Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012 01:46

Γιατί πεζόδρομος στη Σιδηροδρομικού Σταθμού και όχι στην Αριστομένους;

Γιατί πεζόδρομος στη Σιδηροδρομικού Σταθμού και όχι στην Αριστομένους;

«ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ 
ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ»

Την απορία του για το γεγονός ότι η δημοτική αρχή επέλεξε να πεζοδρομήσει το τμήμα της Σιδηροδρομικού Σταθμού μπροστά στον ΟΤΕ, αντί για την Αριστομένους, ώστε να αναδειχθούν και τα αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα του Πνευματικού Κέντρου και της Τράπεζας της Ελλάδος, διατυπώνει σε γραπτή του δήλωση ο επικεφαλής του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών», Σταμάτης Μπεχράκης.

Τονίζει ότι το φυσιολογικό και αναμενόμενο από τους κατοίκους θα ήταν να συνεχιστεί η πεζοδρόμηση από την Εθνική Τράπεζα, όπου έχει διακοπεί, αντί να γίνει πεζόδρομος μπροστά από τον ΟΤΕ, που είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τι εξυπηρετεί.
Επιπλέον, όμως, ο Σταμάτης Μπεχράκης αναφέρεται στη γενικότερη φιλοσοφία στην οποία πρέπει να στηρίζονται έργα ανάπλασης σε κεντρικές πλατείες πόλεων.
Ειδικότερα, η γραπτή δήλωση του επικεφαλής του «Δικτύου» έχει ως εξής: «Η αλήθεια είναι ότι η κεντρική πλατεία κάθε πόλης αποτελεί τη βιτρίνα της. Για πολλούς λόγους: Στις πλατείες συνδυάζονται εμπορικές δραστηριότητες με δραστηριότητες που αφορούν την ξεκούραση των κατοίκων στις ώρες ανάπαυσης. Σε αυτούς τους χώρους πραγματοποιούνται μεγάλα κοινωνικά, πολιτιστικά γεγονότα. Οι πλατείες δένουν το χτες με το σήμερα μιας πόλης. Δεν είναι τυχαίες οι μεγάλες αντιδράσεις που είχαν δημιουργήσει αναπλάσεις πλατειών σε όλη τη χώρα. Ας θυμηθούμε τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε η τελευταία ανάπλαση της πλατείας Ομόνοιας στην Αθήνα. Είναι προφανής ο λόγος γιατί ο κάθε δήμαρχος να θέλει επί ημερών του να αλλάξει η κεντρική πλατεία και να συνδεθεί το όνομα του με την ανάπλαση της. Όταν όμως υπάρχουν πόροι.
Η δική μας προσέγγιση του θέματος βρίσκεται στην αναγκαιότητα των παρεμβάσεων ώστε η πλατεία να συγχρονιστεί με νέες ανάγκες των πολιτών και νέες αισθητικές αντιλήψεις χωρίς να χάνει τη σχέση της με το χτες. Να δένει η κάθε αναγκαία παρέμβαση τα νέα στοιχεία με το παρελθόν. Νέες ανάγκες έχουν παρουσιαστεί και παλιές έχουν μεταβληθεί. Η οικονομική κρίση, οι ανάγκες που υπάρχουν για τους οικονομικούς εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης των πολιτών, η ανάγκη για περισσότερο πράσινο λόγω της ανόδου των θερμοκρασιών στα κέντρα των πόλεων από την υπερδόμηση. Η ανάγκη που υπάρχει για νέες πεζοδρομήσεις στο κέντρο των πόλεων και τον εκτεταμένο εξοπλισμό των δημόσιων χώρων και των πλατειών με καθιστικά προσανατολισμένα για χρήση από μεγάλες παρέες νέων και μη, νέες αντιλήψεις για ΑΜΕΑ. Είναι μια σημαντική λίστα από λόγους που πρέπει να οδηγούν τη φιλοσοφία της εκάστοτε δημοτικής αρχής.
Οι παρεμβάσεις στη πλατεία έπρεπε να είναι οι αναγκαίοι εκσυγχρονισμοί στις νέες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες με μια συνέχεια και μια διαχρονικότητα για πολλά υπάρχοντα στοιχεία της πλατείας. Τα έχουμε αναφέρει άλλωστε αρκετές φόρες. Εκείνο όμως που οφείλει η δημοτική αρχή να εξηγήσει στους πολίτες της Καλαμάτας είναι, μετά από τόσα χρήματα που δίνουμε, γιατί να έχουμε ακόμα αυτοκίνητα μπροστά από τα νεοκλασικά της τράπεζας της Ελλάδας και το πνευματικό κέντρο και να πεζοδρομούμε το τμήμα του δρόμου μπροστά στον ΟΤΕ;
Και αυτή την ερώτηση θα πρέπει να την απαντά στους πολίτες συνεχώς. Γιατί αυτό που περίμεναν όλοι σαν φυσιολογική συνέχεια δεν έγινε και αντί για αυτό πεζοδρομήθηκε ένα τμήμα που δεν έχει την ίδια σημασία. Γιατί;».