Σάββατο, 04 Μαρτίου 2017 15:14

Αναπλάσεις στο δρόμο της Ναυαρίνου και στις πλατείες 23ης Μαρτίου και Υπαπαντής

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΑ 
Η ανάπλαση του οδικού άξονα της παραλιακής οδού Ναυαρίνου, η ανάπλαση της πλατείας 23ης Μαρτίου ώστε να τονωθεί ο μνημειακός της χαρακτήρας ενόψει και των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 καθώς και η ανάπλαση της πλατείας της Υπαπαντής, όπου υπάρχει έτοιμη μελέτη. Αυτά είναι τα τρία μεγάλα έργα αναπλάσεων που η δημοτική αρχή θα εισηγηθεί να γίνουν μέσα από το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, το οποίο για αναπλάσεις διαθέτει ποσό περίπου 4.000.000 ευρώ…

Τις παραπάνω προτεραιότητες παρουσίασε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, κάλεσε τη δημοτική αρχή να δώσει στη δημοσιότητα την εισήγησή της, που από το Νοέμβρη του 2016 έχει καταθέσει στην Περιφέρεια για το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας ότι η δημόσια διαβούλευση για το σχεδιασμό του προγράμματος δεν μπορεί να γίνεται με τη δημοτική αρχή να κρύβει την εισήγησή της. Επιπλέον ο Μανώλης Μάκαρης τόνισε ότι το χρονικό διάστημα των δύο μηνών που έχει προσδιοριστεί για τη δημόσια διαβούλευση προκειμένου να σχεδιαστεί το πρόγραμμα δεν είναι επαρκές, σημειώνοντας ότι το σφιχτό αυτό χρονικό πλαίσιο μπορεί να αποτελέσει την αιτία για αποτυχία του προγράμματος. Επίσης ο επικεφαλής της τρίτης ελάσσονος μειοψηφίας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, τόνισε ότι εφόσον η δημοτική αρχή γνώριζε πως θα πάρει το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης  με 4 εκατ. ευρώ για αναπλάσεις, δεν θα έπρεπε πριν από ένα χρόνο να προχωρήσει στη λήψη δανείου 5,5 εκατ. ευρώ για άλλες αναπλάσεις.
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, απαντώντας στις παρατηρήσεις των δύο επικεφαλής σημείωσε ότι η δημοτική αρχή επιθυμεί τη σύγκλιση των απόψεων για το σχεδιασμό του προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, σχολιάζοντας μάλιστα: «Θεωρώ λάθος να προσπαθούμε να τορπιλίσουμε τη δημόσια διαβούλευση πριν καν ξεκινήσει. Είδατε ότι στις δημόσιες διαβουλεύσεις δεν έρχονται καν και πολλοί. Αν αρχίσουμε τη φαγωμάρα στις διαβουλεύσεις θα μείνουμε μόνοι μας. Εμείς έχουμε κάθε διάθεση να συγκλίνομε, να φτάσουμε σε ένα κοινό τόπο».
Ο δήμαρχος Καλαμάτας επανέλαβε ότι ο Δήμος θα πάρει για αναπλάσεις, για κοινωνικές δράσεις και για στήριξη επιχειρηματικών σχεδίων, από το πρόγραμμα, το ποσό των 9.150.000 ευρώ. Σχολίασε ότι «το ποσό που έχουμε δεν είναι ιλιγγιώδες. Μπορεί να υπάρξει και μόχλευση και ενδεχομένως να μπορούμε να πάρουμε και χρήματα από τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων».
Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των αναπλάσεων, ο κ. Νίκας ανέφερε για τα 4 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί: «Είναι χρήματα που πρέπει να διοχετευτούν κατά πρώτο λόγο, αυτή θα είναι και ένα μέρος της εισήγησής μας, στην παραλιακή ζώνη, εννοώ στο ασφάλτινο τμήμα της οδού Ναυαρίνου. Έχουμε και ενόψει του 2021 την πλατεία 23ης Μαρτίου, που πρέπει να αναβαθμιστεί και να αποκτήσει μνημειακό χαρακτήρα. Έχουμε και την πλατεία Υπαπαντής όπου η μελέτη έχει ολοκληρωθεί. Αλλά στην ειδική δημόσια διαβούλευση που θα γίνει για τις αναπλάσεις της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ, γι’ αυτά μπορούμε να συνεννοηθούμε. Επίσης, το 5% περίπου του ποσού μπορεί να πάει για διανοίξεις ή για αγορά κτιρίων».
Τέλος, ο δήμαρχος ήταν επικριτικούς για τους αργούς ρυθμούς υλοποίησης του ΕΣΠΑ, στο οποίο εντάσσεται και το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Λυπάμαι γιατί επιβεβαιώνομαι. Ήδη έκλεισε και ο δεύτερος μήνας του 2017. Αυτό το ΕΣΠΑ τελειώνει το 2019. Επαναλαμβάνονται τα προηγούμενα κοινωνικά προγράμματα, σπρωχνόμαστε προς το τέλος και ερχόμαστε στο τέλος να βρούμε καμιά μελέτη, ό,τι και ότι, για να απορροφήσουμε τα χρήματα. Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια παντελή μου, από τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα…».
Στ.Μ.