Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 17:35

Διαχείριση, προστασία και ανάδειξη της Νέδας με τους όρους του φαραγγιού της Σαμαριάς!

Διαχείριση, προστασία και ανάδειξη της Νέδας με τους όρους του φαραγγιού της Σαμαριάς!

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΥΡΑΣ

Θετικές κρίνονται από τους φίλους της Νέδας οι εξαγγελίες του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά, για την προστασία, τη διαχείριση και ανάδειξη της Νέδας, από τις πηγές της στο ομώνυμο χωριό του πρώην Δήμου Είρας μέχρι την εκβολή στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Ο Γιώργος Αμυράς ανακοίνωσε ότι εκπονείται μελέτη τεκμηρίωσης προκειμένου το φαράγγι της Νέδας, στο σύνολό του, να χαρακτηριστεί ως προστατευόμενο τοπίο και να εφαρμοστούν τα μέτρα που προβλέπει η σχετική νομοθεσία…

Ο Γιώργος Αμυράς έκανε τις ανακοινώσεις στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή Φωτεινής Πιπιλή. Είπε ότι η μελέτη τεκμηρίωσης έχει ξεκινήσει και εκπονείται από τον Οργανισμό για το Φυσικό Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή, ώστε να γίνει η καταγραφή της χλωρίδας και πανίδας που ενδημεί στο φαράγγι και θα ακολουθήσει η οριοθέτηση του προστατευόμενου τοπίου, ο σχετικός χαρακτηρισμός και η εφαρμογή των αναγκαίων διοικητικών και άλλων μέτρων προστασίας. 

Σημειώνεται το χαρακτηρισμό της Νέδας ως Προστατευόμενου Τοπίου και Προστατευόμενου Φυσικού Σχηματισμού έχουν ζητήσει με κοινό τους ψήφισμα η Ομοσπονδία Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας "Επικούριος Απόλλων", η οποία είχε και τη σχετική πρωτοβουλία, η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας “Η Ολυμπιακή Πρόοδος” και η Ομοσπονδία Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας.

Ο οδηγός και ο φάρος για αυτό που θα γίνει στη Νέδα, είπε ο υφυπουργός κ. Αμυράς, είναι ό,τι ισχύει στο φαράγγι της Σαμαριάς, για το οποίο σημείωσε ότι φέτος θα σπάσει ρεκόρ επισκεψιμότητας των τελευταίων 15 χρόνων και συγκεκριμένα σημείωσε ότι μέχρι το τέλος Οκτώβρη ο αριθμός των επισκεπτών θα προσεγγίσει τους 160.000, χωρίς όμως να πειραχτεί σε τίποτα αυτό το φυσικό μνημείο, ούτε καν μια πέτρα, δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Αμυράς, που γνωρίζει τη Νέδα, είπε ότι στο φαράγγι της υπάρχουν πολλές αγριοβελανιδιές, υπέροχα πλατάνια, στενά περάσματα του νερού με κόκκινους βράχους, καταβόθρες και βάθρες με νερό και μικρούς θύλακες βιοποικιλότητας. 

Η “αχίλλειος πτέρνα” της Νέδας είπε ακόμη ο υφυπουργός, είναι ότι αποτελεί το φυσικό σύνορο δύο περιφερειακών ενοτήτων, της Ηλείας και της Μεσσηνίας, γι΄ αυτό το λόγο “καμία από τις δύο περιφερειακές ενότητες δεν έδειξε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δει το ποτάμι από την αρχή μέχρι το τέλος και να το προστατέψει”. Έτσι, σχολίασε ο κ. Αμυράς, μέχρι σήμερα το ποτάμι και φαράγγι της Νέδας είναι απροστάτευτο, δεν εντάσσεται σε κανένα καθεστώς προστασίας, παρότι είναι από τα “θησαυροφυλάκια βιοποικιλότητας” της χώρας, όπως είχε χαρακτηριστικά. 

Στ.Μ.