Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016 10:13

Περιμετρική: Έργο υπερβολικό, ακριβό αλλά θα ωφελήσει πολύ την Καλαμάτα

Ο Γιάννης Καρνέσης και δεξιά και δίπλα του ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ο γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες και από τον Μορέα οι Γιώργος Συριανός, Λεωνίδας Μπόμπολας και Αλέκος Γεωργόπουλος Ο Γιάννης Καρνέσης και δεξιά και δίπλα του ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ο γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες και από τον Μορέα οι Γιώργος Συριανός, Λεωνίδας Μπόμπολας και Αλέκος Γεωργόπουλος

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΦΘΗΝΟ
Οπωσδήποτε η περιμετρική οδός της Καλαμάτας, το πρώτο τμήμα της οποίας έχει δοθεί από χθες στην κυκλοφορία, θα βοηθήσει πολύ την πόλη επειδή αφενός δεν θα υπάρχει λόγος να μπουν αυτοκίνητα που κινούνται προς τη Μάνη και αφετέρου θα εξυπηρετεί και ορισμένες εσωτερικές μετακινήσεις σε συντομότερο χρόνο και με μικρότερο κόστος. Ωστόσο πρόκειται για έργο υπερβολικό, τεράστιου κόστους και σίγουρα θα μπορούσε να φτιαχτεί κάτι πιο απλό και οικονομικό που θα προσέφερε σχεδόν το ίδιο όφελος. Όπως δήλωσε στην KalamataJournalο διευθυντής του υπουργείου Υποδομών για έργα με σύμβαση παραχώρησης, Γιάννης Καρνέσης, οι μοναδικές πόλεις στη χώρα που έχουν περιμετρικό δακτύλιο είναι η Αθήνα –την Αττική Οδό που μάλιστα ένα τμήμα της είναι κομμάτι της ΠΑΘΕ- και η Καλαμάτα. Και στα επόμενα τριάντα χρόνια είναι απίθανο να αποκτήσει άλλη πόλη τέτοιο έργο σαν την Αττική Οδό ή την περιμετρική της Καλαμάτας...

Ο κ. Καρνέσης σημείωσε ότι η κατασκευή της περιμετρικής ξεκίνησε το 2011 και μέχρι το τέλος του άλλου μήνα θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως. Το διάστημα από τα μέσα του 2013 μέχρι το τέλος  του 2015 ο ρυθμός κατασκευής ήταν πολύ μικρός, εν αναμονή της αναθεώρησης της σύμβασης καθώς οι τράπεζες είχαν διακόψει τη χρηματοδότηση εξαιτίας της μείωσης του κυκλοφοριακού φόρτου που προκλήθηκε από την κρίση.
Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται, επισήμανε ο κ. Καρνέσης, στα 105 εκατομμύρια ευρώ, συν 45 εκατομμύρια ευρώ οι απαλλοτριώσεις. Όπως πρόσθεσε, «μιλάμε για έργο που αποτελείται από ένα κομμάτι αυτοκινητοδρόμου, από τον κόμβο της Θουρίας μέχρι τον κόμβο της Σπάρτης, το οποίο ουσιαστικά έχει την ίδια διατομή με το κομμάτι Τσακώνα-Καλαμάτα, με εξαίρεση ότι η λωρίδα έκτακτης ανάγκης έχει μικρότερο πλάτος. Το υπόλοιπο κομμάτι, από τον κόμβο της Σπάρτης μέχρι τη Λακωνικής, είναι μια αστική αρτηρία με ισόπεδους κόμβους και σηματοδότηση στο μεγαλύτερο κομμάτι της».
Ο διευθυντής του υπουργείου Υποδομών πρόσθεσε ότι η περιμετρική «περιλαμβάνει πολύ σύνθετα τεχνικά έργα στο κομμάτι μέχρι τον κόμβο της Σπάρτης. Έχει έντεκα κατ εντ κάβερ, τη μεγάλη γέφυρα του Νέδοντα, που είναι 360 μέτρα συνολικό μήκος, άλλες γέφυρες μικρότερες, ανισόπεδους κόμβους στο Ασπρόχωμα, στα Λέικα, στο Νέδοντα που είναι ημικόμβος οι οποίοι εξυπηρετούν όλες τις μετακινήσεις από και προς την Καλμαάτα. Δεν έχει διόδια και ούτε προβλέπεται ότι θα μπουν ποτέ διόδια και θα εξυπηρετήσει την υπεραστική κίνηση, θα βγάλει την  υπερτοπική κίνηση που κατευθύνεται προς Μάνη έξω από το κέντρο της Καλαμάτας, προσφέροντας πολύ μεγάλο περιβαλλοντικό όφελος για την πόλη. Εκτός αυτού θα βοηθήσει και τις εσωτερικές μετακινήσεις της πόλης από συνοικία σε συνοικία, με μηδενικό κόστος και πολύ μικρή ρύπανση από αυτή που υπάρχει σήμερα λόγω της δυσκολίας της κυκλοφοριακής κίνησης».
Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο κ. Καρνέσης τόνισε ότι η Καλαμάτα «είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που έχει περιμετρικό δακτύλιο και η μοναδική που θα έχει και τα επόμενα 30 χρόνια λέω εγώ».
Στ.Μ.