Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016 11:25

Όχι στη λογική υποσχέσεων για το Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος και το Καλό Νερό-Τσακώνα

Όχι στη λογική υποσχέσεων για το Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος και το Καλό Νερό-Τσακώνα

ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΣΠΙΡΤΖΗΣ-ΧΑΡΙΤΣΗΣ 
Με χαρακτηρισμούς ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, σε ήπιους τόνους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, τα δύο κυβερνητικά στελέχη υποστήριξαν, κατά την παράδοση στην κυκλοφορία του πρώτου τμήματος της περιμετρικής οδού της Καλαμάτας, ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έδωσαν υποσχέσεις για τους δρόμους Καλαμάτας-Ριζόμυλου-Πύλου-Μεθώνης και Καλού Νερού-Τσακώνας ενώ για τα έργα αυτά δεν υπήρχαν χρήματα, για το δεύτερο μάλιστα δεν υπήρχαν ούτε μελέτες…

«Υπήρχε η λογική και η τακτική του …καλοχαιρέτα, του παλαιοκομματισμού…», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης, τονίζοντας για το μεν δρόμο Καλαμάτας-Ριζόμυλου ότι είχε εκπονηθεί μια μελέτη που προέβλεπε ένα φαραωνικό έργο, όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, με υπερβολικές διατομές. Σημείωσε ότι «πρέπει να έχουμε μια ιεράρχηση στους στόχους και στα έργα και στο μέγεθός τους που να ικανοποιούν, να υπερκαλύπτουν τις ανάγκες της περιοχής αλλά να μην  σπαταλιούνται πόροι, ειδικά την περίοδο της κρίσης, που είναι πολύ χρήσιμοι για να πληρωθούν βασικές υποδομές της χώρας που συμβάλλουν στην παραγωγική της ανασυγκρότηση.  Θεωρώ ότι η νέα χάραξη θα είναι ένα φαραωνικό έργο». Πρόσθεσε ότι και η μελέτη που γίνεται τώρα, από τον Μορέα, θα προβλέπει τμήματα με νέα χάραξη αλλά και τμήματα που θα ακολουθούν τον υφιστάμενο δρόμο «που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και θα γλιτώσουμε εκατομμύρια ευρώ και από απαλλοτριώσεις και από πρόδρομες εργασίες».
SPIRTZHS-NIKAS-KOUTRAS-KONSTANTINEAS-20-11-16.jpg
Ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης δεξιά, αριστερά ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας στη μέση ο Δημήτρης Κούτρας από το Μορέα και ο βουλευτής Πέτρος Κωνταντινέας
Σε ό,τι αφορά το Τσακώνα-Καλό Νερό ο υπουργός Υποδομών σημείωσε ότι «αυτό το έργο δεν είχε καμία ωριμότητα, απολύτως καμία. Δεν είχε προβλεφθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ένα έργο για την ολοκλήρωσή του. Και είχε αφαιρεθεί, το ήξεραν όλοι ότι θα αφαιρούνταν στο παρελθόν, γιατί υπήρχαν περιβαλλοντικά προβλήματα στον Καϊάφα. Αυτό το έργο θα γίνει αφού ωριμάσει πρώτα μελετητικά. Αυτή τη στιγμή ωριμάζουμε τις μελέτες και σε συνεργασία με τον Αλέξη Χαρίτση και το υπουργείο Ανάπτυξης θα βρούμε τους πόρους που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί».
Ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε από την πλευρά του ότι όσα έγιναν στο παρελθόν με τις συμβάσεις παραχώρησης, από τις οποίες και τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου ζημιώθηκαν και τα έργα δεν προχώρησαν, πρέπει να αποτελέσουν ένα μάθημα για το πώς θα πάμε παρακάτω, τονίζοντας ότι «για την υλοποίηση τέτοιων έργων δεν μπορούμε να πηγαίνουμε με λογικές υποσχέσεων, ταξίματος, λογικές που δεν βάζουν μπροστά την ανάγκη ενός συνολικού σχεδιασμού». Ανέφερε λοιπόν, σε ό,τι αφορά το Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη και το Καλό Νερό-Τσακώνα, ότι όταν ο Μορέας εκπληρώσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις και «ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των μελετών που ήδη ολοκληρώνονται και τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, θα μπορέσουμε μετά πλέον με όρους πραγματικούς, όχι με όρους υποσχέσεων, όπως έγινε στην προεκλογική περίοδο στις αρχές του 2015, να διερευνήσουμε τις δυνατότητες χρηματοδότησης. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι επειδή είμαστε σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων άλλους φορείς χρηματοπιστωτικούς του εξωτερικού και για μια σειρά από άλλα έργα, έχουν τεθεί και  αυτά τα έργα στο τραπέζι. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να προχωρήσουμε σε σοβαρές συζητήσεις και να ολοκληρώσουμε διαδικασίες δανειοδότησης εφόσον δεν έχουμε πλήρη μελετητική ωριμότητα αυτών των έργων και ως προς το χρόνο υλοποίησης και ως προς τα κοστολόγιά τους. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε αυτό το διάστημα. Τα έργα λοιπόν θα προχωρήσουν εφόσον έχουμε πλήρη μελετητική ωριμότητα, εφόσον ξέρουμε ποια έργα να υλοποιήσουμε. Δεν μπορούμε να μπούμε σε μια διαδικασία να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος όπου υπόσχονταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις έργα για τα οποία δεν είχε υπάρξει ούτε μελετητική ωριμότητα αλλά ούτε και πραγματική δέσμευση πόρων για την υλοποίησή τους».
Στ.Μ.