Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2016 20:13

Παρέμβαση Νίκα για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας προς τη Ρωσία...

ΔΗΛΩΣΗ ΣΕ ΡΩΣΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ 
«Ο ελληνικός λαός είναι πολύ πιο κοντά στο ρωσικό λαό απ' ό,τι είναι οι ελληνικές κυβερνήσεις», δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, στο Ρωσικό ομοσπονδιακό κανάλι «Kultura», συνεργείο του οποίου βρίσκεται στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο αφιερώματος προς το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας και την καλαματιανή διευθύντριά του, Δώρα Γιαννίτση, αλλά και ενός αφιερώματος για τον Νίκο Καζαντζάκη, αφιερώματα που εντάσσονται στο πλαίσιο του προσδιορισμού του 2016 ως έτους Ελληνορωσικής φιλίας…

Όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου Καλαμάτας, «Το κανάλι ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ, με εν δυνάμει 140.000.000 τηλεθεατές, ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ για το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, που έκλεισε 11 χρόνια λειτουργίας στη Μόσχα, ενώ οργανώνει και ανάγνωση του έργου «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» του Νίκου Καζαντζάκη, δεδομένου ότι το 2017 συμπληρώνονται 60 χρόνια από το θάνατο του συγγραφέα. Επιπλέον, το 2016 είναι το αφιερωματικό έτος Ελλάδος – Ρωσίας και, με την ευκαιρία όλων των παραπάνω, στελέχη του καναλιού βρέθηκαν στη Μεσσηνία για να προβάλουν τον τόπο μας, ο οποίος συνδέεται ιστορικά με τη Ρωσία, κορυφαίο δε σημείο σύνδεσης είναι η ναυμαχία του Ναυαρίνου, στην οποία συμμετείχε ο ρωσικός στόλος και με την οποία επισφραγίσθηκε η ελευθερία των Ελλήνων.
Ο Δήμαρχος ανέγνωσε απόσπασμα από το έργο «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» του Καζαντζάκη και αναφέρθηκε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, στις σχέσεις Ελλάδος – Ρωσίας και, ιδίως, σε εκείνες της Καλαμάτας με τη Ρωσία. Ο Δήμαρχος έκανε λόγο για το μεγάλο ξεσηκωμό των Ελλήνων και ιδίως εκείνων της Πελοποννήσου, στα 1770, στα Ορλωφικά, που ξεκίνησε με την υποκίνηση των Ρώσων αδελφών Ορλώφ. Η επανάσταση αυτή πνίγηκε στο αίμα από τους Τούρκους και η Καλαμάτα υπέστη μεγάλες καταστροφές, ενώ έφυγαν από την πόλη για να σωθούν μεγάλες οικογένειες.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στη σημερινή πραγματικότητα, τονίζοντας ότι πολλοί Ρώσοι επισκέπτονται την περιοχή μας και επισημαίνοντας ότι είναι ευπρόσδεκτοι. Είπε, ακόμη, ότι στην περιοχή μας διαθέτει κατοικία ο ομογενής επιχειρηματίας Φιλάρετος Καλτσίδης, που δώρισε 55.000 ευρώ για την αποκατάσταση της Κεντρικής Σκηνής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας μετά από πυρκαϊά, ενώ εδώ διαμένουν και μέλη της οικογένειάς του.
Τέλος, επεσήμανε ότι ο ελληνικός λαός είναι πολύ πιο κοντά στο ρωσικό λαό, απ' ό,τι είναι οι ελληνικές κυβερνήσεις».
Στ.Μ.