Παρασκευή, 01 Απριλίου 2016 14:13

"Κουρέλι" το πολεοδομικό σχέδιο του Ασπροχώματος

"Κουρέλι" το πολεοδομικό σχέδιο του Ασπροχώματος

ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ-ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΧΩΡΟΙ 
Μια απόφαση που μετατρέπει σε «κουρέλι» το πολεοδομικό σχέδιο του Ασπροχώματος πήρε χθες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, με εισήγηση της δημοτικής αρχής. «Κουρέλι» γιατί μειώνει τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους της πολεοδομικής μελέτης, σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων του χωριού αλλά και της αξίας των ακινήτων τους. Ειδικότερα, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να ολοκληρωθεί η πράξη εφαρμογής με το Προεδρικό Διάταγμα του ’85, που βγάζει έλλειμμα γης 128 στρεμμάτων…

Ωστόσο, η απόφαση της πλειοψηφίας φαίνεται ότι είναι δύσκολο να περάσει, γιατί χρειάζεται να υπάρχει πλήρης αιτιολόγηση έναντι της δεύτερης επιλογής, που είναι η ολοκλήρωση της πράξης εφαρμογής με τον τελευταίο νόμο του 2014, ο οποίος μηδενίζει το έλλειμα γης και αντίθετα δημιουργεί και περίσσευμα. Και η αιτιολόγηση που κάνει η δημοτική αρχή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στις τοποθετήσεις τόσο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας όσο και της Διεύθυνσης Πολεοδομίας.
Προκειμένου δε να αποφευχθεί η σύγκριση της εισήγησης της δημοτικής αρχής υπέρ του Προεδρικού Διατάγματος του ’85 με την τοποθέτηση της Διεύθυνσης Πολεοδομίας υπέρ του νόμου του 2014, το κείμενο της Διεύθυνσης παρουσιάστηκε ως ενημερωτικό σημείωμα προς το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι ως εισήγηση!
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, στην τοποθέτησή του δήλωσε ευθέως ότι με το Προεδρικό Διάταγμα του ’85 θα υπάρξει πρόβλημα με το 35% περίπου των ιδιοκτησιών. Εξέφρασε ωστόσο την άποψη ότι τα προβλήματα αυτά είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν με αποχαρακτηρισμούς κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, με εξωδικαστικούς συμβιβασμούς και άλλους τρόπους. Ακόμη ο δήμαρχος Καλαμάτας μίλησε για «φωτεινούς εγκέφαλους» που πήγαν και έβαλαν για πολεοδόμηση στο Ασπρόχωμα 1.500 στρέμματα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα προβλήματα με το έλλειμμα γης, ενώ άφησε αιχμές για εκπροσώπους του Τεχνικού Επιμελητηρίου που είπε ότι δεν μίλησαν όταν συνέβη αυτό.
Η μείζων μειοψηφία καταψήφισε την εισήγηση της δημοτικής αρχής και ζήτησε την εφαρμογή του νόμου του 2014 για τις εισφορές σε γη. Διαφοροποιήθηκε ωστόσο ο Παναγιώτης Αλούπης, που ψήφισε υπέρ του Προεδρικού Διατάγματος του ’85. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, αρχικά πρότεινε να συγκροτηθεί επιτροπή προκειμένου να έχει επαφές για το θέμα με το αρμόδιο υπουργείο. Για την πρότασή του αυτή κατακρίθηκε από κατοίκους του Ασπροχώματος και από τη δημοτική αρχή, που θεώρησαν ότι αποφεύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση. Στη συνέχεια ο σύμβουλος της παράταξής του, Στάθης Σταματόπουλος, τάχθηκε κατηγορηματικά υπέρ του νόμου του 2014, θέση που ακολούθησε ολόκληρη η παράταξη (εκτός του Παναγιώτη Αλούπη). Σημειώνεται ακόμη ότι ο Μανώλης Μάκαρης σχολιάζοντας τη στάση της δημοτικής αρχής μίλησε για «τζάμπα προστάτη των λαϊκών συμφερόντων», καθώς, όπως τόνισε, η δημοτική αρχή γνωρίζει ότι η εισήγησή της δεν πρόκειται να περάσει παίρνει ωστόσο αυτή τη θέση για να είναι αρεστή στους ιδιοκτήτες του Ασπροχώματος.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Οικονομάκος, επίσης καταψήφισε την εισήγηση της δημοτικής αρχής, τονίζοντας ότι το κυρίαρχο ζήτημα σε μια πολεοδομική μελέτη είναι οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι, γιατί αυτοί δίνουν ποιότητα στη ζωή των κατοίκων. Εφόσον λοιπόν, τόνισε, το Προεδρικό Διάταγμα του ’85 καταργεί τέτοιους χώρους η παράταξή του δεν μπορεί παρά να ταχθεί υπέρ του νόμου του 2014, που τους διατηρεί.
Ο επικεφαλής της «Αλλαγής», Θόδωρος Μπρεδήμας, υπερψήφισε τη εισήγηση της δημοτικής αρχής, υπογραμμίζοντας ότι το Προεδρικό Διάταγμα του ’85 είναι μονόδρομος.
Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών», Μιχάλης Αντωνόπουλος, καταψήφισε την εισήγηση της δημοτικής αρχής, τασσόμενος κατά του ελλείμματος γης.
Ο επικεφαλής της «Ελληνικής Δράσης», Γιώργος Δημητρούλιας, υπερψήφισε την εισήγηση της δημοτικής αρχής.
Τοποθετήθηκαν ακόμη ο πρόεδρος του Ασπροχώματος, Βασίλης Πολίτης και οι πρώην πρόεδροι, Δημήτρης Τσίχλης και Παναγιώτης Κονταξής, που τάχθηκαν κατηγορηματικά υπέρ του Προεδρικού Διατάγματος του 1985, ενώ ιδίως ο τελευταίος άφησε πολλές αιχμές κατά εκπροσώπων του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Η εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Κική Μωρακέα, τόνισε ότι υπάρχει παραπληροφόρηση όσον αφορά το ιστορικό του θέματος, υπογράμμισε ότι η νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα που δεν καλύπτονται από αυτά που ζητούν οι κάτοικοι και από αυτά που περιλαμβάνει η εισήγηση της δημοτικής αρχής, ενώ έκανε την εκτίμηση ότι με την απόφαση που ελήφθη οι επιπτώσεις θα είναι αρνητικές για τους ιδιοκτήτες της περιοχής.
Η διευθύντρια της Πολεοδομίας, Παναγιώτα Κουράκλη, τέλος, υποστήριξε ότι οι ιδιοκτήτες του Ασπροχώματος πάνω κάτω θα χάσουν τα ίδια είτε η εισφορά σε γη γίνει με το Π.Δ. του ’85 είτε με το νόμο του 2014 και αυτό γιατί, όπως συνέχισε, με το Π.Δ. του ’85 οι εισφορές σε γη μπορεί πράγματι να είναι μικρότερες ωστόσο οι εισφορές σε χρήμα θα είναι μεγαλύτερες. Η διαφορά είναι, τόνισε ακόμη, ότι με το Π.Δ. του ’85 θα υπάρχει μια πολεοδομική μελέτη που δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί λόγω ελλείμματος γης, ενώ με το νόμο του 2014 η μελέτη θα είναι άμεσα εφαρμόσιμη λόγω του μηδενικού ελλείμματος.
Σημειώνεται ότι η Παναγιώτα Κουράκλη ρωτήθηκε από τον Στάθη Σταματόπουλο αν η εισήγηση της δημοτικής αρχής αποτελεί επαρκή και πλήρη αιτιολόγηση για την επιλογή του Π.Δ. του ’85 για την ολοκλήρωση της πράξης εφαρμογής αλλά και αν είναι νόμιμο να πληρώσουν όλοι οι Καλαματιανοί και όχι μόνο οι Ασπροχωματαίοι για την απαλλοτρίωση γης από το Δήμο προκειμένου να εξασφαλιστούν κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι. Η Παναγιώτα Κουράκλη αρνήθηκε να απαντήσει, σημειώνοντας ότι δεν είναι δεοντολογικό να αναφερθεί σε ζητήματα στα οποία αναφέρεται η εισήγηση του πολιτικού της προϊσταμένου, αντιδήμαρχου Ανδρέα Καραγιάννη.
Στ.Μ.