Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017 19:43

Ο ΟΣΕ "καρφώνει" τον Μορέα: Πλημμύρες και ζημιές από σφάλματα στο δρόμο

Ο ΟΣΕ "καρφώνει" τον Μορέα: Πλημμύρες και ζημιές από σφάλματα στο δρόμο

ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ 
Λάδι στη φωτιά που άναψε με την πλημμύρα της 7ης Σεπτέμβρη, όταν ο Μορέας μπήκε στο στόχαστρο πλημμυρόπληκτων -και όχι μόνο- για τις ζημιές που υπέστησαν, ρίχνει ο ΟΣΕ, που σε επίσημο έγγραφό του τονίζει ότι αμέλειες και κακοτεχνίες στον αυτοκινητόδρομο προκαλούν τη συσσώρευση υδάτων και πλημμύρες σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας, με συνέπεια την πρόκληση ζημιών και στην υποδομή του σιδηρόδρομου αλλά και σε ιδιωτικές περιουσίες. Το έγγραφο του ΟΣΕ δημοσιοποιήθηκε από το Δήμο Καλαμάτας, ο οποίος, από την πλευρά του, από την πρώτη στιγμή μετά την πλημμύρα τόνισε ότι κάποιες ζημιές φαίνεται ενδεχομένως να συνδέονται με τα έργα του Μορέα και έχει ζητήσει να γίνει σύσκεψη στο υπουργείο για το θέμα. Έχουν περάσει 4,5 μήνες και η σύσκεψη αυτή δεν έχει γίνει, παρ’ ότι το θέμα είχε τεθεί και στον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος είχε συμφωνήσει να γίνει συνάντηση των εμπλεκόμενων και να συζητηθούν τα θέματα…

Από την άλλη όμως σημειώνεται ότι ο Μορέας, δια στελέχους που τον εκπροσωπεί, στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφερειακής Ενότητας στην Καλαμάτα είχε υποστηρίξει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που λέει ο ΟΣΕ. Ειδικότερα είχε αναφέρει ότι τα τεχνικά του ΟΣΕ ήταν φραγμένα από τη βλάστηση και άλλα φερτά υλικά και αυτή ήταν η κύρια αιτία, μαζί με τη ραγδαιότητα του φαινομένου, που προκάλεσε τη συσσώρευση υδάτων σε διάφορες περιοχές, όπως στο Πήδημα.
Πάντως ο ΟΣΕ στο γράμμα του προς το υπουργείο Υποδομών, το οποίο κοινοποιήθηκε και στην Εισαγγελία Καλαμάτας αλλά και στην Περιφέρεια, το Δήμο και άλλους φορείς, υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία ευθύνη για τις πλημμύρες, αντιθέτως μάλιστα έχει υποστεί ζημιές η υποδομή του σιδηρόδρομου από τις πλημμύρες και καλεί το υπουργείο να προχωρήσει άμεσα σε έργα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Ειδικότερα, το έγγραφο του ΟΣΕ, που υπογράφεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, Κ. Πετράκη, έχει ως εξής:
«Μετά από αυτοψία τεχνικού κλιμακίου του ΟΣΕ και κατόπιν συνεχών -εγγράφων και προφορικών- οχλήσεων από κατοίκους ορισμένων περιοχών του Νομού Μεσσηνίας (περιοχή ΤΕΙ Καλαμάτας, περιοχή Θουρίας κ.λπ) οφείλουμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:
-Κατά τον Οκτώβριο του 2015 και από το Σεπτέμβριο του 2016 και έπειτα, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν το Νομό Μεσσηνίας, παρατηρήθηκαν σε εντοπισμένα σημεία του Νομού έντονα πλημμυρικά φαινόμενα (σε ιδιωτικές και δημόσιες περιουσίες) πλησίον της σιδηροδρομικής γραμμής. Τα φαινόμενα αυτά κορυφώθηκαν το μήνα που διανύουμε (Ιανουάριος 2017) και δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα τόσο στην υποδομή της γραμμής μας όσο και σε όμορες ιδιοκτησίες, στην περιοχή Θουρία Μεσσηνίας (υπάγεται στο Δήμο Καλαμάτας), καθώς και στην περιοχή πλησίον του ΤΕΙ Καλαμάτας.
-Ο νέος αυτοκινητόδρομος Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα κατασκευάστηκε –όσον αφορά τις προαναφερόμενες περιοχές- στα ανάντη της γραμμής σε επίχωμα, και ο τρόπος κατασκευής του λειτούργησε αρνητικά ως προς την απορροή ομβρίων από τα τεχνικά της γραμμής που προϋπήρχαν στο σιδηρόδρομο. Τα υφιστάμενα τεχνικά της γραμμής (τα οποία προϋπήρχαν της κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου)  πλέον δεν επαρκούν για να στείλουν τους όγκους ομβρίων στους αποδέκτες, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται σε συγκεκριμένα σημεία μεγάλες ποσότητες υδάτων και να πλημμυρίζουν εκτάσεις και ιδιωτικές περιουσίες όμορες της γραμμής.
-Το Τμήμα Πάτρας (το οποίο φέρει την ευθύνη συντήρησης της γραμμής στο Ν. Μεσσηνίας) κάθε χρόνο προέβαινε και προβαίνει σε καθαρισμούς των εξωχανδάκων της γραμμής για να απορρέουν τα όμβρια. Εάν όμως πλέον συγκεντρώνονται μεγαλύτερες ποσότητες σε αυτούς τους εξωχάνδακες ή εάν τα προϋφιστάμενα τεχνικά του ΟΣΕ αδυνατούν πλέον να εξυπηρετήσουν τις ποσότητες που συσσωρεύονται στα τεχνικά συνεπεία κακοτεχνιών ή σφαλμάτων των υδραυλικών μελετών τρίτων προς τον ΟΣΕ (π.χ. του κατασκευαστή-εργολάβου του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα), είναι προφανές ότι δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση ο ΟΣΕ για οποιοδήποτε πλημμυρικό φαινόμενο. Με λίγα λόγια δεν ευθύνεται ο ΟΣΕ για κακοτεχνίες ή αμέλειες τρίτων.
-Λόγω της διαμορφωμένης κατάστασης, προς εξομάλυνση του προβλήματος και προς αποφυγή παρόμοιων φαινομένων μελλοντικά, θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να κατασκευαστούν νέα τεχνικά και αγωγοί απορροής ομβρίων, εγκάρσια της σιδηροδρομικής γραμμής, ώστε να διευθετηθεί το μείζον ζήτημα των πλημμυρών, που έχουν ως συνέπεια μεγάλες βλάβες τόσο στην υποδομή της σιδηροδρομικής γραμμής όσο και στις παρακείμενες εκτάσεις. Τα εν λόγω έργα θεωρούμε ότι έπρεπε να είχαν προβλεφθεί, προηγηθεί και πραγματοποιηθεί –από τον αρμόδιο εργολάβο/κατασκευαστή- παράλληλα με την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα, καθώς τώρα δεν θα είχαμε υποστεί τις δυσάρεστες συνέπειες, με την εμφάνιση σοβαρότατων πλημμυρικών φαινομένων.
-Παρακαλούμε ενέργειές σας ως Κύριος του έργου «Αυτοκινητόδρομος Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και Κλάδος Λεύκτρο-Σπάρτη» για την άμεση αντιμετώπιση των προαναφερθέντων, με τη σημείωση ότι σε κάθε περίπτωση ο ΟΣΕ είναι πρόθυμος να διευκολύνει τη γρήγορη εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών, παρέχοντας άδεια διέλευσης των αγωγών ομβρίων εγκάρσια της σιδηροδρομικής γραμμής (και εντός των ορίων απαλλοτρίωσής του) ή οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί για την ταχύτατη εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων στο δίκτυό μας».
Στ.Μ.