Κυριακή, 09 Ιουλίου 2017 10:24

Ξεπέρασαν τους 200 οι μουσικοί με πτυχίο από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας

Ξεπέρασαν τους 200 οι μουσικοί με πτυχίο από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας

ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΥΜΚΟ 
Ακόμη εφτά μουσικοί αποφοίτησαν από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, το οποίο κατατάσσεται στα σημαντικότερα της χώρας και από την άποψη της δημιουργίας επαγγελματιών μουσικών, αναλογικά βέβαια με τον αριθμό των μαθητών του. Συνολικά στα 31 χρόνια ιστορίας του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας έχουν αποφοιτήσει 206 μουσικοί. Κατά τις απολυτήριες εξετάσεις του Ιουνίου ο διακεκριμένος ήδη πιανίστας Γιάννης Σύμκο κατέκτησε την κορυφαία διάκριση και  ειδικότερα απέσπασε την ψηλότερη βαθμολογία που μπορεί να δοθεί σε απολυτήριες εξετάσεις Ωδείων με άριστα, α’ βραβείο και ειδικό διάκριση…

Οι μουσικοί που αποφοίτησαν κατά τις εξετάσεις του Ιουνίου είναι οι:

Λυδία Παναγιωταρέα-Αγγελέτου  Πτυχίο βιολοντσέλου 
Φιλοθέη Μαστέα                                Δίπλωμα Φλάουτου 
Ευτυχία Δημητρακοπούλου              Δίπλωμα Φλάουτου
Αριστείδης Χρονόπουλος                   Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής 
Οδυσσέας Φωτόπουλος                    Πτυχίο Κιθάρας 
Γιάννης Σύμκο                                       Δίπλωμα Πιάνου  
Λουκάς Λυμπερόπουλος                      Πτυχίο Φυγής 

Σε ό,τι αφορά τον Γιάννη Σύμκο, γεννήθηκε στον Καναδά το 1996. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική στην ηλικία των 10 ετών. Σήμερα σπουδάζει Πιάνο στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην τάξη του Ιγκόρ Πέτριν ενώ στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας καθηγητής του ήταν ο Στάθης Γυφτάκης. Με τον ίδιο καθηγητή έλαβε Πτυχίο Ειδικού Αρμονίας με Άριστα το 2013.   Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες και ρεσιτάλ σε Αθήνα (Αίθουσα Συναυλιών Ωδείου Αθηνών, Αίθουσα Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη), Θεσσαλονίκη (Αμφιθέατρο Πανεπιστημίου Μακεδονίας), Καλαμάτα, Κορώνη (6ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Κορώνης και Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης) καθώς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Στο πλαίσιο της Ακαδημίας Πιάνου Πόρος 2014 και 2015 συνέπραξε ως σολίστ με τη Sinfonietta Αθηνών υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Αραβίδη. Επιπροσθέτως, μαζί με τη συμφωνική ορχήστρα νέων του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, συμμετείχε στην παρουσίαση του μουσικοθεατρικού παραμυθιού "Πετρόσουπα" στο Φεστιβάλ Αθηνών και στο  Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
Έχει διακριθεί σε πολλούς διαγωνισμούς : Πανελλήνιος Διαγωνισμός Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα 2014 (Α' Βραβείο), 7ος Διαγωνισμός Νέων Πιανιστών (Γ' Βραβείο), Πανελλήνιος Διαγωνισμός «Φίλωνας» 2013 (Α' Βραβείο και χρηματικό έπαθλο), Πανελλήνιος Διαγωνισμός 1ης Θερινής Ακαδημίας Δημοτικών Ωδείων (Β' Βραβείο), Πανελλήνιος Διαγωνισμός Chopin του «Dionysia Trust» 2012 (Α' Βραβείο) και του απονεμήθηκε υποτροφία από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας για τα έτη 2013-2017.
Μεταξύ άλλων έχει παρακολουθήσει μαθήματα με τους Ντόρα Μπακοπούλου, Δόμνα Ευνουχίδου, Alan Weiss, Δημήτρη Τουφεξή, Μαρία Αστεριάδου, Yuri Bogdanov, Lilia Boyadjieva, Διονύση Μαλλούχο, Harald Ossberger και Χάρη Δημαρά.