Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017 18:39

Εργατικό Κέντρο και Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ καλούν για την Εργατική Πρωτομαγιά στο λιμάνι

Σωτήρης Τσώνης και Δημήτρης Φαββατάς Σωτήρης Τσώνης και Δημήτρης Φαββατάς

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Στο μνημείο των φονευθέντων λιμενεργατών του 1934, στο λιμάνι της Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί φέτος ο γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Οι πρόεδροι των δύο συνδικαλιστικών φορέων, Σωτήρης Τσώνης και Δημήτρης Φαββατάς αντίστοιχα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το μεσημέρι, απεύθυναν κάλεσμα στον κόσμο να συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση της Δευτέρας για την Εργατική Πρωτομαγιά, η οποία θα ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί…

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Σωτήρης Τσώνης, κατά την τοποθέτησή του τόνισε ότι η κατάσταση για τους εργαζόμενους θα γίνει πολύ χειρότερη μετά από την υποχώρηση της κυβέρνησης και από τις τελευταίες κόκκινες γραμμές της, πριν λίγο καιρό στη Μάλτα. Όπως επεσήμανε, η κυβέρνηση ετοιμάζει να νομοθετηθούν τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα που επιβάλλουν οι δανειστές, δηλαδή τη μείωση των συντάξεων, τη μείωση του αφορολόγητου, τις ομαδικές απολύσεις και τη μη βελτίωση του πλαισίου για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Ανέφερε ότι σε αυτά τα δυσβάσταχτα μέτρα πρέπει να προστεθεί και η υποχρέωση που έχει αναλάβει η χώρα για την επίτευξη πάρα πολύ υψηλών πλεονασμάτων. Ευχήθηκε οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας να καταφέρουν να επιτύχουν τους στόχους για τα πλεονάσματα, πρόσθεσε όμως ότι θα πρόκειται για πλεονάσματα που θα έχουν από πίσω τους την κοινωνική καταστροφή, λιποθυμίες μαθητών, ασιτεία πολιτών, ψυχιατρικά προβλήματα και γενικότερα μια δραματική κατάσταση, όπως τόνισε ότι έλεγε πριν από λίγο καιρό και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας ανέφερε ότι το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, η μείωση των φόρων ώστε να δοθεί οξυγόνο στην οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να υπάρξει μια προοπτική για το μέλλον. Τόνισε ακόμη, απαντώντας σε ερωτήσεις, ότι η ανάπτυξη περνάει μέσα από τον ιδιωτικό τομέα και ότι αυτή δεν θα έρθει με τον κρατισμό. Όσο για τη στάση που πρέπει να κρατούν οι εργαζόμενοι, ο Σωτήρης Τσώνης ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει και ρεαλισμός με κατανόηση αλλά και διεκδίκηση των δικαιωμάτων, «τα προβλήματα δεν λύνονται με άναρθρες κραυγές και συνθήματα».
Σε ό,τι αφορά την καθιέρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως αργίας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου εξέφρασε την αντίδρασή του τονίζοντας ότι η 1η Μάη είναι απεργία και πως επιχειρείται η μείωση της ταξικότητας αυτής της ημέρας, της ημέρας των αγώνων των εργαζομένων.
Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Φαββατάς, από την πλευρά του τόνισε ότι η 1η Μάη «είναι η δική μας ημέρα, είναι η ημέρα των εργαζομένων όλου του κόσμου», η οποία σηματοδοτεί την κινητοποίηση για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων και την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τέλος ζήτησε όλοι οι εργαζόμενοι να γιορτάσουν την Εργατική Πρωτομαγιά και να δώσουν δυναμικό παρόν στην εκδήλωση στο μνημείο των φονευθέντων λιμενεργατών της Καλαμάτας τη Δευτέρα το πρωί.
Στ.Μ.