Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2016 17:16

Να μην καταργηθεί το Τμήμα Λογοθεραπείας ζητούν από τον Φίλη οι Κωνσταντινέας-Κοζομπόλη

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 
Να μη συνεχιστεί η διαδικασία συγχώνευσης του Τμήματος Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Πελοποννήσου στο αντίστοιχο Τμήμα του ΤΕΙ Πατρών, ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία, Πέτρος Κωνσταντινέας και Γιώτα Κοζομπόλη. Σε ερώτησή που κατέθεσαν στη Βουλή για τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, υπογραμμίζουν ότι το Τμήμα Λογοθεραπείας της Καλαμάτας αφενός προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες όσον αφορά τη δωρεάν διάγνωση και θεραπεία σε προβλήματα λόγου και ομιλίας παιδιών και νέων της περιοχής και αφετέρου για το Τμήμα αυτό έχει γίνει σημαντική δημόσια δαπάνη που δεν μπορεί να μείνει αναξιοποίητη. «Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την ανάσχεση της διακοπής λειτουργίας  του Τμήματος Λογοθεραπείας του Α.Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου;» ρωτούν χαρακτηριστικά τον υπουργό Παιδείας οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ…

Ειδικότερα, η ερώτησή τους έχει ως εξής: «Η ίδρυση του Τ.Ε.Ι Καλαμάτας το 1989 (Π.Δ. 502/1989/ΦΕΚ215/3.10.1989/τ.Α΄) αποτέλεσε σημαντική τομή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της ευρύτερης περιφέρειας. Το Τ.Ε.Ι αναδείχθηκε στην πλέον δυναμική εκπαιδευτική μονάδα στην Πελοπόννησο, με εξειδικευμένο προσωπικό, συγκροτημένες εκπαιδευτικές θεματικές και κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές, πολύ νωρίτερα από την ίδρυση του ομώνυμου πανεπιστημίου.
Το 2001 μάλιστα, με την ίδρυση  του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας  Πελοποννήσου, (Π.Δ. 143/ΦΕΚ 123/20-06-01), επιδιώχθηκε η εφαρμογή των επιστημονικών και τεχνολογικών πορισμάτων για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων της παραγωγικής διαδικασίας, με έμφαση στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Επιχειρήθηκε δηλαδή προσπάθεια διασύνδεσης των επιμέρους σχολών του Α.Τ.Ε.Ι., ήτοι της  γεωπονίας, της τεχνολογίας τροφίμων, της διοίκησης και της οικονομίας, με τον τοπικό οικονομικό ιστό. Παράλληλα νέες καινοτόμες πρωτοβουλίες διεκδικήθηκαν με την ίδρυση του τμήματος Λογοθεραπείας στην Καλαμάτα (ΦΕΚ 44/τ.Α΄/12.03.2009).
Το εν λόγω τμήμα, λειτουργεί στα ΝΕΑ κτίρια του Α.Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου (δυο αμφιθέατρα, δυο εργαστηριακές αίθουσες και την αίθουσα Κλινικής και Λόγου), καθώς επίσης είναι άρτια εξοπλισμένο με σκοπό την διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών (ακοολογικός θάλαμος, διαγνωστικός ακοομετρητής, τυμπανομετρητής, ρινομανόμετρο, εξειδικευμένο σύστημα ήχου, σύστημα ανάλυσης φωνητικών παραμέτρων). Η σύνδεση του Τμήματος με την κοινωνία αποτελεί πρότυπο για τον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, σε κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο και σε εβδομαδιαία βάση, πάνω από 50 παιδιά της Μεσσηνίας παρακολουθούν δωρεάν συνεδρίες, με σκοπό την αποκατάσταση προβλημάτων ομιλίας και λόγου. Το Τμήμα συνεργάζεται και με άλλες δομές της πόλης της Καλαμάτας όπως είναι τέσσερις βρεφονηπιακοί σταθμοί, δύο νηπιαγωγεία, δύο δημοτικά σχολεία, το ειδικό σχολείο Καλαμάτας, το Νοσοκομείο Καλαμάτας (Παθολογική, Νευρολογική και ΩΡΛ Κλινική), το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καλαμάτας, το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. Μεσσηνίας, το Γηροκομείο καθώς επίσης και με Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Στις παραπάνω δομές γίνεται διάγνωση και θεραπεία σε προβλήματα λόγου και ομιλίας, σε παιδιά και ενήλικες. Η εξωστρέφεια του συγκεκριμένου Τμήματος  επιβεβαιώνεται με τις σημαντικές διοργανώσεις πανελλήνιων συνεδρίων και ημερίδων καθώς και με τις ΔΩΡΕΑΝ συνεδρίες σε παιδιά στους χώρους της Κλινικής.
Σήμερα, έπειτα από την εφαρμογή του “Σχεδίου Αθηνά” (Π.Δ.91/ΦΕΚ Α' 131/5-6-2013) και τον οικονομικό στραγγαλισμό των πέντε πρώτων ετών της κρίσης, μία ενιαία και δυναμική εκπαιδευτική οντότητα με άμεση διασύνδεση με την τοπική οικονομία και περαιτέρω προοπτική, εγκαταλείπεται στην τύχη του. Το Φ.Ε.Κ του “Σχεδίου Αθηνά” οδηγεί σε κλείσιμο το νεοϊδρυθέν Τμήμα Λογοθεραπείας εξαιτίας τοπικών  πελατειακών  σχεδιασμών, που απέχουν από την ευρύτερη προσπάθεια δημιουργικής ανασυγκρότησης, με άμεσο κίνδυνο την απώλεια δημόσιων χρημάτων που επενδύθηκαν.
Επειδή, λοιπόν, επενδύθηκαν σημαντικοί πόροι του Έλληνα πολίτη για την ανάπτυξη του Α.Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου από το 1989 έως σήμερα.
Επειδή η διασύνδεση της τοπικής οικονομίας και της εκπαιδευτικής καινοτομίας θα αποτελέσει το βάθρο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Επειδή διακηρυγμένη πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί η ανάσχεση της καταστροφικής λογικής του “Σχεδίου Αθηνά” και η ανάδειξη της δυναμικής δυνατότητας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας.
Επειδή το Τμήμα Λογοθεραπείας του Α.Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου αποτελεί υπόδειγμα εξωστρέφειας και ενδυνάμωσης του κοινωνικού ιστού στα πέντε πρώτα χρόνια λειτουργίας του.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1)      Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την ανάσχεση της διακοπής λειτουργίας  του Τμήματος Λογοθεραπείας του Α.Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου;».