Σάββατο, 18 Μαϊος 2024 17:13

Συνάντηση στο Καρβέλι για το σχεδιαζόμενο υδροηλεκτρικό σταθμό και τους υπό διερεύνηση κινδύνους

Συνάντηση στο Καρβέλι για το σχεδιαζόμενο υδροηλεκτρικό σταθμό και τους υπό διερεύνηση κινδύνους

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΩΙ 

Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρβελαίων καλούνται οι κάτοικοι και καταγόμενοι από την περιοχή, όπως και κάθε ενδιαφερόμενος, σε ενημερωτική συνάντηση στο παλιό σχολείο του ορεινού χωριού, στις 11 το πρωί, για το σχεδιαζόμενο υδροηλεκτρικό σταθμό στο Καρβελιώτικο ρέμα και τους πιθανούς κινδύνους για το απαράμιλλο φυσικό κάλλος της περιοχής, για τη μείωση του νερού στο ρέμα, για την άρδευση των χωραφιών, για την πολιτιστική κληρονομιά αλλά και για τον κίνδυνο για τη χλωρίδα και πανίδα, ιδιαίτερα στην περίπτωση που εκδηλωθεί η ασθένεια που νεκρώνει τα πλατάνια…

 

Στη σχετική πρόσκληση σημειώνεται ότι “η εκδήλωση είναι πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρβελαίων και έχει ως σκοπό να ενημερώσει τους κατοίκους του χωριού και όποιον άλλον ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο έργο, αφού μέχρι στιγμής κι ενώ η ΜΠΕ του έργου βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση δεν έχει υπάρξει καμία εμπεριστατωμένη ενημέρωση από οποιοδήποτε φορέα. 

Να σημειωθεί πως με την υλοποίηση του Υδροηλεκτρικού Εργοστασίου είναι βέβαιο πως μία περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους που αποτελεί τμήμα του Καρβελιώτικού Ρέματος θα επηρεαστεί, αφού θα αφαιρεθεί σημαντική ποσότητα νερού από τη φυσική του ροή. 

Η συγκεκριμένη περιοχή εκτός από τον άριστα διατηρημένο παλιό νερόμυλο του χωριού φιλοξενεί και ένα μεγάλο τμήμα από τα καλλιεργήσιμα κτήματα των Καρβελαίων. Εδώ και αιώνες οι κάτοικοι της περιοχής αξιοποίησαν τις γόνιμες παραποτάμιες μικρές κοιλάδες και το νερό που παρέχει το ποτάμι Καρβελιώτης για την καλλιέργεια των απαραίτητων προς επιβίωσή τους. Τα φημισμένα Κουτσαβίτικα προϊόντα σε ένα μεγάλο τους ποσοστό προέρχονταν και από τους κήπους της περιοχής. 

Η οποιαδήποτε παρέμβαση στο συγκεκριμένο τμήμα του ρέματος ενδέχεται να βάλει σε κίνδυνο τον  παραδοσιακός τρόπος ποτίσματος με αυλάκια  φυσικής ροής από την κοίτη του ποταμιού ώς τους μπαξέδες αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού μας και οφείλουμε να τον προστατέψουμε. 

Τέλος, τα αιωνόβια πλατάνια σε ολόκληρη την κοίτη του Νέδοντα παραπόταμος του οποίου είναι και το Καρβελιώτικο Ρέμα απειλούνται από το μύκητα Ceratocystis platani. Οι χωματουργικές εργασίες και οι κοπή πλατανιών είναι οι δύο πιο επικίνδυνες αιτίες για την εξάπλωση του μύκητα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ρέμα της Νέδουσας από τον Άγιο Παϊσιο μέχρι το Λαγού Χάνι.  

 

Τα παραπάνω μαζί με άλλα κρίσιμα ζητήματα που εγείρει η σχεδιαζόμενη υλοποίηση του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Παραγωγής στο Καρβέλι θα συζητήσουμε την Κυριακή”.