Τετάρτη, 02 Αυγούστου 2017 21:29

Οι εργαζόμενοι ζητούν ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας μετά τους δύο νεκρούς στη Σκάλα

Οι εργαζόμενοι ζητούν ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας μετά τους δύο νεκρούς στη Σκάλα

ΔΕΥΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
Με αφορμή τους δύο εργαζόμενους που έπεσαν νεκροί κατά την απόφραξη αποχετευτικού δικτύου στη Σκάλα Λακωνίας, το Σωματείο Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσηνίας καλεί την Επιθεώρηση Εργασίας να διενεργήσει ελέγχους στις ΔΕΥΑ προκειμένου να διαπιστώσει εάν τηρείται η νομοθεσία σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και υγιεινή της εργασίας. Το Σωματείο υπογραμμίζει ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρείται η νομοθεσία, ζητάει την ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού ελέγχων, ενώ τονίζει ότι η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, με σκοπό τη μείωση του κόστους τους οδηγεί σε τραγικά αποτελέσματα…

Ειδικότερα, το Σωματείο Εργαζομένων σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει τα εξής: «Το τραγικό περιστατικό που συνέβη σε εργασίες απόφραξης των αποχετευτικών δικτύων στη Σκάλα Λακωνίας, αναδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν για τη ζωή τους λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς, των επικινδύνων συνθηκών κάτω από τις οποίες υποχρεώνονται να δουλεύουν και από  τα σχεδόν ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που απαιτούνται. Το ατύχημα είναι δολοφονική ενέργεια. Δεν είναι αμέλεια. Είναι  αποτέλεσμα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των Δήμων, που εξαναγκάζονται να παραχωρούν τις υπηρεσίες σε εργολαβίες. Οι εργολάβοι κινούνται στη λογική του μειοδοτικού διαγωνισμού και για να πετύχουν χαμηλότερες τιμές, λειτουργούν χωρίς μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

Από το γεγονός αυτό πληροφορηθήκαμε ότι, την ευθύνη για τον έλεγχο της τήρησης των μέτρων ασφαλείας για  την Λακωνία την έχει το υποστελεχωμένο τμήμα υγιεινής και ασφάλειας της Μεσσηνίας.

Απαιτούμε στελέχωση των τμημάτων υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε περιοχή. Καλούμε και τους Δήμους της Μεσσηνίας  να εφαρμόσουν τουλάχιστον το υπάρχον νομικό πλαίσιο γύρω από την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων. Η επικινδυνότητα των υπηρεσιών των ΔΕΥΑ, που παρέχουν υπηρεσίες ανάλογες των υπηρεσιών απόφραξης αποχετευτικών αγωγών, απαιτεί Γιατρούς εργασίας και Τεχνικούς ασφαλείας μόνιμους και όχι με μπλοκάκι. Ο γιατρός εργασίας καθώς και ο τεχνικός ασφαλείας είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να μελετήσουν καλά όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να καταγράψουν  οδηγίες ασφάλειας και υγείας που πρέπει να τηρούνται για κάθε εργασία. Αυτές τις οδηγίες ο Νομοθέτης τις ονομάζει κανονισμούς υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Αυτοί οι κανονισμοί λείπουν στην συντριπτική πλειοψηφία των ΔΕΥΑ κι  όπου υπάρχουν δεν ελέγχεται η τήρησή τους λόγω έλλειψης μόνιμου Γιατρού και τεχνικού ασφαλείας και λόγω δυσβάστακτου κόστους για τα ανταποδοτικά φορομπηχτικά τους τιμολόγια και τους ισοσκελισμένους τους προϋπολογισμούς.

Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας. Για την  ΔΕΥΑ Καλαμάτας απαιτούμε άμεσα να ολοκληρωθεί η δουλειά που ύστερα από πίεση του Σωματείου έχει ξεκινήσει για την σύνταξη κανονισμού ασφαλείας και κανονισμού υγείας. Κανονισμοί που λείπουν και παρ’ όλες τις προτροπές μας δεν έχουν κατατεθεί στο ΔΣ της ΔΕΥΑΚ για ψήφιση. Καλούμε το τμήμα υγιεινής και ασφάλειας της επιθεώρησης Μεσσηνίας να προβεί στο σχετικό έλεγχο και νόμιμες ενέργειες. Τόσο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -  ΑΝΕΛ, όσο  και οι Δήμαρχοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχουμε πληρώσει αρκετό φόρο αίματος από την πολιτική κοστολόγησης της ανθρώπινης ζωής. Στη ΔΕΥΑΚ έχουμε θρηνήσει θύμα εργαζόμενο την 10ετία του ‘80 από έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Αντί να πανηγυρίζουν οι Δήμαρχοι για την κατοχύρωση της ανταποδοτικότητας  των ΔΕΥΑ, καλούνται να ζητήσουν αυξημένα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την προστασία των εργαζομένων στις υπηρεσίες τους.

ΤΕΛΟΣ

Απαιτούμε:

- Την άμεση διερεύνηση του εργατικού δυστυχήματος και την απόδοση ευθυνών.

- Την άμεση στήριξη των οικογενειών των νεκρών καθώς και των τραυματιών.

- Την ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, τη δημιουργία κρατικού σώματος επιθεωρητών και γιατρών Εργασίας».