Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2016 18:51

Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για παράρτημα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στην Καλαμάτα

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 
Ακόμη και το Δημαρχείο της Καλαμάτας προτίθεται να παραχωρήσει ο Δήμος στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών προκειμένου να λειτουργήσει παράρτημά της στην πόλη, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας. Και στο παρελθόν, ύστερα από ενέργειες του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εικαστικού Τομέα της Φάρις,  Παναγιώτη Λαμπρινίδη, είχε ενδιαφερθεί η ΑΣΚΤ για την ίδρυση παραρτήματός της στην πόλη. Τότε γίνονταν συζητήσεις για την παραχώρηση στη Σχολή του παλιού Γαλλικού Ινστιτούτου, στην οδό Μαυρομιχάλη…

Ο δήμαρχος ανακοίνωσε σήμερα ότι υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών για τη λειτουργία παραρτήματος στην πόλη, με την προϋπόθεση ότι θα προσφερθούν κτίριο και υποδομές από το Δήμο. Ο κ. Νίκας τόνισε ότι ο Δήμος θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να έρθει στην Καλαμάτα η ΑΣΚΤ, προτίθεται δε να της διαθέσει μέχρι και το κτήριο του Δημαρχείου.
Οι πρώτες συζητήσεις για αυτό το θέμα έγιναν το 2008, όταν ο Εικαστικός Τομέας της Φάρις (ΔΕΠΑΚ τότε) διοργάνωσε την έκθεση «Ο Μεγάλος Ύπνος». Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Τομέα, Παναγιώτης Λαμπρινίδης, είχε προτείνει στον πρύτανη της Σχολής, Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη, τη δημιουργία παραρτήματος στην Καλαμάτα, εκείνος αντέδρασε θετικά, ενώ όταν επισκέφθηκε το παλιό Γαλλικό Ινστιτούτο ενθουσιάστηκε όχι μόνο με τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του κτιρίου αλλά και επειδή διέθετε τους χώρους που χρειάζονται ώστε να λειτουργήσει παράρτημα της Σχολής. Στην πορεία το θέμα ξεθύμανε, καθώς άλλαξε ο σχεδιασμός του Δήμου σχετικά με την αξιοποίηση του κτιρίου. Φαίνεται ότι τώρα υπάρχει νέο ενδιαφέρον, το οποίο μακάρι να μην συνδέεται με τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ώστε να μην ξεθυμάνει ξανά σε περίπτωση που η Καλαμάτα δεν κερδίσει τον τίτλο.
Στ.Μ.