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας Ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης σε μια από τις αντιδικίες με την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας

ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
Η εξαγγελία του γενικού γραμματέα Υποδομών (και υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου) Γιώργου Δέδε, ότι τον Μάρτη ξεκινά η διαδικασία δημοπράτησης του δρόμου Ασπρόχωμα-Μεσσήνη-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη, φέρνει τη Μεσσήνη “επί ποδός πολέμου”. Η αντιπολίτευση και απ’ ότι φαίνεται και άλλοι παράγοντες και κάτοικοι της Μεσσήνης θεωρούν ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια fast track διαδικασία η οποία θα ζημιώσει σοβαρά την πόλη. Μάλιστα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος υποστήριξε κατά τη χθεσινοβραδινή τρίωρη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η δημοτική αρχή συνηγορεί στον κυβερνητικό σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την εντονότατη αντίδραση του δημάρχου Γιώργου Τσώνη, που από την πλευρά τόνισε ότι η θέση του ταυτίζεται με το συμφέρον των συνδημοτών του. Επίσης ο δήμαρχος, αναφερόμενος σε κείμενο του Γιώργου Αθανασόπουλου που δημοσιεύτηκε στα ΜΜΕ, για παρασκηνιακές συναλλαγές της δημοτικής αρχής σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο έργο, κάλεσε τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας να δώσει διευκρινίσεις “διαφορετικά θα συνεχίσουμε την κουβέντα και σε άλλο επίπεδο”. Όλα δείχνουν ότι ενόψει των εκλογών του Μάη και της κλιμάκωσης του προεκλογικού κλίματος το θέμα του δρόμου θα κυριαρχήσει και ήδη το αίτημα που φαίνεται ότι διαμορφώνεται είναι να μην βγει ο δρόμος, ο προϋπολογισμός του οποίου εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 200.000.000 ευρώ, έξω από τον αστικό ιστό της πόλης!...


Μια από τις στιγμές έντασης με τη μείζονα αντιπολίτευση να αντιδικεί με το δήμαρχο, κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης

Το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης, με πρόταση της δημοτικής αρχής και συγκεκριμένα ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης πρότεινε να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή, με πρόεδρο τον ίδιο και μέλη τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, εκπροσώπους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου, των ιδιωτών μηχανικών της Μεσσήνης και ενδεχομένως των εμπόρων της πόλης και των επιχειρηματιών στον τομέα του τουρισμού. Αντικείμενο της διαπαραταξιακής επιτροπής θα είναι να ενημερώνεται για κάθε θέμα που αφορά το έργο και τις διαδικασίες για την προώθησή του.

Αρχικά η πρόταση του δημάρχου συνάντησε την άρνηση της μείζονος μειοψηφίας και συγκεκριμένα ο επικεφαλής της, Γιώργος Αθανασόπουλος και σύμβουλοί του ζήτησαν πρώτα να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο η μελέτη του έργου ώστε να ενημερωθεί το Σώμα και μετά να συγκροτηθεί η επιτροπή. Όπως ανέφερε ο κ. Αθανασόπουλος είναι επιβεβλημένο πρώτα να ενημερωθεί το Σώμα για τη μελέτη και μετά να εκκινήσουν οι διαδικασίες για την προώθησή του έργου διότι, συνέχισε, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο, ο δρόμος θα παρακάμψει την πόλη της Μεσσήνης και επιπλέον θα έχει τα χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου, κάτι που υπογράμμισε ότι θα εμποδίσει την ανάπτυξη της Μεσσήνης προς το παραλιακό της μέτωπο και θα προκαλέσει τον οικονομικό μαρασμό της.

Ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης είπε από την πλευρά του ότι δεν γνωρίζει τι προβλέπει η μελέτη και ότι η εξασφάλιση της σχετικής ενημέρωσης θα είναι ένα από τα αντικείμενα της διαπαραταξιακής επιτροπής που πρότεινε να συγκροτηθεί. Ενώ όμως ο δήμαρχος είπε ότι δεν γνωρίζει τη μελέτη, σημείωσε από την άλλη ότι αυτό που ζητάει ο Γιώργος Αθανασόπουλος είναι το ίδιο με αυτό που λέει η κυβέρνηση. Ανέφερε μάλιστα ότι συμφωνεί 100% με την πρόταση του Γιώργου Αθανασόπουλου, προφανώς δηλαδή να μην βγει ο δρόμος από τον αστικό ιστό και να μην έχει τα χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου αλλά επαρχιακής οδού.

Επιπλέον όμως ο δήμαρχος κ. Τσώνης σχολίασε ότι ο κ. Αθανασόπουλος δεν μπορεί να μην γνωρίζει τι λέει η μελέτη γιατί ο πρώην επικεφαλής του και πρώην δήμαρχος κ. Αναστασόπουλος είχε επισκεφθεί δύο φορές τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Υποδομών και είχε ενημερωθεί σχετικά.

Επιπρόσθετα ο δήμαρχος υπογράμμισε την ενημέρωση προς το Σώμα που έκανε η αντιδήμαρχος των Τεχνικών Υπηρεσιών, Γεωργία Παναγοπούλου, ότι δηλαδή ο Γιώργος Αθανασόπουλος, ενώ είχε προτείνει πράγματι να μην βγει ο δρόμος από τον αστικό ιστό και να έχει χαρακτηριστικά επαρχιακής οδού εντούτοις δεν επέμεινε στην πρότασή του και την προηγούμενη τετραετία υπερψήφισε τη εισήγηση της τότε δημοτικής αρχής, της οποίας ήταν στέλεχος, υπέρ της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με κάποιες βελτιώσεις, για την παραλιακή χάραξη του δρόμου, δηλαδή έξω από τον αστικό ιστό και με χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου.

Την πιο ρεαλιστική τοποθέτηση έκανε ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Ξαρχάκος που φαίνεται ότι έχει και την πιο πλήρη γνώση των διαδικασιών και πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση για το εν λόγω έργο. Ο πρώην αντιδήμαρχος ανέφερε ότι είναι αδύνατο ένα τόσο μεγάλο έργο, που θα υποστηριχθεί χρηματοδοτικά από ευρωπαϊκό πρόγραμμα ή οργανισμό, να επιτραπεί να περάσει μέσα από τον αστικό ιστό. Εξήγησε επίσης ότι η κυβέρνηση επέλεξε να αναθέσει νέα μελέτη για τη βελτίωση της υφιστάμενης χάραξης και να εγκαταλείψει την προηγούμενη μελέτη της παραλιακής χάραξης, διότι η υφιστάμενη χάραξη με βελτιώσεις μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδοτική υποστήριξη δεδομένου ότι συνδέει τον αυτοκινητόδρομο, το αεροδρόμιο και την ραγδαία τουριστικά αναπτυσσόμενη περιοχή της νοτιοδυτικής και νοτιοανατολικής Μεσσηνίας. Ακόμη ο Νίκος Ξαρχάκος επικαλέστηκε το όραμα του δημάρχου Παύλου Πτωχού, για τη σύνδεση της παραλιακής ζώνης της Μεσσήνης με την παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας με έναν δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, δείχνοντας ότι αυτό το έργο πρέπει να μπει στον προγραμματισμό των δύο Δήμων.

Ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Χριστόπουλος από την πλευρά του πρότεινε να συγκληθεί εκ νέου τις επόμενες ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο να προσκληθεί εκπρόσωπος του υπουργείου Υποδομών προκειμένου να εξηγήσει με ακρίβεια με ποια ακριβώς διαδικασία και σε πόσες φάσεις θα δημοπρατηθεί το έργο αυτό ώστε να κατανοήσουν όλοι εάν υπάρχουν περιθώρια παρέμβασης του Σώματος και του Δήμου για να ζητηθούν βελτιώσεις της μελέτης σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο να γίνουν τέτοιες.

Πάντως η τρίωρη σχεδόν συζήτηση του θέματος ολοκληρώθηκε με την υπερψήφιση της πρότασης του δημάρχου, με μεγάλη πλειοψηφία παρά τις επιφυλάξεις, για τη συγκρότηση της διαπαραταξιακής επιτροπής που θα ενημερώνεται και θα παρακολουθεί τις εξελίξεις για το έργο.

Στ.Μ.