Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017 14:01

"Διευκρινίσεις" για τη νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

"Διευκρινίσεις" για τη νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΛΛΑ… 
Μετά τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν, ότι δηλαδή η θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι «κλειδωμένη», ύστερα από τις αναφορές του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα, σε δημοσιογράφους της Αθήνας και της Καλαμάτας, ότι θα κρατήσει την Κατερίνα Κασιούμη ως καλλιτεχνική διευθύντρια και μετά την 23η διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, η πρόεδρος της Φάρις, Αναστασία Μπαλογιάννη, διευκρίνισε ότι ο επόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ θα επιλεγεί ύστερα από διαγωνισμό. Άφησε ωστόσο να εννοηθεί, όπως και ο πρώην πρόεδρος της Φάρις, Θανάσης Ηλιόπουλος, ότι είναι απίθανο να βρεθεί, μέσα από το διαγωνισμό, νέος καλλιτεχνικός διευθυντής με ακόμη περισσότερα προσόντα από την Κατερίνα Κασιούμη. Και αυτό επειδή, όπως είπαν, φαίνεται να είναι οικονομικά ασύμφορο για κάποιο άλλο ενδιαφέρον πρόσωπο να αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ, κάτι που δεν ισχύει και τόσο για την Κατερίνα Κασιούμη, δεδομένου ότι έχει και άλλη συνεργασία με την Καλαμάτα, ως καλλιτεχνική διευθύντρια της Σχολής Χορού της Φάρις…

Μάλιστα η κ. Μπελογιάννη και ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσαν ότι αυτό συνέβη και με τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Διονύση Μαλλούχο. Ειδικότερα είπαν ότι αναγκάστηκε να φύγει για τον αποκλειστικό λόγο, όπως υπογράμμισαν, ότι ο μισθός του ίσα που έφτανε για την κάλυψη των εξόδων του.
Αυτές οι αναφορές έγιναν κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις, όπου αποφασίστηκε επίσης η υποβολή αιτήματος για την έγκριση θέσεων για τους καλλιτεχνικούς διευθυντές του Δημοτικού Ωδείου, του Εικαστικού Εργαστηρίου και της Σχολής Χορού. Όπως τονίστηκε, δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις ώστε οι συγκεκριμένοι διευθυντές να προσληφθούν με σύμβαση διάρκειας τριών χρόνων. Ως εκ τούτου θα ισχύσει ό,τι και τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου θα έχει σύμβαση διάρκειας εννιά μηνών και οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Εικαστικού Εργαστηρίου και της Σχολής Χορού διάρκειας οχτώ μηνών. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα χρειαστεί και την επόμενη χρονιά οι καλλιτεχνικοί διευθυντές να δουλέψουν δυο-τρεις μήνες χωρίς σύμβαση και μισθό!
Επιπλέον, αίτημα θα υποβληθεί και για έγκριση θέσης για την πρόσληψη καλλιτεχνικού διευθυντή στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, κάτι που είχε γίνει και πέρσι αλλά απορρίφθηκε.
Τέλος, ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Νίκος Χριστόπουλος, τόνισε ότι πρέπει να συσταθεί και θέση καλλιτεχνικού διευθυντή για το Μέγαρο Χορού και να βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο. Από την πλειοψηφία η απάντηση που δόθηκε είναι ότι θα συμβεί αυτό στο μέλλον, δεν μπορεί όμως να γίνει τώρα, πρώτα και κύρια επειδή το Μέγαρο Χορού δεν ανήκει στη Φάρις και δεν έχει αποπερατωθεί ως έργο.
Στ.Μ.