Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024 22:40

Φάρος πολιτισμού το μικρό Ρίπεσι - Στις θέσεις τους τα έργα του Συμποσίου Γλυπτικής

Φάρος πολιτισμού το μικρό Ρίπεσι - Στις θέσεις τους τα έργα του Συμποσίου Γλυπτικής

ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΗ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ 

Ήταν ένα υπέροχο βράδυ του Αυγούστου 2022 όταν βρεθήκαμε ανάμεσα σε γνωστούς γλύπτες της Ελλάδας, “βουτηγμένους” στη μαρμαρόσκονη, με μάσκες στο πρόσωπο, με προστατευτικά γυαλιά και με καλυμμένα τα μαλλιά τους με μαντήλια. Ήταν στο πανέμορφο, γραφικό, ημιορεινό, πέτρινο χωριό Κεφαλόβρυση ή Ρίπεσι, του Δήμου Τριφυλίας, κοντά στο Κοπανάκι. Οι γλύπτες Στέλιος Γαβαλάς, Αλέξιος Ξενίας, Στέλιος Παναγιωτόπουλος και Γιώργος Σταματόπουλος ολοκλήρωναν τα έργα τους στο πλαίσιο του Συμποσίου Γλυπτικής με την ονομασία “ΜΝΗΜΕΣ από την Πέτρα στο Μάρμαρο”. Το Συμπόσιο ολοκληρώθηκε οριστικά το περασμένο Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, με την εγκατάσταση των γλυπτών έργων στις δύο εισόδους και σε άλλα σημεία του χωριού που αποτελεί παράδειγμα φάρο πολιτισμού για τις μικρές κοινότητες της χώρας…

 

Όπως σημειώνει ο πρώην πρόεδρος της Κεφαλόβρυσης και νυν δημοτικός σύμβουλος, Περικλής Κανελλόπουλος, τα γλυπτά αυτά έχουν δημιουργήσει στο χωριό μια διαδρομή, που κάνει τον επισκέπτη να περιηγηθεί στην ιστορία της περιοχής, να “συνομιλήσει” με πρόσωπα του τόπου, να γνωρίσει μύθους, να φύγει έχοντας βιώσιμη μια μοναδική εμπειρία για το Ρίπεσι. 

 

Σημειώνεται ότι μαζί με το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε και η Έκθεση Φωτογραφίας και Έργων Τέχνης “Η Μύρτις στο Ρίπεσι”.Η Μύρτις είναι το 11χρονο κορίτσι της Αρχαίας Αθήνας που πέθανε στο λοιμό του 430 π.Χ και το πρόσωπό της έχει αναδημιουργήσει ο καθηγητής Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης. 

Σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση των γλυπτών έργων του Συμποσίου στην Κεφαλόβρυση, στη σελίδα του Περικλή Κανελλόπουλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντοπίσαμε τα εξής: “Με την τοποθέτηση των γλυπτών που κατασκεύασαν οι καλλιτέχνες οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμπόσιο γλυπτικής «Μνήμες από την Πέτρα στο Μάρμαρο» & «Μύρτις» στην Κεφαλόβρυση (Ρίπεσι) Δήμου Τριφυλίας, Μεσσηνίας, ολοκληρώθηκαν τυπικά και ουσιαστικά οι εργασίες του το Σάββατο 24.2.2024.

Από νωρίς το πρωί οι γλύπτες Γιώργος Σταματόπουλος, Στέλιος Γαβαλάς, ο Γλύπτης - βοηθός Γιώργος Παπασωτηρίου και ο συντηρητής Γιώργος Παγανής, ο «θρύλος του Ιερού βράχου της Ακρόπολης», συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι) και συνεργάστηκαν άρτια στο δύσκολο και απαιτητικό έργο της μεταφοράς και τοποθέτησης των γλυπτών στην τελική τους θέση. Μαζί τους, για άλλη μια φορά, ο πατέρας της «Μύρτιδας» καθηγητής Μανώλης I. Παπαγρηγοράκης.

Στην είσοδο του χωριού μας από Κοπανάκι προς Κεφαλόβρυση τοποθετήθηκε το έργο του Γιώργου Σταματόπουλου «Ντρέδες». Από τη μία του πλευρά απεικονίζονται δύο εμβληματικές μορφές των Ντρέδων αγωνιστών σε συνδυασμό με την κίνηση του νερού που χαρακτηρίζει το χωριό μας, και από την άλλη πλευρά το κλειδί της φιλοξενίας. Το γλυπτό αυτό νοηματοδοτεί την ιστορία και την καθημερινότητα των κατοίκων της Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι), καλωσορίζοντας τους επισκέπτες του.

Το «Βιβλίο των Ντρέδων» του Γλύπτη Αλέξιου Ξενία, όπου στην ανοιχτή του σελίδα χαράχτηκαν οι πιο σημαντικές μάχες τους, τοποθετήθηκε στην παιδική χαρά, έξω από το Κοινοτικό Ιατρείο του χωριού. Η τοποθέτηση του ανοιχτού «Βιβλίου» στο χώρο αυτό έχει στόχο να παρακινήσει τα παιδιά να ασχοληθούν με την ιδιαίτερη ιστορία των προγόνων τους.

Στην είσοδο του χωριού από Αυλώνα προς Κεφαλόβρυση, πάνω από το πέτρινο αλώνι και με θέα στο Ιόνιο, τοποθετήθηκε το έργο του Στέλιου Γαβαλά, με Γλύπτη Βοηθό τον Γιώργο Παπασωτηρίου, «Ερωτικό». Πλήρως εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον, η αέναη κίνηση του έρωτα φέρει τα 30 κλειδιά των σπιτιών των μόνιμων κατοίκων του χωριού μας.

Υπολείπεται η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου των δύο γλυπτών ώστε να εξασφαλίζεται η εύκολη πρόσβαση και να αναδεικνύεται η καλλιτεχνική τους ποιότητα. Με την ολοκλήρωση και του έργου αυτού στοχεύουμε το προσεχές καλοκαίρι να πραγματοποιηθεί εκδήλωση αποκαλυπτηρίων για να τιμηθούν οι Γλύπτες από τον Δήμο Τριφυλίας.

Τα γλυπτά που κοσμούν το Ρίπεσι απ' τη «Δημοσιά» μέχρι τη «Σκάλιζα» αποτελούν ένα μοναδικό καλλιτεχνικό θησαυρό που κρύβει μέσα του την ταυτότητα της ιστορίας του τόπου μας. Σε αυτή την βόλτα, μέσα από τα έργα εξαιρετικών καλλιτεχνών, βρίσκουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για πρόσωπα και γεγονότα, μύθους και ζωές ανθρώπων.

Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν στην δημιουργία αυτής της απολαυστικής βόλτας υπαίθριας δημόσιας γλυπτικής στο Ρίπεσι”.