Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017 18:36

«Να τιμήσουμε την Κυριακή τους ηρωικούς νεκρούς της Καλαμάτας από τα στρατεύματα Κατοχής»

«Να τιμήσουμε την Κυριακή τους ηρωικούς νεκρούς της Καλαμάτας από τα στρατεύματα Κατοχής»

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Θ. ΜΠΡΕΔΗΜΑ 
Τους κατοίκους της Καλαμάτας καλεί ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλαγή», Θόδωρος Μπρεδήμας, να παραβρεθούν την Κυριακή στο μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες πατριώτες από τους Γερμανούς, στις 8 Φλεβάρη του 1944. Ταυτόχρονα ανακοινώνει ότι με πρόταση της «Αλλαγής» η Περιφέρεια Πελοποννήσου χρηματοδοτεί την ανέγερση μνημείου στο χώρο της εκτέλεσης, στο παλιό στρατόπεδο και πως ο σχετικός πανελλήνιος διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μάρτη…

Ειδικότερα, σε σχετική γραπτή δήλωση του Θόδωρου Μπρεδήμα σημεώνεται: «Με τη συμπλήρωση 73 χρόνων από την εκτέλεση των πολυάριθμων συμπατριωτών μας από τα γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής στις 8-2-1944, στο χώρο του πρώην 9ου Συντάγματος  Καλαμάτας θεωρούμε καθήκον μας να αποτίσουμε φόρο τιμής στη μνήμη τους.
Καλούμε τους συμπολίτες μας να παραστούν στο πάνδημο μνημόσυνο που θα τελεσθεί την ερχόμενη Κυριακή  και ώρα 10.30 π. μ. στο Νεκροταφείο Καλαμάτας για να τιμήσουμε τους ηρωικούς  νεκρούς που θυσιάστηκαν για να μας χαρίσουν το πολύτιμο αγαθό της Ελευθερίας. Και ταυτόχρονα να βροντοφωνάξουμε ένα ηχηρό ΟΧΙ  κατά πάσης φασιστικής επιβουλής που στρέφεται κατά των πανανθρώπινων ιδανικών της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.
Παράλληλα, όπως είναι γνωστόν, απευθυνθήκαμε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία, μετά από αίτημά μας, ενέκρινε την διάθεση του ποσού των 24.600 ευρώ για την ανέγερση του Μνημείου των εκτελεσθέντων, και ήδη στις 17 Μαρτίου 2017 διεξάγεται ο σχετικός Πανελλήνιος Διαγωνισμός ανέγερσης μεγαλόπρεπου μνημείου εις τον χώρο του πρώην 9ου Συντάγματος  με την καθοδήγηση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (Ε.Ε.Τ.Ε.).     
Τέλος, ως ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους πολυάριθμους ηρωικούς νεκρούς, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας,  παραθέτουμε το παρακάτω απόσπασμα του αλησμόνητου δημοσιογράφου Νίκου Καράμπελα, που αναφέρεται στο συνοπτικό χρονικό της εκτέλεσής τους
«Από τους χιτλερικούς Γερμανούς στο 9ο Σύνταγμα Καλαμάτας στις 8.2. 1944. Το κακούργημα αυτό αποκαλύφθηκε τυχαία μετά την απελευθέρωση τέλη Μαΐου 1945, όταν στην ακρογιαλιά — κοντά στα Δημοτικά Σφαγέα — μερικά σκυλιά του παρακειμένου συνοικισμού οσφράνθηκαν σάρκες κι αφού έσκαψαν με τα πόδια τους, ξεσκέπασαν ανθρώπινα μέλη. Κατάπληξη, οργή και μίσος προκάλεσε το ομαδικό αυτό έγκλημα των χιτλερικών, όταν συνεργείο ξέθαψε και συγκέντρωσε τα πτώματα των πατριωτών, γιατί οι πράκτορες και συνεργάτες των κατακτητών είχαν έντεχνα διαδώσει ότι οι εκτελεσθέντες είχαν δήθεν μεταφερθεί στη Γερμανία, για να εργασθούν σε εργοστάσια. Ο ακριβής αριθμός των πατριωτών που εκτελέσθηκαν στις 8.2.44 ακόμη και σήμερα είναι άγνωστος. Όλοι τους σχεδόν είχαν συλληφθεί σε μπλόκο στην αγορά της Καλαμάτας …»