Παρασκευή, 12 Μαϊος 2017 17:41

Η Σπάρτη στην Καλαμάτα για τα σκουπίδια: Τέσσερις φορές ακριβότερη η κεντρική διαχείριση!

Σταμάτης Μπεχράκης, Βαγγέλης Βαλιώτης, Μανώλης Μάκαρης, Δημήτρης Φαββατάς, Σταύρος Αργυρόπουλος Σταμάτης Μπεχράκης, Βαγγέλης Βαλιώτης, Μανώλης Μάκαρης, Δημήτρης Φαββατάς, Σταύρος Αργυρόπουλος

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΛΙΩΤΗΣ ΜΕ ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΚΑΡΗ 
Τέσσερις φορές ακριβότερα ή, στην καλύτερη περίπτωση, δυόμισι φορές ακριβότερα, θα κοστίζει στον κάθε πολίτη η διαχείριση των σκουπιδιών εάν, παρά τις ομόφωνες αποφάσεις των Δήμων, αυτή γίνεται κεντρικά και με τους όρους που έχει προσδιορίσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, τόνισε σήμερα, από την Καλαμάτα, ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης…

Έκανε δε την εκτίμηση ότι δεν θα βρεθεί δήμαρχος και Δημοτικό Συμβούλιο που θα ψηφίσει τον πολλαπλασιασμό των δημοτικών τελών. Ο Βαγγέλης Βαλιώτης υπογράμμισε ότι υπάρχει άλλη λύση, πάρα πολύ πιο οικονομική και φιλική στο περιβάλλον, αυτή που εφαρμόζει ο Δήμος του, η διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση του οργανικού. Ο δήμαρχος Σπάρτης τόνισε ότι υπάρχουν πλέον τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η τοπική διαχείριση περιορίζει εντυπωσιακά το κόστος της διαχείρισης. Επεσήμανε ωστόσο ότι στο Δήμο του δεν εφαρμόζεται ακόμη ολοκληρωμένα η τοπική διαχείριση διότι δεν έχει εκδοθεί η περιβαλλοντική άδεια για την κομποστοποίηση των οργανικών και επειδή δεν υπάρχει νόμιμος χώρος για το υπόλειμμα, κάτι που ανέφερε ότι είναι ευθύνη άλλων υπηρεσιών, εκφράζοντας όμως την πεποίθηση ότι θα ανταποκριθούν, δεδομένου ότι αυτό επιβάλλεται και από τη νομοθεσία, τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων. Επίσης ο Βαγγέλης Βαλιώτης τόνισε ότι θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν θα παρακάμψει τους Δήμους για να επιβάλει την κεντρική διαχείριση και την εφαρμογή του σχεδίου της Περιφέρειας, δεδομένου ότι, όπως συνέχισε, αυτή η ίδια κυβέρνηση έδωσε στους Δήμους την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αν, παρόλα αυτά και παρά τις ομόφωνες αποφάσεις που όπως είπε ο δήμαρχος Σπάρτης έχει λάβει μέχρι τώρα ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου για την τοπική διαχείριση, επιχειρηθεί να επιβληθεί η κεντρική διαχείριση και το αποτέλεσμα του διαγωνισμού που διενήργησε η Περιφέρεια, τότε το αν θα συμμετέχει και ο δικός του Δήμος σε αυτό θα το αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο ή και οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής με δημοψήφισμα!
Ο δήμαρχος Σπάρτης βρέθηκε στην Καλαμάτα προσκαλεσμένος του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, Μανώλη Μάκαρη, ο οποίος στο πρόσφατο σχετικά παρελθόν είχε επισκεφθεί με συνεργάτες του τη Σπάρτη, είδε το πώς εφαρμόζεται η τοπική διαχείριση των απορριμμάτων και είναι ένθερμος υποστηρικτής του σχεδιασμού του Δήμου Σπάρτης.
VALIOTHS-MAKARHS-12-05-17.jpgΌπως είπε ο κ. Βαλιώτης, ο Δήμος Σπάρτης παράγει κάθε χρόνο περίπου 12.500 τόνους σκουπίδια, αν και, όπως σχολίασε, του έχει χρεωθεί ετήσια παραγωγή ύψους 16.000 τόνων! Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι με τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την επανάχρηση και την κομποστοποίηση των οργανικών, η τελική ποσότητα των αποβλήτων που θα παράγει ο Δήμος του θα είναι περίπου 2.500 τόνοι τον χρόνο. Παρατήρησε όμως ότι εάν εφαρμοστεί η κεντρική διαχείριση ο Δήμος του θα πρέπει να πληρώνει στην εταιρία σαν να παράγει 9.000 τόνους σκουπίδια, δηλαδή ποσό 900.000 ευρώ (χωρίς να υπολογίζονται τα μεταφορικά, όπως είπε). Αν πάλι μειωθεί η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα που πρέπει να δίνεται στην εταιρία, κάτι που ο δήμαρχος τόνισε ότι έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση αλλά εγγράφως κάτι σχετικό δεν έχει δοθεί στους δημάρχους, τότε ο Δήμος θα πληρώνει σαν να παράγει 6.000 τόνους σκουπιδιών το χρόνο, δηλαδή 600.000 ευρώ, παρότι στην πραγματικότητα θα παράγει μόνο 2.500 τόνους υπόλειμμα.
Έτσι λοιπόν ο κ. Βαλιώτης ανέφερε ότι με την κεντρική διαχείριση ο Δήμος θα πληρώνει τέσσερις φορές περισσότερα χρήματα, δηλαδή θα πρέπει να τετραπλασιαστούν τα δημοτικά τέλη, σε σχέση με το κόστος της τοπικής διαχείρισης ή, εάν πράγματι έχει μειωθεί το ύψος της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας, θα πρέπει να πληρώνει δυόμισι φορές περισσότερα χρήματα σε σχέση με το κόστος της τοπικής διαχείρισης.
VALIOTHS-VAG-MAKARHS-ARGYROPOULOS-ST-FAVVATAS-DHM-12-05-17.jpgΤο δήμαρχο Σπάρτης συνόδευσε και ο δημοτικός του σύμβουλος Σταύρος Αργυρόπουλος, ο οποίος από την πλευρά του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι εάν επιχειρηθεί να επιβληθεί η κεντρική διαχείριση θα υπάρξουν πολλές προσφυγές στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια διότι, τόνισε, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς με τους οποίους έχει εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία, δεν μπορεί να επιβληθεί ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται τα σκουπίδια του όχι απλά κάποιος οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και ένας μεμονωμένος πολίτης.
Ο Μανώλης Μάκαρης ανέφερε από την πλευρά του ότι η τοπική διαχείριση των απορριμμάτων που εφαρμόζεται από το Δήμο Σπάρτης πρέπει να αποτελέσει το πρότυπο για όλους τους Δήμους της Πελοποννήσου. Επέμεινε ότι η καλύτερη μέθοδος είναι η διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση, η επανάχρηση και η κομποστοποίηση, ενώ αναφέρθηκε και στο Δήμο Καλαμάτας, τονίζοντας ότι αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων του. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στη «Μαραθόλακκα» του Ταϋγέτου έχουν θαφτεί 30.000 τόνοι υπολείμματος απορριμμάτων, ότι τα δημοτικά τέλη της Καλαμάτας είναι από τα υψηλότερα στην Πελοπόννησο, ότι στη «Μαραθόλακκα» έχουν δημιουργηθεί πολύ μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα.
Τις τοποθετήσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων παρακολούθησε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, Νίκος Πατσαρίνος με την περιφερειακή σύμβουλο Στέλα Καρλαύτη-Σωφρονά.
Στ.Μ.