Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017 18:25

Σαρωτικές και φαινομενικά θετικές αλλαγές προτείνονται για τη λειτουργία Δήμων-Περιφερειών

Σαρωτικές και φαινομενικά θετικές αλλαγές προτείνονται για τη λειτουργία Δήμων-Περιφερειών

ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ 
Απλή αναλογική αλλά όχι κοινό ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους συμβούλους, προτείνει στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επιτροπή που εξέτασε τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας Δήμων και Περιφερειών. Προτείνει επίσης να διορθωθεί-μειωθεί και πάλι η θητεία των δημοτικών αρχών από τα πέντε στα τέσσερα χρόνια, να μειωθεί η παρεμβατικότητα των αιρετών στην υπηρεσιακή λειτουργία με την ενίσχυση του ρόλου του γενικού γραμματέα, να υποστηριχθεί η συμμετοχή των πολιτών με τη συγκρότηση λαϊκών συνελεύσεων και συνελεύσεων της γειτονιάς οι αποφάσεις των οποίων δεν θα μπορούν να παρακαμφθούν…

Ρεπορτάζ για την εισήγηση της επιτροπής δημοσιεύει σήμερα στον «Ελεύθερο Τύπο» ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηγεωργίου.
Οι προτάσεις της επιτροπής για τις θεσμικές αλλαγές έχουν σε γενικές γραμμές ως εξής:
ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ: Θα ισχύει και στις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές και οι έδρες των δημοτικών-περιφερειακών συμβούλων θα μοιράζονται αναλογικά με βάση τα ποσοστά της πρώτης Κυριακής. Για να εκλεγεί δήμαρχος-περιφερειάρχης θα χρειάζεται και πάλι το 50%+1 των ψήφων και αν δεν το πάρει την πρώτη Κυριακή, θα αναμετρώνται οι δύο επικρατέστεροι σε δεύτερο γύρο. Εως τώρα, όποιος έβγαινε πρώτος τη δεύτερη Κυριακή λάμβανε σημαντικό μπόνους ώστε να διαθέτει τα 3/5 των συμβούλων.
ΜΕΙΩΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ: Η πρόταση τώρα είναι να επιστρέψει η θητεία στην 4ετία και οι εκλογές να γίνονται τον Οκτώβριο για να αναλαμβάνει η νέα ηγεσία την 1η/1 του επόμενου έτους.
ΨΗΦΟΣ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ: Μέσα στις προτάσεις περιλαμβάνεται και το δικαίωμα να έχουν δικαίωμα ψήφου και όσοι αλλοδαποί μένουν νόμιμα στην Ελλάδα. Βάσει των επίσημων στοιχείων του υπουργείου Εσωτερικών, οι νόμιμα διαμένοντες αλλοδαποί ήταν 580.161 άτομα τον Ιανουάριο του 2017 και αυτό σημαίνει αύξηση του εκλογικού σώματος κατά περίπου 6%. Εως τώρα είχαν δικαίωμα «εκλέγειν» οι υπήκοοι κρατών-μελών της Ε.Ε. στις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές, ενώ προτείνεται να επεκταθεί το δικαίωμα και για τις περιφερειακές εκλογές. Προτείνεται επίσης πρόσφυγες και μετανάστες να συμμετέχουν σε όργανα όπως το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών.
ΛΑΪΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ: Δεσμευτικές προτείνονται να είναι οι αποφάσεις οργάνων που δημιουργούνται με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής, όπως οι “Τοπικές λαϊκές Συνελεύσεις” και οι “Συνελεύσεις της Γειτονιάς”, ενώ ομάδες κατοίκων θα έχουν τη δυνατότητα να προκηρύξουν “Τοπικά Δημοψηφίσματα” για θέματα που αφορούν τις περιοχές κατοικίας τους.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ: Τα παραπάνω όργανα προτείνεται να αντικαταστήσουν μια σειρά θεσμών που δημιουργήθηκαν με τον “Καλλικράτη”, όπως τα συμβούλια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, οι Επιτροπές Ποιότητας Ζωής και Οικονομικών Επιτροπών που λαμβάνουν αποφάσεις για να μην φθάνουν όλα τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Προτείνεται επίσης η κατάργηση Σχολικών Επιτροπών και του Συμπαραστάτη του Δημότη αλλά και των χωρικών αντιπεριφερειαρχών, τους οποίους προτείνεται, πλέον, να τους ορίζει ο Περιφερειάρχης ανάμεσα στους περιφερειακούς συμβούλους, διαδικασία αντίστοιχη με το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους.
ΓΕΝΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ: Προτείνεται, επίσης, η αναβάθμιση των Γενικών Γραμματέων των δήμων που μέχρι σήμερα επιλέγονται από τους δημάρχους.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ: Στο πόρισμα της Επιτροπής περιλαμβάνονται επίσης προτάσεις για τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στην Εκτελεστική Επιτροπή του δήμου, να μην υπάρχει κώλυμα εκλογιμότητας στους συμβασιούχους του δήμου αλλά και σε όσους οφείλουν κάτω από ένα ποσό. Παράλληλα υπάρχει και πρόταση να ορίζεται μέλος στο Δημοτικό ή το Περιφερειακό Συμβούλιο με κλήρωση από το σύνολο των κατοίκων.