Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016 19:51

Εκ των υστέρων έβγαλε ο Δήμος τις άδειες για τη γεωθερμία στο νέο Δημαρχείο…

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Συνδέθηκε το νέο Δημαρχείο με το σύστημα γεωθερμίας, ανακοινώθηκε σήμερα από το Δήμο Καλαμάτας, που επισημαίνει ακόμη ότι πρόκειται για ένα από τα λίγα δημόσια κτήρια της χώρας που διαθέτει τέτοιο σύστημα θέρμανσης και δροσισμού. Ωστόσο ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών, Μιχάλης Αντωνόπουλος, σχολίασε χθες, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ότι η άδεια για τις γεωτρήσεις της γεωθερμίας βγήκε αφού είχαν γίνει αυτές! Και πρόσθεσε ότι τέτοιες διαδικασίες πολλές φορές οδηγούν σε προβλήματα…

Επιπροσθέτως ο Μιχάλης Αντωνόπουλος ανέφερε ότι ο ίδιος είχε υποβάλει ερώτηση για το εάν υπάρχουν οι άδειες για τις γεωτρήσεις της γεωθερμίας, όσο το έργο βρισκόταν σε εξέλιξη, ωστόσο η απάντηση που του είχε δοθεί από τη δημοτική αρχή ήταν ότι τέτοιες άδειες δεν χρειάζονται. Τελικά εκ των υστέρων, σύμφωνα πάντα με τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Συμμαχίας, διαπιστώθηκε ότι οι άδειες ήταν αναγκαίες και έτσι δόθηκαν αφού είχε γίνει το έργο…
Από την πλευρά του η δημοτική αρχή Καλαμάτας, σε σημερινή ανακοίνωσή της σημειώνει για το έργο: «Συνδέθηκε το νέο Δημαρχείο με το σύστημα γεωθερμίας, που θα εξασφαλίζει θέρμανση και δροσισμό στο κτήριο. Τη δυνατότητα ψύξης και θέρμανσης θα δίδει η εκμετάλλευση 50 γεωτρήσεων στο χώρο νότια του κτηρίου του Δημαρχείου, βάθους 100 μέτρων εκάστη, με αγωγούς στους οποίους θα κυκλοφορεί νερό για την απαγωγή της θερμότητας. «Κλειδί» στη μέθοδο αυτή είναι το γεγονός ότι από βάθος 4 – 5 μέτρων και κάτω, η θερμοκρασία του εδάφους παραμένει σταθερή, κάτι που χρησιμεύει για ψύξη το καλοκαίρι και θέρμανση το χειμώνα. Η μέγιστη ψυκτική και θερμική ισχύς του συστήματος θα είναι 250 κιλοβάτ.
Πρόκειται για ένα από τα λίγα στην Ελλάδα συστήματα γεωθερμίας σε δημόσιο κτήριο, η χρήση του οποίου θα εξοικονομεί ενέργεια και επομένως χρήμα, σε συνδυασμό με την τοποθέτηση εσωτερικής μόνωσης στο κτήριο και θερμοδιακοπτόμενων κουφωμάτων, ενώ θα είναι δυνατή η ρύθμιση της θερμοκρασίας εξατομικευμένα σε κάθε γραφείο.
Ο χώρος όπου ανορύχθηκαν τα φρέατα γεωθερμίας είναι πάνω από 3 στρέμματα, στις προσεχείς ημέρες θα ασφαλτοστρωθεί και θα χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης των οχημάτων των υπαλλήλων και επισκεπτών του νέου Δημαρχείου».
Στ.Μ.