Παρασκευή, 01 Απριλίου 2016 12:37

Πώς η Καλαμάτα του ΄80 νίκησε τον λαϊκισμό και την ασχήμια

Πώς η Καλαμάτα του ΄80 νίκησε τον λαϊκισμό και την ασχήμια

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ
«Όταν ήμουν δήμαρχος Καλαμάτας η πόλη για 12 χρόνια είχε μαύρες σημαίες. Όποτε έχω εφιάλτες, μαύρες σημαίες βλέπω στα όνειρά μου, από τη Νέα Είσοδο μέχρι το Πάρκο. Φανταστείτε, ακόμη και το Πάρκο! Ούτε γι’ αυτό δεν μπορούσαμε να τους πείσουμε. Ξέρετε πώς έγινε το Πάρκο; Μπήκε μια νύχτα η μπουλντόζα και όργωσε την Αριστομένους…»...

Το παραπάνω είναι ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ομιλία που έδωσε ο Σταύρος Μπένος την περασμένη Τετάρτη στην Πανεπιστημιακή Σχολή Καλαμάτας με το θέμα «Η αισθητική στην πολιτική». Εχθροί αυτής της αισθητικής, όπως είπε, ο «ελιτισμός» και ο «λαϊκισμός». Το να περιφρονείς μια μερίδα πολιτών ή, ακόμη χειρότερο, το να κολακεύεις τα πιο ταπεινά ένστικτα των ανθρώπων με εύκολη και ανέξοδη ρητορική.
Ο πρώην δήμαρχος, πρώην υπουργός και νυν πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα», μίλησε για τις μεγάλες συγκρούσεις που είχε ως δήμαρχος Καλαμάτας στην προσπάθειά του να αλλάξουν πράγματα στην πόλη και να επικρατήσει η ομορφιά έναντι της ασχήμιας.
Η πρώτη μάχη, έναν μόλις μήνα μετά την εκλογή του, ήταν η κατάργηση των οικοδομικών τετραγώνων κάτω από τη Ναυαρίνου, ύστερα η σύγκρουση με τις 5όροφες πολυκατοικίες στο Ιστορικό Κέντρο και ο κατάλογος είναι μακρύς. Συμπαραστάτης - οδηγός του σε αυτό το εγχείρημα ο πολεοδόμος Γρηγόρης Διαμαντόπουλος. Μαζί ήταν εκείνη τη νύχτα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν όρμησαν στην αίθουσα κουκουλοφόροι με ρόπαλα που αντιδρούσαν στην πολεοδομική μεταρρύθμιση. «Ξέρετε ποιοι μας έσωσαν τότε και δεν μας έσπασαν τα κεφάλια; Τα παιδιά της ΚΝΕ. Μπήκαν μπροστά και έκαναν ανθρώπινη αλυσίδα για να μας προστατεύσουν…».
Κι όμως όταν έγιναν οι σεισμοί του 1986, εκείνος ως δήμαρχος, παρά την καταστροφή, μέσα στο χαμό ένιωθε μια εσωτερική ευδαιμονία. Αιτία η σοβαρή δουλειά που είχε προηγηθεί με τον Γρηγόρη Διαμαντόπουλο. «Ήξερα ότι το κάθε πράγμα μπορούσε να πάει στη θέση του και να ξαναχτίσουμε την Καλαμάτα ακόμη καλύτερη, γιατί είχαμε πια τα εργαλεία της αισθητικής της πόλης».
Βασικοί άξονες στην αναγέννηση της Καλαμάτας το Περιβάλλον και ο Πολιτισμός, μια ολιστική προσέγγιση, γιατί η πόλη δεν είναι μόνο κτήρια και πλατείες, αλλά και άνθρωποι. Συνεργασία με τον αείμνηστο Μάνο Χατζιδάκι, τον πρώτο διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Γιώργο Κουρουπό, τη διευθύντρια της Σχολής Χορού και αργότερα του Φεστιβάλ Χορού Βίκυ Μαραγκοπούλου. Μια «τριλογία», όπως τους χαρακτήρισε, που όριζε τη διεκδίκηση της ομορφιάς για την πόλη. ΔΕΠΑΚ, Θέατρο, εργαστήρια, παραγωγή πολιτισμού από τους ίδιους τους πολίτες, διαμόρφωση αισθητικής στα παιδιά της Καλαμάτας, εκδηλώσεις ποιότητας που να αφορούν όλο τον κόσμο, ενάντια στην αρπαχτή.
Το μεγάλο σοκ όμως, όπως είπε, το έπαθε μπαίνοντας στην κεντρική πολιτική σκηνή. «Εκεί οι όροι του παιχνιδιού ήταν άλλοι» σημείωσε, κάνοντας λόγο για το πελατειακό κράτος. Σταθμός στην πορεία του το στήσιμο και η λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, που δεν ολοκληρώθηκαν όπως θα ήθελε, αφού πάλι το πελατειακό κράτος δεν το επέτρεψε. Γι’ αυτό και μίλησε για κρίση πολιτισμική, θεσμική και πολιτική, που τελικά οδήγησε στην οικονομική.

Καλαμάτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα
Με ιδιαίτερη θέρμη αναφέρθηκε στο νέο του όραμα, το Σωματείο Διάζωμα και την αναβίωση των αρχαίων θεάτρων της χώρας. Ερωτηθείς σχετικά με την υποψηφιότητα της Καλαμάτας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπη 2021, ο κ. Μπένος χαρακτήρισε ωραία την ιδέα πάνω στην οποία έχει χτιστεί η πρόταση με την αναγέννηση της πόλης μέσα από τους σεισμούς και πρόσθεσε ότι αν οι άνθρωποι της Καλαμάτας βγάλουν τη δύναμή τους τα αποτελέσματα θα είναι εξαιρετικά.
Για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού είπε ότι είναι από τα πέντε σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα παγκοσμίως, ενώ χαρακτήρισε το Μέγαρο Χορού το σύγχρονο τοπόσημο της πόλης μετά τους Αγίους Αποστόλους. Αποκάλυψε μάλιστα ότι του προτάθηκε από τον δήμαρχο Καλαμάτας να αναλάβει την προεδρία στον οργανισμό που θα δημιουργηθεί για την διοίκησή του, ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε γιατί θεωρεί ότι δεν είναι ο καταλληλότερος και ότι μπορεί να βοηθήσει την πόλη με άλλους πιο αποτελεσματικούς τρόπους.
Σχετικά με τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, παρουσίασε το εξής τρίπτυχο: Απόθεμα πολιτιστικό - περιβαλλοντικό, ομάδες παραγωγής, κοινωνική συνοχή αντιμετώπιση - κοινωνικού αποκλεισμού. Μάλιστα είπε ότι το «Διάζωμα» θα μπορούσε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο να δώσει έτοιμο πρόγραμμα στο Δήμο.
Την προχθεσινή ομιλία του ο Σταύρος Μπένος την αφιέρωσε στον αδελφό του Γιώργο, «τον μεγαλύτερο, ισχυρότερο και σημαντικότερο συνοδοιπόρο μου» όπως είπε, «που συμβολίζει και παρακολουθεί υλικά και άυλα όλη αυτή την πορεία. Και που πάντα μου έλεγε, μην ξεχνάς από πού ξεκινήσαμε, και πως δεν υπάρχει τίποτα τιμητικότερο από το να σε ψηφίζει ο κόσμος για να τον εκπροσωπήσεις στη δημόσια ζωή».
Η διάλεξη του Σταύρου Μπένου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Ανοιχτών Πανεπιστημιακών Σεμιναρίων του Εργαστηρίου Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης του Τμήματος Φιλολογίας Καλαμάτας - Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το Δήμο. Υπεύθυνη συντονίστρια η Ελένη Βολονάκη, επίκουρη καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας.

Μαρία Νίκα