Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 21:23

Ξεφάντωμα στη βασίλισσα του καρναβαλιού Μεσσήνη

Ξεφάντωμα στη βασίλισσα του καρναβαλιού Μεσσήνη

Βαριά πολιτιστική κληρονομιά της Μεσσήνης το ιστορικό καρναβάλι της, πραγματοποιήθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή ή την παρουσία χιλιάδων μικρών και μεγάλων. 

 

Την Καθαρά Δευτέρα το μεσημέρι η καρναβαλική παρέλαση ξεκίνησε με τη Δημοτική Φιλαρμονική Μεσσήνης και ακολούθως με τη Βάμαινα και το μπουλούκι της, ενώ, όπως πάντα, ο βαρυσήμαντος λόγος του Βασιλιά Καρνάβαλου μοίρασε γέλιο με τα σατυρικά του σχόλια. 

 Για πρώτη φορά φέτος συμμετείχε με χορούς η Ακαδημία ζεϊμπέκικου του Δημητρη Πετρόπουλου. Όλα τα πληρώματα που συμμετείχαν παρέσυραν με το κέφι τους τον κόσμο και καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο. Το  Κομιτάτο απένειμε φέτος το βραβείο για την καλύτερη αμφίεση στο πλήρωμα "Σφουγγαρίστρες".

Ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος στο καλωσόρισμά του κατά την έναρξη της καρναβαλικής παρέλασης, ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και τόνισε ότι το παραδοσιακό Καρναβάλι αποτελεί βαριά κληρονομιά για την πόλη μας και στοιχείο της πολιτιστικής της ταυτότητας και χρόνο με τον χρόνο εξελίσσεται και εμπλουτίζεται. Συμπλήρωσε ότι είναι πολύ ενθαρρυντικό που αγκαλιάζεται από όλους μικρούς και μεγάλους, ενώ η απήχηση που έχει και στις νέες γενιές, είναι εμφανής με την τεράστια συμμετοχή των καρναβαλιστών.

Ακολούθησε μεγάλη συναυλία με την ποπ τραγουδίστρια Αναστασία.

Την Κυριακή αναβίωσε το έθιμο «Τυρής – Ταραμάς» και «Φάγατε – Φάγαμε» από μέλη του Σωματείου Εθελοντών Μεσσήνης, έξω από το γραφείο του Σωματείου. Η χορωδία των Εθελοντών τραγούδησε τραγούδια των ημερών.

Ακολούθως ο κόσμος κατευθύνθηκε στις παραδοσιακές φωτιές που ανάβουν στις γειτονιές της Μεσσήνης. Ντόπιοι και επισκέπτες χόρεψαν και γλέντησαν γύρω από τις φωτιές, ενώ οι διοργανωτές πρόσφεραν ποτό και μεζέ.

Μεγάλη συμμετοχή από κόσμο είχε επίσης και φέτος το παραδοσιακό δρώμενο της αναπαράστασης της δίκης και του απαγχονισμού της γρια-Συκούς, στην περιοχή της Κρεμάλας στη Μεσσήνη, την Καθαρά Δευτέρα το μεσημέρι.