Κυριακή, 09 Ιουλίου 2017 23:32

Υποβάθμιση Ασπροχώματος

Υποβάθμιση Ασπροχώματος

Του Νίκου Χριστόπουλου*
Απροσχημάτιστα τελικά η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας αποδέχεται και επιδοκιμάζει την αχαρακτήριστη κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροχώματος. Γεγονός που άμεσα καταδεικνύει ότι το Ασπρόχωμα θεωρείται το εύκολο θύμα για όποια επαχθή συνθήκη, είτε πρόκειται για την αφόρητη δυσοσμία που αναδύεται από τον Βιολογικό και κατακλύζει ολόκληρη περιοχή της «τουριστικής» Καλαμάτας, είτε για την παράνομη χωματερή που δημιούργησε επάνω σε παλαιά αποκατεστημένη, μετά τις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου, και έχει εξελιχθεί σε σοβαρή εστία κουνουπιών. Ταυτοχρόνως, ακολουθώντας τέτοιου είδους τακτικές, παραδίδει και μαθήματα «υπεύθυνης» συμπεριφοράς σε πολίτες, που με τη σειρά τους μεταφέρουν κάθε λογής σκουπίδια στην εν λόγω περιοχή...

1610903_10204830930025527_5840508031611398168_n.jpgΟι αντιδράσεις του Δημάρχου Καλαμάτας κ. Νίκα πλέον είναι προβλέψιμες. Συνεχώς αναμασάει τη γνωστή καραμέλα της παλαιάς λυματολάσπης για κάθε σημαντικό ζήτημα που εγείρεται στο Ασπρόχωμα, ακόμα και για την άθλια εικόνα που παρουσιάζει ο Σιδηροδρομικός Σταθμός του.

Για ό,τι επαίσχυντο συμβαίνει, εδώ και δέκα χρόνια, ο Δήμαρχος αρέσκεται να επιρρίπτει ευθύνες σε αόρατους κακούς που διασκορπίζουν τα σκουπίδια τους  και αδειάζουν τα λύματα στα κανάλια και τον ποταμό Άρι. Ως και τις διευθύνσεις περιβάλλοντος επικαλείται ως υπεύθυνες, έστω κι αν το πρόβλημα αφορά σε δημοτικά οικόπεδα. Κατά τα λεγόμενά του, μόνο οι ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας (ή μήπως και του Στρατού;) είναι ικανές να προστατεύσουν το περιβάλλον.

Ωστόσο, εντέχνως πάντοτε και επικουρούμενος από τον αναχρονιστικό κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφεύγει να αναφέρει τυχόν ενέργειες στις οποίες έχει προβεί για την απορρύπανση του Ασπροχώματος και την οριστική απομάκρυνση της συσσωρευμένης, επί δεκαετίες, λυματολάσπης. 19820877_10211285199618233_108303979_o.jpgΕπίσης, άγνωστο παραμένει το ακριβές σημείο όπου εναποτίθεται η καινούργια, δήθεν επεξεργασμένη λυματολάσπη. Συνεπώς, μετά από δέκα συναπτά έτη συστηματικής υποβάθμισης του περιβάλλοντος στην συγκεκριμένη περιοχή, είναι τουλάχιστον οξύμωρο να προβαίνει  σε επισημάνσεις.

Είναι χρήσιμο για τον Δήμαρχο και τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής, να συνειδητοποιήσουν ότι στη σύγχρονη εποχή μας, το Ασπρόχωμα  δεν αποτελεί μια απομακρυσμένη περιοχή, αλλά την κύρια είσοδο της Καλαμάτας. Είναι η κατάληξη των αυτοκινητοδρόμων και η πρώτη εικόνα που σχηματίζει ο επισκέπτης, που αποβιβάζεται στο διεθνές αεροδρόμιο. Χιλιάδες συμπολίτες μας διασχίζουν καθημερινά το Ασπρόχωμα, ώστε να μεταβούν στις εργασίες τους, αφού ακόμα παραμένει η πιο παραγωγική περιοχή , στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, αποφέροντας ένα σημαντικό μέρος εσόδων στα ταμεία του Δήμου, ώστε να διεξάγονται άνετα νύχτες διαφόρων αποχρώσεων στο ιστορικό κέντρο και την παραλία. Επίσης από το Ασπρόχωμα περνούν όσοι επισκέπτονται το Νοσοκομείο, όπως και οι φοιτητές του Τ.Ε.Ι. Σε οποιαδήποτε προηγμένη χώρα θα φρόντιζαν την περιοχή ως κόρη οφθαλμού, ενώ η Δημοτική Αρχή τη χρησιμοποιεί για σκουπιδοτενεκέ της Καλαμάτας και τουαλέτα της Μεσσηνίας.

19875862_10211285201218273_713124746_o.jpgΗ παροιμιώδης αδιαφορία του Δημάρχου γίνεται εμφανέστερη και από το γεγονός της πεισματικής του άρνησης  να υποβάλει φάκελο έργων υποδομών με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΤΑΠΤοΚ, που αφορά σε περιφερειακές  περιοχές του Δήμου. Ο Δήμαρχος αρκέστηκε να επικαλεσθεί μυστική συμφωνία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που βεβαίως απευθύνεται και πάλι στο ιστορικό κέντρο και την παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας.

Στους κατοίκους του Ασπροχώματος, κι άλλων περιοχών της Καλαμάτας, ο Δήμαρχος κ. Νίκας στερεί τις ευκαιρίες ανάπτυξης  και τους κληροδοτεί τη συνύπαρξη με έναν απέραντο σκουπιδότοπο, τη ρύπανση και τη δυσοσμία του Βιολογικού, την ασφυξία των πυρηνελαιουργείων  και κατεστραμμένους δρόμους, που με την παραμικρή βροχόπτωση μετατρέπονται σε χείμαρρους που εισδύουν  στα σπίτια, και κρατάει τους κατοίκους σε ψηφοθηρική ομηρία με ένα σχέδιο πόλεως διαρκώς σε εκκρεμότητα.

Μοιραία, το Ασπρόχωμα, μια σημαντική περιοχή της δυτικής Καλαμάτας, είναι καταδικασμένο να ολισθαίνει σε μια ατέρμονη παρακμή.

*Τοπικός Σύμβουλος

Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες