Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017 13:32

Μεσσηνιακά προϊόντα θα εκτοξευθούν στο διάστημα το 2018

Μεσσηνιακά προϊόντα θα εκτοξευθούν στο διάστημα το 2018

Κώστας Πεϊμανίδης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Κώστας Λάλος, Φώτης Ασημακόπουλος

Της Μαρίας Νίκα 

Μπορεί να είναι ελιές και ελαιόλαδο. Ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί. Πάντως θα είναι μεσσηνιακά προϊόντα. Θα μπουν σ’ ένα κουτί και θα ταξιδέψουν στο διάστημα το 2018 από το Τέξας. Θα πετάξουν στα 100 χιλιόμετρα σε μηδενική βαρύτητα, θα μείνουν εκεί για 7 λεπτά και όταν επιστρέψουν στη Γη θα μελετηθούν. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πείραμα που θα υλοποιήσουν μαθητές από το 4ο και το 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, με την υποστήριξη του γνωστού Μεσσήνιου αστροφυσικού της NASA Περικλή Παπαδόπουλου, του αδελφού του, μηχανολόγου μηχανικού Παναγιώτη Παπαδόπουλου, του Κώστα Πεϊμανίδη, επίσης μηχανολόγου μηχανικού, και του αν. καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Προκόπη Μαγιάτη...

Το σχέδιο παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου στο φροντιστήριο «Τομή» της Καλαμάτας, όπου ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ειδικός στο σχεδιασμό συστημάτων, μίλησε για συνδυασμό της καθημερινής ζωής με την επιστήμη και συγκεκριμένα την αεροδιαστημική, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για ένα πείραμα στο εργαστήριο αλλά στην πραγματική ζωή. Όσο για κάποιους που θα σκεφτούν ότι με τόσα προβλήματα σε μια εποχή κρίσης, ένα τέτοιο εγχείρημα είναι πολυτέλεια, ο κ. Παπαδόπουλος σχολίασε: «Αν πριν από 100 χρόνια στην Καλαμάτα, μια πόλη γεμάτη κάρα που τρέχανε με τα σύκα, τα μετάξια και το λάδι και τα πλοία κάτω στο λιμάνι να φορτώνουν, τους μιλούσες για μηχανές και αεροπλάνα θα σε κοιτούσαν περίεργα». Πρότεινε λοιπόν «να αφήσουμε το συντηρητισμό και να σπείρουμε το σπόρο για το μέλλον».

Ζωή στο διάστημα 
Καθημερινότητα θα είναι σε 10-15 χρόνια το ταξίδι στο διάστημα, σύμφωνα με τον κ. Πεϊμανίδη. «Αν δεν πάμε σε άλλους πλανήτες, τουλάχιστον στην περιφέρεια της Γης, το ταξίδι θα είναι μια καθημερινότητα που θα μπορούμε να τη ζήσουμε όλοι μας. Το τεχνολογικό σοκ, που ζήσαμε εμείς, θα είναι πολύ μεγαλύτερο για τα παιδιά μας, γιατί τα επόμενα δέκα χρόνια το άλμα της τεχνολογίας θα είναι πολύ πιο μεγάλο απ’ ό,τι τα προηγούμενα 30 χρόνια». Και πρόσθεσε ο μηχανολόγος μηχανικός με εξειδίκευση σε θέματα διαχείρισης ποιότητας και διαπίστευσης, αλλά και στην ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων: «Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που θα ζουν, θα ταξιδεύουν και θα δουλεύουν στο διάστημα, θα πρέπει και να ντυθούν, να τραφούν, θα χρειάζονται ιατρική περίθαλψη, θα χρειάζονται όλα τα συστήματα αλλά και τις υποδομές που έχουμε στη Γη». Με αυτό το σκεπτικό στήνεται και το πείραμα που αφορά στα μεσσηνιακά προϊόντα και τις μετρήσεις - αναλύσεις πάνω σε αυτά. Ήδη επιχειρήσεις από τον διατροφικό τομέα, όπως είπε, έχουν αρχίσει να επενδύουν σχετικά. Αναφέρθηκε μάλιστα στην καλαματιανή ΑΓΡΟΒΙΜ, που υποστηρίζει το πείραμα.  

Για αμέριστη βοήθεια της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών σε ό,τι χρειαστούν οι μαθητές και οι καθηγητές τους, έκανε λόγο ο εκπρόσωπός της Κώστας Λάλος, συγχαίροντας τα παιδιά για το όραμα και την προσπάθειά τους. Τέλος, ο φυσικός Φώτης Ασημακόπουλος, ο οποίος συντονίζει την όλη διαδικασία, μίλησε για ένα όνειρο που πραγματοποιείται. Στο πείραμα θα συμμετέχουν από 15 έως 20 μαθητές από το 4ο και το 6ο Γυμνάσιο, ενώ πέντε ακόμη θέσεις πρόκειται να καλυφθούν από ενδιαφερόμενους μαθητές άλλων σχολείων.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχο πείραμα έχουν ξεκινήσει και μαθητές των καλαματιανών Εκπαιδευτηρίων Μπουγά.

Ακολουθεί φωτογραφία από τη χθεσινή παρουσίαση