Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017 21:24

ΚΚΕ: Απαράδεκτες οι συνθήκες για τους μετανάστες, να γίνει κέντρο βραχείας φιλοξενίας

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Την απουσία της κυβέρνησης, παρότι έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για την υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών, την οποία φορτώνει στο Δήμο Καλαμάτας, υπογραμμίζει η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ, αναφερόμενη στην υπόθεση των 104 μεταναστών που μεταφέρθηκαν το Σάββατο στην πόλη και κρατούνται στην παλιά νοσηλευτική σχολή του κτιριακού συγκροτήματος του νέου Δημαρχείου. Σε ό,τι αφορά το Δήμο, η Τ.Ε. του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι οι συνθήκες διαβίωσης που παρέχει στους μετανάστες είναι επιεικώς απαράδεκτες και επαναλαμβάνει την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τη δημιουργία κέντρου βραχείας φιλοξενίας 150 προσφύγων και μεταναστών στην πόλη. Επιπλέον το ΚΚΕ καλεί το λαό της Καλαμάτας να εκδηλώσει την αλληλεγγύη του προς τους μετανάστες και να απομονώσει τις ρατσιστικές φωνές…

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση της Τ.Ε. του ΚΚΕ σημειώνονται τα εξής: «Από το Σάββατο το βράδυ «φιλοξενούνται» στη πόλη μας, για άλλη μια φορά, μετανάστες μετά από βλάβη, όπως αναφέρθηκε, στο πλοίο που τους μετέφερε ανοιχτά της Μεθώνης. Οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίστηκαν σαν μπαλάκι του πινγκ πονγκ, αφού μεταφέρθηκαν μέχρι το Λαύριο και στη συνέχεια επέστρεψαν στη Καλαμάτα τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, έπειτα από ώρες περιπλάνησης στη θάλασσα σε φορτηγό πλοίο.  Ιδιαίτερα αυτό το καλοκαίρι  το κύμα των μεταναστών - προσφύγων  που μεταφέρονται με σαπιοκάραβα μεγαλώνει, με τραγικές συνέπειες πολλές φορές για τους ίδιους τους κατατρεγμένους ανθρώπους.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής (που έχει την πρώτη και την κύρια ευθύνη) είναι ουσιαστικά απών από όλη αυτή τη διαδικασία. Πετάει το μπαλάκι της φιλοξενίας αποκλειστικά στον Δήμο Καλαμάτας και δεν δίνει λύση σε κανένα ουσιαστικό  πρόβλημα τους.  Η κυβέρνηση είναι δήθεν ευαίσθητη για τους μετανάστες. Δεν λέει όμως, ότι στηρίζει και συνδράμει με κάθε τρόπο την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ που σκορπάει το θάνατο στη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και αλλού. Και σαν να μην έφτανε αυτό, μας  το έφερε και  στο Αιγαίο,  για να «σώζει», λέει, τους πρόσφυγες. Έχει ψηφίσει και εφαρμόζει όλες τις αποφάσεις της ΕΕ, όπως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και η επαναφορά του Κανονισμού του Δουβλίνου, που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και έχουν μετατρέψει τα νησιά σε τεράστιες «αποθήκες» απελπισμένων ανθρώπων. Είναι αυτοί που θα έκλειναν την Αμυγδαλέζα και δημιούργησαν και άλλες με χειρότερες συνθήκες. Συνεχίζουν και σε αυτό το πεδίο την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων κάνοντας και σε αυτό τον τομέα  τη βρώμικη δουλειά.

Από την άλλη, ο Δήμος Καλαμάτας σε καμία περίπτωση δεν εξασφάλισε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης αλλά  επιεικώς απαράδεκτες. Οι μετανάστες κυριολεκτικά στοιβάζονται σε ελάχιστα τ.μ  ο ένας πάνω στον άλλο. Είναι επιβεβλημένο, έστω και τώρα, να παρθούν μέτρα που να αφορούν τη διαβίωση και την υγιεινή των μεταναστών. Η βασική ευθύνη της Δημοτικής Αρχής είναι ότι δεν κάνει δεκτή  την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, που επανειλημμένα έχει καταθέσει στο ΔΣ, για δημιουργία κέντρου βραχείας φιλοξενίας 150 περίπου ανθρώπων ώστε να αποφεύγουμε τα σημερινά απαράδεκτά φαινόμενα.   

Η κυβέρνηση  σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους της Μεσσηνίας να διαμορφώσει κατάλληλες υποδομές και χώρους για την άμεση ανακούφιση αυτών των ανθρώπων, που τους παρατάνε συνήθως οι δουλέμποροι μεσοπέλαγα. Να μην έχουμε το αλαλούμ που συνήθως έχουμε (που θα πάνε και ποιος θα έχει την ευθύνη)  ούτε να στεγάζονται σε ακατάλληλους χώρους όπως παλαιότερα το διοικητήριο ή τώρα στην πρώην  νοσηλευτική μονάδα.

Ο ελληνικός λαός και οι Μεσσήνιοι έχουν δείξει την αλληλεγγύη τους με διάφορούς τρόπους. Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη κατάσταση έχει παίξει το ΚΚΕ και το αγωνιστικό ταξικό κίνημα που έχουν πρωτοστατήσει ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ αλλά και ενάντια στο ρατσιστικό δηλητήριο που χύνουν οι ναζί της ΧΑ και άλλες φασιστικές παραφυάδες. Καλούμε το λαό να εκφράσει και τώρα την αλληλεγγύη του και να απομονώσει τις ρατσιστικές φωνές».