Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017 01:22

Πιέζει ο Δήμος το υπουργείο Οικονομικών για να εκδιωχθούν οι λιμενεργάτες…

Πιέζει ο Δήμος το υπουργείο Οικονομικών για να εκδιωχθούν οι λιμενεργάτες…

ΖΗΤΑΕΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΟΒΟΛΗ 
Εντύπωση προκαλεί η επιμονή και η ένταση της προσπάθειας της δημοτικής αρχής Καλαμάτας να εκδιώξει τους λιμενεργάτες από το κτίριό τους, στο λιμάνι. Χωρίς να περιμένει να εκδικαστεί η κύρια αγωγή, ώστε να κριθεί από το δικαστήριο εάν ο χώρος όπου οι λιμενεργάτες έχουν ανεγείρει το κτίριό τους ανήκει στην κυριότητα του Δημοτικού ή το κρατικού Λιμενικού Ταμείου, η δημοτική αρχή καλεί δημόσια το υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής για την εκδίωξη των λιμενεργατών!...

Το κτίριο στο λιμάνι έχει φτιαχτεί από τους λιμενεργάτες, σε χώρο όμως που είχε παραχωρηθεί κατά χρήση από το κρατικό λιμενικό ταμείο αποκλειστικά για την ανέγερση της στέγης του λιμενεργάτη. Να γιατί οι λιμενεργάτες λένε ότι όσο θα υπάρχουν λιμενεργάτες στην Καλαμάτα το κτίριο είναι δικό τους.
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, πριν από ένα χρόνο περίπου, αποφάσισε, κρυφά από τους λιμενεργάτες, χωρίς να γίνει καμία συζήτηση μαζί τους, να πάρει το κτίριο και να διαθέσει χώρους του για τη λειτουργία υπηρεσιών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας. Για να φανεί δε γενναιόδωρο, αποφάσισε να διαθέσει και ένα χώρο στον όροφο του κτιρίου για τους λιμενεργάτες…
Επιπλέον, το κρατικό Λιμενικό Ταμείο υποστηρίζει ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο δεν μπορεί να πάρει καμία απόφαση για το κτίριο των λιμενεργατών, γιατί το συγκεκριμένο ακίνητο, μαζί το κτιριακό συγκρότημα του Κεντρικού Λιμεναρχείου και του Τελωνείου, είχε εξαιρεθεί από τα περιουσιακά στοιχεία που μεταβιβάστηκαν από το κρατικό στο δημοτικό λιμενικό ταμείο, όταν ιδρύθηκε το δεύτερο.
Παρ’ όλα αυτά, η δημοτική αρχή πιέζει για την εκδίωξη των λιμενεργατών, υποστηρίζοντας ότι η δικαιοσύνη έχει ανάψει το πράσινο φως για να γίνει αυτό, με την απόρριψη αίτησης έκδοσης προσωρινής διαταγής για την αναστολή της απόφασης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, όπως και την πρόσφατη απόρριψη αίτησης αναστολής.
Σε σχετική χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, με τίτλο «Ευνοϊκή απόφαση του Εφετείου», σημειώνονται τα εξής: «Το Διοικητικό Εφετείο Τρίπολης απέρριψε την αίτηση αναστολής του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας (κρατικού) κατά της απόφασης του ΔΣ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, σχετικά με τη διαχείριση του κτηρίου των «λιμενεργατών». Η απόφαση του Εφετείου είναι εκτελεστή και πρέπει να εκδοθεί, με την κοινοποίησή της, πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Σημειώνεται ότι το Λιμενικό Ταμείο του Δήμου είχε κερδίσει και τη δίκη για την έκδοση προσωρινής διαταγής.

Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, διατίθεται σε αυτό το κτήριο ικανοποιητικός χώρος πολλών δεκάδων τετραγωνικών μέτρων, για να χρησιμοποιείται από τους λιμενεργάτες. Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, που σήμερα στεγάζεται σε ένα κτήριο με πολλά προβλήματα και απολύτως ανεπαρκές για τη στέγαση των λιμενικών υπηρεσιών, να στεγάσει ένα μέρος αυτών σε λειτουργικό κτήριο, στο οποίο θα γίνουν οι αναγκαίες επισκευές από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.
Ανάλογες επισκευές θα γίνουν και στο παραδοσιακό κτήριο, όπου στεγάζεται σήμερα το Λιμεναρχείο.
Ο στόχος είναι να υπάρξουν άρτιοι λειτουργικά χώροι για τη στέγαση των υπηρεσιών του Λιμεναρχείου, με σκοπό την εξυπηρέτηση της πόλης και της περιοχής της, που αναπτύσσεται τουριστικά.
Αυτό ήταν και ένα θέμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 13 Ιουνίου 2017, με τον Κεντρικό Λιμενάρχη Καλαμάτας στο Δημαρχείο».