Πέμπτη, 31 Μαϊος 2012 14:51

Μικροπολιτικό χαρακτήρα έχει η κριτική για τις παρεμβάσεις του Δήμου στη Λεΐκων

Φωτογραφία του "Δικτύου" με το "κουρεμένο" πεζοδρόμιο στη Λεΐκων Φωτογραφία του "Δικτύου" με το "κουρεμένο" πεζοδρόμιο στη Λεΐκων

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΤΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

Στην αντιπαράθεση που έχει ανοίξει για τα έργα του Δήμου στην οδό Λεΐκων παρεμβαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Τρίτεκνων Οικογενειών, Χρήστος Κορομηλάς, ο οποίος υπογραμμίζει ότι τα θετικά είναι περισσότερα και σημαντικότερα από τα αρνητικά. Αντίθετα, το «Δίκτυο» και ο επικεφαλής του, Σταμάτης Μπεχράκης, υποστηρίζουν ότι οι παρεμβάσεις του Δήμου μετατρέπουν το δρόμο σε πιο επικίνδυνη καρμανιόλα.

Ο Χρήστος Κορομηλάς στη γραπτή παρέμβασή του σημειώνει: «Ένα έργο παρέμβασης μετά από πολλά έτη αδράνειας λαμβάνει χώρα αυτή την περίοδο στην οδό Λεΐκων. Ο συγκεκριμένος δρόμος «σηκώνει» καθημερινά μεγάλο κυκλοφοριακό «φορτίο», καθώς, εκτός από την επικοινωνία των κατοίκων της περιοχής που εξασφαλίζει, συνδέει και την Καλαμάτα με τα Λέικα, ένα Δημοτικό Διαμέρισμα με αλματώδη ανάπτυξη τα τελευταία έτη.
Στην παρέμβαση αυτή, βεβαίως, πάντοτε υπάρχει το περιθώριο βελτιώσεων, καθώς η κατασκευή πεζοδρομίων μεταβλητού μήκους δημιουργεί όντως προβλήματα λειτουργικότητας. Ωστόσο, αδυνατώ να δεχτώ πως κάποιοι προσπαθούν για μικροπολιτικό κέρδος να επιλέγουν την αδράνεια από την παρέμβαση, όταν μάλιστα οι κάτοικοι της περιοχής εδώ και χρόνια ζητούσαν να επιλυθούν συγκεκριμένα κυκλοφοριακά προβλήματα.
Επειδή η περίοδος που διανύουμε απαιτεί προτάσεις συγκεκριμένες και κοστολογημένες και όχι απλά καταγγελτικές, πρέπει να σημειώσω στη συνέχεια τις δυσμενείς επιπτώσεις στην κυκλοφορία, με βάση τη μέχρι χτες υπάρχουσα κατάσταση και τα μέτρα που θεωρώ ότι πρέπει ακόμα να ληφθούν.
Πιο συγκεκριμένα, η οδός Λεΐκων είναι διπλής κατεύθυνσης και κινούνται σε αυτήν πολλά οχήματα βαρέως τύπου, με συνέπεια, καθημερινά να δημιουργούνται έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα τόσο στην κίνηση των οχημάτων όσο και σε αυτήν των πεζών και ιδιαίτερα των μαθητών. Επίσης, καθημερινά, παρατηρείται το φαινόμενο να σταθμεύουν οχήματα και από τις δυο πλευρές του δρόμου, γεγονός που επιτείνει το πρόβλημα. Γι’ αυτό λοιπόν, ήταν απαραίτητη η πραγματοποίηση του έργου για τη διάνοιξη του δρόμου κυρίως σε επικίνδυνα σημεία όπως οι στροφές. Αναλυτικότερα, προτείνω ενδεικτικά κάποια μέτρα:
Αυστηρή τήρηση του κανονισμού για στάθμευση μόνο στη μία πλευρά του δρόμου.
Επιδιόρθωση του οδοστρώματος στα σημεία που έχει υποστεί ζημιές.
Περαιτέρω διαπλάτυνση του οδοστρώματος ακόμα και με συνέπεια τη μείωση του πεζοδρομίου - το οποίο ήταν ήδη μικρό -προκειμένου να διευκολυνθεί η διέλευση των αυτοκινήτων.
Να διαμορφωθούν και άλλοι ειδικοί χώροι για την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων (π.χ. εσοχές στα πλάγια των δρόμων).
Συντήρηση της υπάρχουσας σήμανσης λόγω της επικινδυνότητας του δρόμου.
Βελτίωση του φωτισμού.
Κλείνοντας, πρέπει να αναγνωρίσουμε το θετικό ότι ο δήμος πήρε την πρωτοβουλία για παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο δρόμο, οι οποίες στο βαθμό που έχουν ολοκληρωθεί είναι επιτυχημένες. Ειδικά η διάνοιξη που πραγματοποιήθηκε στις στροφές έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα καθώς πριν τις παρεμβάσεις απαιτείτο η συνεννόηση των οδηγών για την ομαλή κυκλοφορία οχημάτων και πεζών. Επιπλέον, πρέπει να ευχαριστήσουμε τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι διέθεσαν τμήματα των ιδιοκτησιών τους για να πραγματοποιηθεί το έργο».