Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2017 11:28

Σταθερή εμμονή του Δήμου στη μη υποστήριξη της οικιακής κομποστοποίησης

ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΕ ΜΟΛΙΣ 43 ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ 
Για μια ακόμη φορά η δημοτική αρχή Καλαμάτας δέχτηκε την κριτική της μείζονος μειοψηφίας για μη υποστήριξη της οικιακής κομποστοποίησης και για εμμονή σε ένα σχεδιασμό που δεν παρακινεί τα νοικοκυριά να κάνουν διαλογή στην πηγή, κάτι που θα μείωνε σε υψηλό ποσοστό, σύμφωνα πάντα με τη μείζονα μειοψηφία, το κόστος της διαχείρισης των σκουπιδιών. Και τα νούμερα δικαιώνουν την κριτική της μείζονος μειοψηφίας, αφού, όπως ανακοινώθηκε χθες, κατά τη συζήτηση για την έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2018, τα νοικοκυριά στο Δήμο που απολαμβάνουν έκπτωσης 20% στα δημοτικά τέλη, επειδή κάνουν κομποστοποίηση των οργανικών, είναι μόλις 43! Ωστόσο ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, Θανάσης Βασιλόπουλος, αρνήθηκε τη συγκεκριμένη κριτική, τόνισε ότι ο Δήμος Καλαμάτας πρωτοπορεί σε εθνικό επίπεδο στην εφαρμογή ρευμάτων ανακύκλωσης και ανάκτησης και σημείωσε ότι αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο όγκος των απορριμμάτων έχει μειωθεί σε σημαντικό ποσοστό (με εξαίρεση τη θερινή περίοδο που ο Δήμος δέχτηκε πάρα πολλούς επισκέπτες)…

Επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας στην Οικονομική Επιτροπή, Σταμάτης Μπεχράκης, υποστηρίζει ότι η δημοτική αρχή ακολουθεί μια πολιτική που ευνοεί το να μην γίνεται διαλογή των απορριμμάτων, ώστε όλα μαζί να οδηγούνται για επεξεργασία και διαχείριση από ιδιώτη. Κάθε φορά όμως οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής δήλωναν ότι δεν είχαν πρόχειρα τα στοιχεία για τον αριθμό των νοικοκυριών που κάνουν οικιακή κομποστοποίηση και έχουν έκπτωση στα δημοτικά τέλη. Χθες, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο Σταμάτης Μπεχράκης έθεσε ξανά αυτό το ζήτημα και η διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας, Γεωργία Ηλιόπουλου, ενημέρωσε ότι τα συγκεκριμένα νοικοκυριά είναι 43.

MPEXRAKHS-STAMATHS-27-09-16.jpgΟ Σταμάτης Μπεχράκης τόνισε ότι η δημοτική αρχή αποφεύγει με εμμονή να υποστηρίξει την "κοινοτική κομποστοποίηση" και να θεσπίσει ένα «πράσινο μέρισμα», όπως το χαρακτήρισε, για τα νοικοκυριά που κάνουν διαλογή των απορριμμάτων και στέλνουν στους κάδους τη μικρότερη δυνατή ποσότητα.

Επανέλαβε πρότασή του ώστε να δώσει ο Δήμος σακούλες με ειδικό χρώμα στα νοικοκυριά, ώστε να βάζουν σε αυτές τα οργανικά απορρίμματα, για να εκπαιδευτούν επάνω στη διαλογή. Επίσης πρότεινε να εφαρμοστεί πιλοτικά σε μεγάλους δρόμους της πόλης η αποκομιδή αποκλειστικά των οργανικών απορριμμάτων ώστε μέσα από αυτό το δοκιμαστικό πρόγραμμα να βγουν συμπεράσματα για την αποδοτικότητά του και για το οικονομικό όφελος που θα υπάρχει για τους δημότες και το Δήμο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ωστόσο ο Σταμάτης Μπεχράκης επέμεινε ότι η δημοτική αρχή θέλει τα σκουπίδια να στέλνονται σύμμεικτα στους κάδους γι’ αυτό και, όπως πρόσθεσε, κρατάει κλειστή και τη Μονάδα Λιπασματοποίησης Απορριμμάτων στο Ασπρόχωμα.

VASILOPOULOS-THAN-10-11-15.jpgΟ αντιδήμαρχος Καθαριότητας Θανάσης Βασιλόπουλος διαφώνησε με την τοποθέτηση του Σταμάτη Μπεχράκη, είπε ότι σύντομα ξεκινάει η εφαρμογή δοκιμαστικού προγράμματος διαλογής των οργανικών από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και όχι μόνο, ενώ τόνισε η Καλαμάτα πρωτοπορεί στην ανακύκλωση σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η μεσσηνιακή πρωτεύουσα όχι μόνο είναι πρώτη αλλά ανακυκλώνει το 50% της ποσότητας των ανακυκλώσιμων υλικών που ανακυκλώνουν όλοι οι υπόλοιποι Δήμοι.

NIARXOS-TASOS-2016.jpgΕπάνω στο θέμα της ανακύκλωσης ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Νιάρχος, τόνισε ότι είναι και αυτός ένας τομέας κερδοφορίας των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι η εταιρία της ανακύκλωσης έχει ως μετόχους μεγάλους ομίλους και πολυεθνικές που όχι μόνο δεν ανταποδίδουν κανένα έσοδο στους Δήμους για τα ανακυκλώσιμα υλικά που συλλέγουν αλλά αντίθετα από τα υλικά που παίρνουν από τους Δήμους κρατούν τον αφρό, όπως είχε χαρακτηριστικά και τα υπόλοιπα τα επιστρέφουν, οι οποίοι με δικά τους έξοδα τα πηγαίνουν στα σημεία διαχείρισης των σύμμεικτων απορριμμάτων.

Στ.Μ.