Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024 11:30

Το Ρίπεσι κάνει τον απολογισμό των αποκριάτικων εκδηλώσεων: Θετικός πέρα από κάθε προσδοκία

Το Ρίπεσι κάνει τον απολογισμό των αποκριάτικων εκδηλώσεων: Θετικός πέρα από κάθε προσδοκία

ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΗ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Το Ρίπεσι ή Κεφαλόβρυση σύμφωνα με τη σύγχρονη ονομασία, αυτές τις απόκριες πήγε και στην Κυπαρισσία, όπου ξεχώρισε και εκεί, ενώ στο χωριό πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η αντι-παρέλαση, στην οποία επιβεβαιώθηκε ότι ο συγκεκριμένος τόπος συνεχίζει να αντιστέκεται στη μαζικοποίηση και να σέβεται τις παραδόσεις…

 

“Κατόπιν εορτής…και ο απολογισμός στο Ρίπεσι θετικός! Πέρα από κάθε προσδοκία!!!” τιτλοφορείται δελτίο Τύπου από το χωριό, που συνεχίζεται ως εξής: “Η έναρξη δόθηκε το Σάββατο το πρωί με την κατασκευή του καρνάβαλου και και την προετοιμασία της πυράς. Η συμμετοχή όλου του χωριού, προμήνυε  το αποτέλεσμα! 

Το απόγευμα του Σαββάτου η ενθουσιώδης συμμετοχή μας στην 2η Ποδαράτη της Κυπαρισσίας ήταν εντυπωσιακή και κέρδισε τις εντυπώσεις, αποδεικνύοντας σε όλους ότι στο Ρίπεσι κάτι διαφορετικό γίνεται! 

Η ένταξη των εκδηλώσεων του χωριού μας στο πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Τριφυλίας, έστω και χωρίς χρηματοδότηση, ήταν κάτι σημαντικό! 

Την Κυριακή από νωρίς οι προετοιμασίες για το απόγευμα ήταν πυρετώδεις!

Τα καζάνια με την ρεβυθάδα και τα κόκαλα με τον τραχανά…σιγόβραζαν! Οι ψησταριές ετοιμάζονταν να καλύψουν τις ανάγκες όλων, θρήσκων και «ολίγον». Παρά τη βροχή και τα μπουμπουνητά.. συνεχίζαμε, αφού όλοι πιστεύαμε ότι είμαστε έτοιμοι παντός καιρού!!!


Στην ποδαράτη της Κυπαρισσίας

Ξαφνικά το απόγευμα η βροχή σταμάτησε, ο Τράγος, που ήταν και ο επικεφαλής της αντί-παρέλασης των καρναβαλιστών, τίναξε το τρίχωμά του να φύγει το νερό και ηγήθηκε της πορείας των καρναβαλιστών! Ακολουθούσαν οι «βοσκοί» με τα κέρατα, τα κρανία και τις κουδούνες! Από κοντά και οι καρναβαλιστές που χτυπούσαν τις μπικιώνες!!! Οι ιαχές των καρναβαλιστών και οι ήχοι από τις κουδούνες και τις μπικιώνες φαίνεται να κατάφεραν να ξυπνήσουν την φύση για τον ερχομό της άνοιξης, γιατί όλοι προσέξαμε τα αγριολούλουδα που είχαν ήδη ξεπεταχτεί!!! 

Το διάβα όλων στα σοκάκια του χωριού και η κατάληξη στη Μεγάλη Βρύση που περίμενε η πυρά, ήταν φαντασμαγορική! Πλήθος συγχωριανών και επισκεπτών περίμεναν εκεί για να συμμετάσχουν στο κάψιμο του «όμορφου» Καρνάβαλου με χορούς και με τραγούδια μέχρι πρωίας!!!

Να ευχαριστήσουμε για την συμμετοχή τους όσους παρευρέθηκαν!