Παρασκευή, 20 Μαϊος 2016 22:49

Ομόφωνο ναι για στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες

Ομόφωνο ναι για στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Ομόφωνη απόφαση έλαβε το βράδυ της Πέμπτης το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, για τη διάθεση ή τη μίσθωση κτιρίου προκειμένου να λειτουργήσει δομή η οποία θα δίνει μια προοπτική για το μέλλον των παιδιών που αποφοιτούν από το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καλαμάτας. Στη δομή αυτή θα συνεχίζεται η εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα οποία και θα φιλοξενούνται σε αυτή όταν οι γονείς τους θα χρειάζεται να λείψουν για κάποιες ημέρες από την κατοικία τους ή όταν οι γονείς τους θα φεύγουν από τη ζωή…

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση στο Σώμα μετά από αίτηση του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων του Ειδικού Εργαστηρίου, ο οποίος μαζί με τους άλλους ανάλογους Συλλόγους της χώρας πιέζουν το υπουργείο Παιδείας για τη δημιουργία τέτοιων δομών στη χώρα.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραβρέθηκαν από το Σύλλογο η πρόεδρος του, Αθηνά Σπανού και η Σταυρούλα Σπυρέα, οι οποίες ενημέρωσαν το Σώμα πως το υπουργείο Παιδείας έχει την πρόθεση να στηρίξει τη λειτουργία τέτοιων δομών, όμως ζητάει να εξασφαλιστεί η στέγη από τους Συλλόγους σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση. Υπογράμμισαν ότι πρόκειται για εξαιρετικής σημασίας θέμα και πως το όραμα είναι η δημιουργία ενός ξενώνα φιλοξενίας, μιας στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Το θέμα εισηγήθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ενώ ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, υπογράμμισε ότι οπωσδήποτε ο Δήμος θα βοηθήσει, σε ό,τι αφορά τη στέγαση, όμως την ευθύνη της λειτουργίας, ιδιαίτερα της στελέχωσης με το απαιτούμενο εξειδικευμένο προσωπικό, πρέπει να την έχει το κράτος.
Ο δήμαρχος είπε ότι το μόνο κατάλληλο κτήριο που ανήκει στο Δήμο και το οποίο θα μπορούσε να παραχωρηθεί είναι το παλιό Δημαρχείο, στην οδό Θουκυδίδου, στο οποίο όμως στεγάζεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το οποίο είπε ότι επίσης είναι μια σημαντική δομή που πρέπει να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της. Όπως συνέχισε ο Παναγιώτης Νίκας, υπάρχει πρόταση από τη δημοτική αρχή προς το υπουργείο Παιδείας για τη μεταστέγαση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο πρώην Πολυκλαδικό. Είπε όμως ότι αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, αν οι διατιθέμενοι χώροι στο πρώην Πολυκλαδικό δεν είναι επαρκείς, τότε θα αναζητηθεί ιδιωτικό κτίριο προκειμένου να το μισθώσει ο Δήμος.
Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννης Χριστόπουλος, πρότεινε το κτίριο του παλιού ορφανοτροφείου, δίπλα στο Δημοτικό Στάδιο. Ο δήμαρχος απάντησε ότι πρόκειται για κληροδότημα της Μητρόπολης, το οποίο για να παραχωρηθεί πρέπει να ακολουθηθεί ειδική διαδικασία, αν και υπογράμμισε ότι από την πλευρά του Μητροπολίτη δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα, αντίθετα είπε ότι οπωσδήποτε θα βοηθήσει όπως τόνισε ότι πάντα κάνει.
Από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του δημοτικού συμβούλου, Τάσου Νιάρχου, υπογραμμίστηκε ότι στην περίοδο της κρίσης η υποστήριξη προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις σχετικές δομές γίνεται όλο και περισσότερο ανεπαρκής και αυτό επειδή στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας πρόκειται για τομέα που δεν αφήνει κέρδη στους επενδυτές. Έτσι, συνέχισε, η υποστήριξη αυτών των ανθρώπων και των δομών αφήνεται όλο και περισσότερο στους γονείς τους, στους εθελοντές και σε κάποιους ευεργέτες.
Σημειώνεται, τέλος, ότι οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ανέφεραν πως υπάρχουν σχέδια για την υποστήριξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες, όπως, μεταξύ άλλων, η ίδρυση και λειτουργία, στο μέλλον, εστιατορίου με προσωπικό τέτοια άτομα, τα οποία, όπως υπογράμμισαν, είναι εργαζόμενοι με τεράστια επιμονή και εκπληκτική προσήλωση.
Στ.Μ.