Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017 17:05

Ο Ν. Χουντής στην Καλαμάτα για την έξοδο από το ευρώ, το ΣΥΡΙΖΑ, την Τουρκία, τον "Μορέα"...

Βασίλης Τσουλάκος, Νίκος Χουντής, Θανάσης Πετράκος Βασίλης Τσουλάκος, Νίκος Χουντής, Θανάσης Πετράκος

ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 
Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι αναγκαία, όχι όμως και ικανή, συνθήκη προκειμένου να φύγει η χώρα από τα μνημόνια και την κρίση. Για να γίνει η συνθήκη και ικανή, χρειάζεται η έξοδος από την ευρωζώνη να πραγματοποιηθεί με αριστερή πολιτική, δηλαδή να διαγραφεί βαθιά το χρέος, να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες, να προστατευτεί η δημόσια περιουσία και να στηριχτούν οι δημόσιες υποδομές. Αυτά τόνισε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί στην Καλαμάτα, ενώ την πρόταση αυτή ανέλυσε χθες το βράδυ, σε ανοιχτή πολιτική συζήτηση…

Ο Νίκος Χουντής, τον οποίο πλαισίωσαν ο εκπρόσωπος της ΛΑΕ στη Μεσσηνία Βασίλης Τσουλάκος και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος Θανάσης Πετράκος, τόνισε ότι πλέον ενισχύεται συνεχώς η αποδοχή της άποψης ότι η χώρα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη. Πρόσθεσε όμως ότι «δεν φτάνει μόνο να βγούμε από την ευρωζώνη αλλά πρέπει να βγούμε από τα αριστερά. Γιατί υπάρχουν και οι δεξιές προτάσεις εξόδου από την ευρωζώνη. (…) Εμείς θέλουμε αυτή η αμφισβήτηση της ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής ένωσης να συνδεθεί με φιλολαϊκή πολιτική. Οι εκ των δεξιών ή εκ των συντηρητικών δεν λένε τα ίδια πράγματα. Είναι οπαδοί της ελεύθερης αγοράς αλλά με προστατευτισμό όσον αφορά τη δική τους χώρα. Είναι το γνωστό πακέτο μιας άλλης εκδοχής διαχείρισης της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, είναι εκδοχή αντιδημοκρατική σε σχέση με τα δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών. Φοβόμαστε ότι η διογκούμενη αγανάκτηση απέναντι στο ευρώ και στην ευρωζώνη που τροφοδοτεί τέτοια πράγματα να μην τα φουντώσει».
Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη συμφωνία στο eurogroup για τη συνέχιση της αξιολόγησης, ο Νίκος Χουντής σημείωσε: «Όπως αποδεικνύεται η ελληνική κυβέρνηση υπεχώρησε για άλλη μια φορά σε κόκκινες γραμμές, όπως τις έλεγε και επομένως αυτό που μπήκε σε σειρά είναι να προ-νομοθετήσει μέτρα που αφορούν στο αφορολόγητο, στη μείωση των συντάξεων και στο θέμα των εργασιακών σχέσεων. Τα υπόλοιπα είναι διάφορες αφηγήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και ένας εξωραϊσμός μιας συμφωνίας υποταγής. Επιπλέον, πριν τρεις ημέρες ανακοινώθηκε ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει φτάσει το 185%. Προφανώς δεν είναι εξυπηρετήσιμο με όρους οικονομίας και η προχθεσινή συνάντηση της κ. Μέρκελ με την κ. Λαγκάρντ επιβεβαίωσε ότι δεν συζητούν οι δανειστές, οι εταίροι, θέμα όχι μόνο κουρέματος του χρέους, αυτό το έχουν αποκλείσει, αλλά ούτε καν άμεσης λήψης μέτρων σε αντιστάθμιση των προηγούμενων δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση, όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους».
Μετά από όλα αυτά, συνέχισε ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, «επιβεβαιώνεται ότι η Ελλάδα μέσα στην ευρωπαϊκή ένωση, μέσα στην ευρωζώνη, μέσα στα μνημόνια, δεν έχει καμία διέξοδο διαφυγής ώστε να ξεπεράσει την κρίση προς την κατάργηση της λιτότητας και να μπει ο ελληνικός λαός σε μια ανάπτυξη. Αν λοιπόν βρίσκεται η Ελλάδα σε μια ευρωπαϊκή ένωση και σε μια ευρωζώνη που σου έχει αφαιρέσει τη δυνατότητα να έχεις εθνικό προϋπολογισμό, σου έχει αφαιρέσει τη δυνατότητα να έχεις δική σου νομισματική και συναλλαγματική πολιτική και ταυτόχρονα το χρέος αποτελεί αφορμή ή το μαστίγιο για να σου επιβάλλονται πολιτικές όπως αυτές που ζούμε τόσα χρόνια με τα μνημόνια, όπως αυτές που δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει, σημαίνει ότι σε αυτό το χώρο δεν μπορείς να δεις άσπρη μέρα».
Αναφερόμενος στη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, έναντι της στάσης αριστερών κομμάτων της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη, ο Νίκος Χουντής τόνισε: «Το γεγονός ότι η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έμεινε πιστή στην κατεύθυνση ότι δεν θα κάνουμε κάθε θυσία για το ευρώ και έχει φτάσει στο σημείο σήμερα ο πρωθυπουργός να λέει ότι η έξοδος από το ευρώ είναι ή ανοησία ή προδοσία, δείχνει ακριβώς το μέγεθος της μνημονιακής υποταγής, τη στιγμή που και στην Ευρώπη κόμματα της αριστεράς το συζητούν έτσι και αλλιώς και όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το μέλλον της ευρωζώνης».
Επιπλέον ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ ανέφερε ότι «εμείς δεν αισθανόμαστε προδομένοι και ορφανά του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα» διότι, όπως πρόσθεσε, τα στελέχη της ΛΑΕ που αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ προστάτευσαν την αξιοπρέπειά τους, την ειλικρίνεια και την ανιδιοτέλειά τους, κάνοντας ειδική αναφορά στον διπλανό του Θανάση Πετράκο.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα με την Τουρκία και το αν η χώρα βρεθεί σε μειονεκτική γεωπολιτική θέση εάν φύγει από την ευρωζώνη, ο Νίκος Χουντής σημείωσε ότι «κάθε φορά που ή χώρα βρισκόταν σε ένα πολιτικό σταυροδρόμι επιστρατευόταν και ο κίνδυνος της τουρκικής επιθετικότητας. Επομένως και με ευρώ και με χωρίς ευρώ η Τουρκία είναι απειλητική δύναμη. Σε κάθε περίπτωση αυτά τα θέματα αντιμετωπίζονται με τη δική σου αποφασιστικότητα και την επιμονή για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου».
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση της KalamataJournal σχετικά με τις κρατικές χρηματοδοτήσεις της κοινοπραξίας που κατασκεύασε τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας και το αν αυτές συνιστούν κρατική επιδότηση προς την κοινοπραξία, ο Νίκος Χουντής σημείωσε: «Το θέμα των αναθέσεων, ιδιαίτερα κατασκευαστικών έργων και αυτές οι συμβάσεις παραχώρησης που κάνει το ελληνικό δημόσιο, όχι μόνο σε περίοδο μνημονίων, είναι μία κόλαση. Η έκφραση δεν είναι δική μου, είναι του προέδρου της Τράπεζας Επενδύσεων. Δηλαδή είναι τόσο διαβλητές από την άποψη της εναρμόνισης τυπικά με το ευρωπαϊκό δίκαιο που λες, γιατί υπογράφουν τέτοιες συμβάσεις;». Ο Νίκος Χουντής συνέχισε τονίζοντας ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή δεν τηρεί σταθερή στάση για το συγκεκριμένο θέμα, δεδομένου ότι δεν εγκρίνει τις χρηματοδοτήσεις για τα ναυπηγεία στην Ελλάδα ή πρόσφατα ανακάλυψε θέμα κρατικών επιδοτήσεων του ΟΣΕ, σε άλλες περιπτώσεις όμως δεν παίρνει καθαρή θέση. Είπε χαρακτηριστικά: «Οι απαντήσεις που δίνει η ευρωπαϊκή επιτροπή είναι ότι δεν έχει κάνει έλεγχο, περιμένει τα στοιχεία και περιμένει να δει τους όρους του διαγωνισμού (για τον αυτοκινητόδρομο). Ουσιαστικά ξεχνάει αυτούς τους κανόνες περί κρατικής ενίσχυσης και μπαίνει στη πολιτική της απελευθέρωσης της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας ή των δημοσίων έργων. Οι απαντήσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής (για τον αυτοκινητόδρομο) δεν ήταν σαφείς, δεν παραδεχόταν το έγκλημα, είπαν όμως ότι θα το ψάξουν. Η δική μου επιμονή είναι να δείξω και τη δική τους υποκρισία και τον τρόπο που γίνονται αυτές οι συμβάσεις από το ελληνικό δημόσιο».
Στ.Μ.