Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016 10:34

Πάνω από 650 παιδιά στις σχολές καλλιτεχνικής παιδείας της “Φάρις”

Κατερίνα Κασιούμη, Θανάσης Ηλιόπουλος, Παναγιώτης Λαμπρινίδης Κατερίνα Κασιούμη, Θανάσης Ηλιόπουλος, Παναγιώτης Λαμπρινίδης

ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗ ΓΙΑ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ 
Με 425 παιδιά στο Ωδείο, 150 στη Σχολή Χορού και 100 στα Εικαστικά, οι σχολές της «Φάρις» μετρούν σήμερα 675 μαθητές. Αριθμός ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με πέρυσι, όπως σημείωσε προχθές σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της κοινωφελούς δημοτικής επιχείρησης Θανάσης Ηλιόπουλος. «Αυτό» πρόσθεσε, «δείχνει την εμπιστοσύνη του κόσμου στις καλλιτεχνικές σχολές της Φάρις, οι οποίες προσφέρουν εγγυημένη ποιότητα εδώ και 30 χρόνια». Ανταπόκριση, όσον αφορά τις εγγραφές, υπήρξε επίσης στη μείωση που έγινε στα δίδακτρα για τις νεαρές ηλικίες...

Πρόταση συνεργασίας με ΕΜΣΤ 

Για σημαντική παραγωγή εικαστικού έργου έκανε λόγο ο διευθυντής του Εικαστικού Τομέα Παναγιώτης Λαμπρινίδης, σημειώνοντας ότι εκτός από τα τμήματα ζωγραφικής, κεραμικής, αγιογραφίας κ.λπ. που ήδη λειτουργούν (παιδικά, προπαρασκευής για σχολές και ενηλίκων), από την 1η Δεκέμβρη ξεκινά και τμήμα χαρακτικής με δάσκαλο τον εικαστικό Χρήστο Βελισσάρη. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζεται μία έκθεση για το Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας με την Καλαματιανή εικαστικό Μαρία Μπουρίκα, ενώ ο κ. Λαμπρινίδης είχε επαφές με την διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στην Αθήνα, για συνεργασία με την Καλαμάτα. Η Κατερίνα Κοσκινά ενδιαφέρεται να υπάρξει μια προγραμματική σύμβαση με τη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας, ώστε να μεταφέρει εδώ αξιόλογες εκθέσεις. «Εάν ενδιαφέρει την πόλη, αυτό θα είναι πολύ σημαντικό» παρατήρησε ο κ. Λαμπρινίδης, εκφράζοντας ταυτόχρονα παράπονο ότι ο Εικαστικός Τομέας και συγκεκριμένα η Δημοτική Πινακοθήκη δεν έχει τη χρηματοδότηση που θα έπρεπε. Ο ίδιος εκτιμά ότι στο χώρο αυτό θα έπρεπε να παρουσιάζονται 4 με 5 εκθέσεις το χρόνο ενώ αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται μία το χρόνο ή και καμία. Απαντώντας ο πρόεδρος της "Φάρις" σημείωσε ότι ανάλογα με την οικονομική κατάσταση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, ο Δήμος εξετάζει τις προτάσεις των καλλιτεχνικών διευθυντών και κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί.

Άλλες δράσεις που σχεδιάζει ο Εικαστικός Τομέας είναι εκδρομή σπουδαστών του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου θα ξεναγηθούν και θα συμμετάσχουν σε εργαστήρια. Σε επόμενη φάση θα υπάρξει ανάλογη εκδρομή για οποιονδήποτε θέλει να πάρει μέρος ακόμη και αν δεν είναι σπουδαστής του Εικαστικού.

Τέλος, ο κ. Λαμπρινίδης ανέφερε ότι η ΑΣΚΤ προτίθεται να επιλέξει τελειόφοιτούς της για να βρεθούν στην Καλαμάτα και να δημιουργήσουν με έμπνευση την πόλη.

Σεμινάρια σύγχρονου χορού

Για χρονιά που ξεκίνησε δυναμικά έκανε λόγο η διευθύντρια της Σχολής Χορού Κατερίνα Κασιούμη. Αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο τμήμα ενηλίκων που άνοιξε πέρυσι δειλά και φέτος πάει πολύ καλά, ευχόμενη να γίνει κάτι αντίστοιχο και για ανθρώπους με αναπηρία, έτσι ώστε το μάθημα του χορού να απλωθεί σε όλους.

Για τη συνέχεια προγραμματίζονται δύο σεμινάρια σύγχρονου χορού, με στόχο να συνδεθεί περισσότερο η Σχολή με το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Για το άμεσο μέλλον ετοιμάζεται μια όμορφη, όπως είπε, χριστουγεννιάτικη γιορτή, ενώ για τέταρτη χρονιά η Σχολή οργανώνει εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα για την παρακολούθηση από μαθητές και γονείς μιας ολοκληρωμένης παράστασης μπαλέτου, κάτι πολυέξοδο που δεν είναι εύκολο να δει κανείς σήμερα στην Καλαμάτα.

Τέλος, αναφερόμενη στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο καλείται να διοργανώσει για δεύτερη φορά, μετά την επιλογή της στην καλλιτεχνική διεύθυνση, δεσμεύθηκε ότι θα κάνει και φέτος ό,τι καλύτερο μπορεί.

Μαρία Νίκα