Κυριακή, 12 Ιουνίου 2016 23:38

Ο σοφός βασιλιάς Νέστορας ξανάνοιξε το ανάκτορό του…

Τζακ Ντέιβις, Αριστείδης Μπαλτάς, Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, Μαρία Βλαζάκη, γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Τζακ Ντέιβις, Αριστείδης Μπαλτάς, Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, Μαρία Βλαζάκη, γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ 
Ήταν θαυμάσια το μεσημέρι της Κυριακής, στα εγκαίνια των έργων στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου του Νέστορος. Ήταν πολύς ο κόσμος που πήγε στην εκδήλωση, δείχνοντας το ενδιαφέρον του γι’ αυτό το χώρο που είχε μείνει κλειστός επί τρία χρόνια. Ήταν σημαντικές οι τοποθετήσεις που έκαναν οι Αμερικανοί αρχαιολόγοι, που δεν έκρυψαν την αγάπη τους γι’ αυτό το χώρο αλλά και την ευγνωμοσύνη τους στους κατοίκους ιδιαίτερα της Χώρας, για την υποστήριξή τους. Ήταν τα έργα που παρουσιάστηκαν, ιδιαίτερα το νέο στέγαστρο του Ανακτόρου, αντάξια των προσδοκιών που είχαν δημιουργήσει οι περιγραφές των αρχαιολόγων πριν τα παρουσιάσουν στη δημοσιότητα. Ήταν και ο νέος μεγάλος στόχος που τέθηκε, η αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χώρας, με όλα τα ευρήματα της περιοχής που βρίσκονται τώρα σε άλλα μουσεία και αποθήκες…

Τα εγκαίνια έκανε ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη και τη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, που είπε για τα έργα: «Ο αναβαθμισμένος αρχαιολογικός χώρος διαθέτει νέες υποδομές περιήγησης με πλήρη αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας και εξασφαλίζει άνετη πρόσβαση σε όλες τις ομάδες κοινού. Το νέο στέγαστρο προστασίας, κατασκευασμένο από δομικό χάλυβα, με τη γεωμετρία τόξου κύκλου και φερόμενου από 16 μόνο υποστυλώματα διαμοιρασμένα στις δύο μακρές προβολές, καλύπτει ενιαία το κεντρικό ανακτορικό κτήριο, σε έκταση 3.185 τετραγωνικών μέτρων, προστατεύοντάς το με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο. Υπερυψωμένοι διάδρομοι αναρτώμενοι από τις ροπές του στεγάστρου προσφέρουν στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία περιήγησης. Η προκαθορισμένη πορεία εξασφαλίζει πανοραμικά την αναγνωσιμότητα του ανακτορικού συγκροτήματος καθώς και την απόλυτα δυνατή προστασία, αφού καταργείται ακόμη και το πιο απλό, αθώο άγγιγμα των επισκεπτών στα ευαίσθητα οικοδομικά τετράγωνα. Ενημερωτικές πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί στα σημαντικότερα σημεία στάσης της διαδρομής, είναι εφοδιασμένες με κωδικούς πολυμεσικών εφαρμογών ώστε μέσω τάμπλετ και έξυπνων κινητών τηλεφώνων να παρέχεται πρόσβαση σε ψηφιακές εφαρμογές και τρισδιάστατες απεικονίσεις των χώρων. Παράλληλα στο κτήριο πληροφόρησης μέσα από πλούσιο εποπτικό υλικό παρέχονται ειδικότερες πληροφορίες για την ιστορία της έρευνας του συγκροτήματος, τη γραμματική γραφή Β’, την παραγωγή και διακίνηση του αρωματικού ελαίου και την τέχνης της τοιχογραφίας, ενώ είναι εγκατεστημένες και δύο οθόνες με ψηφιακές διαδραστικές εφαρμογές.
Δήμητρα Πίκουλα, καθοριστική η συμβολή της, από την πλευρά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας για την άρτια υλοποίηση του έργου
Στο ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο δημιουργήθηκαν νέες διαδρομές επισκεπτών, στις οποίες εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε άτομα με αναπηρία καθώς και αναβαθμισμένες λειτουργικά υποδομές, όπως το νέο φυλάκιο, το αναψυκτήριο και οι ανακαινισμένες εγκαταστάσεις υγιεινής».
Ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, στη σύντομη ομιλία του, αναφερόμενος στο νέο στέγαστρο, μίλησε για ένα επίτευγμα της αρχιτεκτονικής και της τεχνολογίας, που, όπως πρόσθεσε, έρχεται να συνδυαστεί με την ανάδειξη της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς και να δείξει ότι η Ελλάδα έχει την ικανότητα να αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες. Επιπλέον όμως ο υπουργός τόνισε ότι αυτό το έργο έρχεται να αναδείξει και πόσο σημαντική είναι η συνεργασία, δεδομένου ότι πρόκειται για έργο που έγινε σε επιστημονική συνεργασία και με την Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών της Αθήνας, καθώς και με το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι.

Τζάκ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ
Ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, μίλησε για τη συμβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την υλοποίηση αυτών των έργων, δεδομένου ότι χρηματοδοτήθηκαν από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, ενώ υπογράμμισε ότι το Ανάκτορο του Νέστορος «αποτελεί πυλώνα αυτοκριτικής όλων μας, γιατί ο χώρος αυτός μας ενώνει αλλά και δείχνει τις προτεραιότητες που έπρεπε να έχουμε ως Ελληνική κοινωνία και ασφαλώς σε αυτά τα μεγάλα θέματα δε χωρούν οι κομματικές τοποθετήσεις». Κλείνοντας ο κ. Τατούλης κάλεσε τον υπουργό Πολιτισμού σε συνεργασία, ώστε έργα σαν το συγκεκριμένο να αποδώσουν στο μέγιστο βαθμό υπέρ της τοπικής, της περιφερειακής, της εθνικής οικονομίας.
Ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, έθεσε τον επόμενο στόχο, για την αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χώρας με την επιστροφή όλων των ευρημάτων της περιοχής.
Χαιρετισμό έκανε ο εκπρόσωπος της διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας, Αντώνης Ψαράκης.
Πάντως, οι ομιλίες που έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση, καθώς αποκάλυψαν την αγάπη των ομιλητών για τον αρχαιολογικό χώρο και την περιοχή, ήταν του Τζέιμς Ράιτ, εκπροσώπου της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα και του Τζακ Ντέιβις, ανασκαφέα της περιοχής, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, ο οποίος μίλησε για το ιστορικό των ανασκαφών, ξεκινώντας από τον Καρλ Μπλέγκεν και φτάνοντας μέχρι τη περσινή μεγάλη ανακάλυψη της συζύγου του, Σάρον Στόκερ, που έφερε στο φως έναν ιδιαίτερα σημαντικό τάφο πλούσιου πολεμιστή. Κλείνοντας μάλιστα σημείωσε ότι η Αμερικανική Σχολή κάνει ανασκαφές στην περιοχή 80 χρόνια και ευχήθηκε να συνεχίσει για τουλάχιστον άλλα 80!
Σημειώνεται ότι η μελέτη του στεγάστρου έγινε από το αρχιτεκτονικό γραφείο «Κυριάκος Κυριακίδης», ενώ το εισιτήριο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο ανέρχεται στα 6 ευρώ.
Στ.Μ.
 
-