Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016 11:02

Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων και Σχολική Διαμεσολάβηση

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΟ "ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ"
Βιωματικό σεμινάριο για γονείς και εκπαιδευτικούς, με θέμα «Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων και Σχολική Διαμεσολάβηση», οργανώνει το Θέατρο Νηπιαγωγείο στην Καλαμάτα, σε συνεργασία με την ειδικό Αλεξάνδρα Στουραΐτη...

Η επιμόρφωση λαμβάνει χώρα σε δύο κύκλους, καθένας εκ των οποίων διαρκεί 12 ώρες και διενεργείται μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο (10.00 - 18.00).

«Ο πρώτος κύκλος απευθύνεται σε γονείς που επιθυμούν να βελτιώσουν την επαφή με τα παιδιά τους, σε εκπαιδευτικούς που τους προβληματίζουν οι ενδοσχολικές συγκρούσεις, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο για τα πεδία της επικοινωνίας, της διαχείρισης συναισθημάτων και της επίλυσης συγκρούσεων.

Ο β’ κύκλος αφορά την επίλυση συγκρούσεων στο σχολείο, μέσω της διαμεσολάβησης ομότιμων, και όχι μόνο. Απευθύνεται μόνο σε εκπαιδευτικούς και θα διενεργηθεί το Σάββατο και την Κυριακή 12 και 13 Νοεμβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί θα εφοδιαστούν με όλα τα θεωρητικά και πρακτικά εργαλεία ώστε να διαμορφώσουν μια ομάδα διαμεσολαβητών ομότιμων στο σχολείο τους, αλλά και να είναι οι ίδιοι ικανοί να διαχειρίζονται τις δύσκολες καταστάσεις και τις περίπλοκες σχέσεις που διαμορφώνονται εντός της σχολικής μονάδας περισσότερο αποτελεσματικά.

Αναγκαία προϋπόθεση για την παρακολούθηση του β’ κύκλου είναι η συμμετοχή στον α’ κύκλο.

Παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης στο τέλος κάθε κύκλου. Λόγω του βιωματικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης, ο αριθμός των συμμετοχών είναι περιορισμένος.

(για τον β’ κύκλο)

Βάσει της υπ' αριθμ. 448/18-2-2016 εγκύκλιου του ΥΠΠΕΘ ("ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ"), σε κάθε σχολική μονάδα συγκροτείται Ομάδα Δράσεων Πρόληψης, αποτελούμενη από τον Διευθυντή, τον Υποδιευθυντή, καθώς και από δύο εκπαιδευτικούς, επιμορφωμένων ειδικά στα συγκεκριμένα θέματα.

Η Σχολική Διαμεσολάβηση περιλαμβάνει δύο διακριτά στάδια: εκείνο της ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων, μέσω βιωματικών τεχνικών, και εκείνο της ειδικής επιμόρφωσης στην διαμεσολάβηση ομότιμων (ή διαμεσολάβηση συνομηλίκων).

Σκοπός του προγράμματος είναι η καλλιέργεια δεξιοτήτων στους εκπαιδευόμενους εκπαιδευτικούς για την αναγνώριση και την διαχείριση των συγκρούσεων στη σχολική μονάδα, καθώς και για την εκπαίδευση των μαθητών τους στην διαμεσολάβηση ομότιμων μέσω της βιωματικής μάθησης. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκεται η ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας, η κατανόηση της δυναμικής της ομάδας, καθώς και η εξοικείωση με θεατρικές και λοιπές βιωματικές μεθόδους. Έτσι, ενισχύεται η ενεργητική συμμετοχή των εκπαιδευομένων και δημιουργείται ένα πλαίσιο ιδανικό για τον συνδυασμό θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ Α’ ΚΥΚΛΟΥ

• Σύγκρουση – Τι είναι, Μύθοι, Πιθανά οφέλη, Σήματα και στάδια, Οι 3 διαστάσεις της, Στυλ συγκρούσεων, Στρατηγικές αντιμετώπισης

• Επικοινωνία – Συστατικά στοιχεία, Λεκτική & Μη-λεκτική, Βασικές αρχές & Αξιώματα, Διπλά μηνύματα, Τρόποι βελτίωσης

• Ενεργητική ακρόαση

• Ενσυναίσθηση

• Τα συναισθήματα στη σύγκρουση – Αναγνώριση, Σωματικές αντιδράσεις, Διαβάθμιση συναισθημάτων, Χρησιμότητα συναισθημάτων, Καταστολή VS Έλεγχος, Θυμός: Μύθοι & Διαχείριση

• ΜΗ-ΒΙΑΙΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ – NVC - Από τις θέσεις, στις ανάγκες, I-statements, Τα 4 βήματα, Σημεία-κλειδιά

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ Β’ ΚΥΚΛΟΥ

Αρχές συστημικής θεωρίας

Επανορθωτικές πρακτικές σε κύκλο

ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ - Θέατρο Forum, Παιχνίδια ρόλων, Ταξίδια κατευθυνόμενης φαντασίας

ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΩΝ - Ενδοσχολικές συγκρούσεις – Το σχολείο ως σύστημα, Οι 3 πυλώνες διάδρασης με φαινόμενα βίας, Εφαρμογή στη σχολική κοινότητα – Προκλήσεις, Πώς γίνεται – Διερεύνηση αναγκών, Επιλογή διαμεσολαβητών, Καθορισμός χώρου & χρόνου, Διαδικασία, Διαμεσολάβηση με NVC

Κόστος σεμιναρίου 65 ευρώ/ διήμερο

Κρατήσεις Θέσεων στο 6948930181

Εισηγήτρια: Αλεξάνδρα Στουραΐτη

Η Αλεξάνδρα είναι δικηγόρος, Διαμεσολαβήτρια διαπιστευμένη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, και Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων. Απόφοιτος της Νομικής Αθηνών, εκπαιδεύτηκε στη Διαμεσολάβηση με βασικούς εκπαιδευτές την Amanda Bucklow και τον Charles Middleton. Έκτοτε, έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων αναφορικά με την Διαμεσολάβηση στο Διαζύγιο, τη Σχολική Διαμεσολάβηση, τις Αρχές Συστημικής Ψυχοθεραπείας (ΕΚΕΨΥΕ), την Μη-Βίαιη Επικοινωνία του M. Rosenberg (Center for Non-Violent Communication), το Re-evaluation Counseling, την Επανορθωτική δικαιοσύνη κ.ά.

Η πολυετής ενασχόλησή της με την υποκριτική και το θέατρο, της έδωσε πολύτιμες γνώσεις και εμπειρία στη βιωματική μάθηση και τα "εργαλεία" που εφαρμόζονται στην Εκπαίδευση Ενηλίκων και τη Σχολική Διαμεσολάβηση. Ως φυσική συνέπεια των ανωτέρω, είναι εκπαιδευόμενη Ψυχοδραματίστρια του ΨΥ.Κ.Α.Π.

Το 2015 συμμετείχε σε διεθνές επιμορφωτικό πρόγραμμα στην Επίλυση Συγκρούσεων, ενώ το 2016 έλαβε υποτροφία για επιμόρφωση στους Επανορθωτικούς Διαλόγους σε Κύκλο, σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα στην Ιταλία, με την διεθνούς κύρους εκπαιδεύτρια και συγγραφέα Kay Pranis.

Το 2015 συνέβαλε στην πραγματοποίηση προγράμματος επιμόρφωσης εκπαιδευτικών ιδιωτικού φορέα, την επιστημονική εποπτεία του οποίου είχε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ενώ τον Μάιο του 2016 συμμετείχε ως κριτής στον διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό διαμεσολάβησης του International Academy of Dispute Resolution (InADR).

Σήμερα η Αλεξάνδρα εργάζεται ιδιωτικά ως δικηγόρος και διαμεσολαβήτρια σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, οργανώνει κύκλους επανορθωτικών διαλόγων, ενώ έχει διαμορφώσει και συντονίζει μια σειρά βιωματικών σεμιναρίων στο πεδίο της επικοινωνίας, της διαχείρισης και επίλυσης συγκρούσεων, και της σχολικής διαμεσολάβησης».