Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2017 18:35

Καθημερινά 700 ασθενείς στο πρώην ΙΚΑ – Βελτιώνεται συνεχώς η λειτουργία του

Παναγιώτης Κατσαφάδος, Πέτρος Κωνσταντινέας και Γιώτα Κοζομπόλη Παναγιώτης Κατσαφάδος, Πέτρος Κωνσταντινέας και Γιώτα Κοζομπόλη

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑ 
Η κατάσταση στις ιατρικές υπηρεσίες του πρώην ΙΚΑ Καλαμάτας είναι πολύ καλύτερη απ’ ότι στο όχι μακρινό παρελθόν, ανέφερε σήμερα ο διευθυντής της Μονάδας Υγείας, Παναγιώτης Κατσαφάδος, τον οποίο επισκέφθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, καθώς και στελέχη του κόμματος, προκειμένου να συζητήσουν για τα προβλήματα αλλά και για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας σχετικά με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τις Τοπικές Μονάδες Υγείας. Ο κ. Κατσαφάδος αναφέρθηκε και σε ελλείψεις που υπάρχουν, παρατηρώντας όμως ότι η κίνηση στο πρώην ΙΚΑ είναι διαρκώς αυξανόμενη και όσο αυξάνονται οι ασθενείς που επισκέπτονται τους γιατρούς της τοπικής μονάδας υγείας είναι επόμενο να χρειάζονται περισσότεροι γιατροί…

Χαρακτηριστικά ο διευθυντής σημείωσε ότι από εκεί που το κτίριο είχε ερημώσει, καθώς είχε μείνει χωρίς γιατρούς, έφτασε πριν από ένα εξάμηνο να υποδέχεται περίπου 650 ασθενείς την ημέρα, ενώ σήμερα υποδέχεται κατά μέσο όρο περίπου 700 ασθενείς την ημέρα.

Με έμμεσο τρόπο ο διευθυντής της τοπικής μονάδας υγείας έβαλε και ζήτημα περιορισμένης υποστήριξης της μονάδας σε σχέση με το νοσοκομείο, παρ’ ότι, όπως σημείωσε στη συνέχεια η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη, όσο καλύτερα λειτουργεί η τοπική μονάδα τόσο περισσότερος κόσμος θα πηγαίνει σε αυτή αντί για το νοσοκομείο και αυτό θα εξοικονομεί πόρους που τώρα τους δαπανά για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Μάλιστα ο κ. Κατσαφάδος ανέφερε ότι έχει απευθυνθεί σε ιδιώτες προκειμένου να συμμετέχουν στην κάλυψη δαπανών για την αντικατάσταση παλαιού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, όπως την οδοντιατρική έδρα, ωστόσο η απάντηση που του δόθηκε ήταν ότι τώρα δεν υπάρχει τέτοια ευχέρεια γιατί έχουν υποστηρίξει οικονομικά το Νοσοκομείο.

PODY-KALAMATA-04-09-17.jpgΟ χειρουργός Παναγιώτης Κατσαφάδος χαρακτήρισε την επίσκεψη των δύο βουλευτών ως πολύ θετική, γιατί, όπως συνέχισε, αυτή δείχνει ότι βρίσκονται δίπλα στην τοπική μονάδα υγείας, η οποία τόνισε ότι πρέπει να νοιώθει την υποστήριξη της πολιτείας ώστε με τη σειρά της να υποστηρίζει τον κόσμο που αντιμετωπίζει προβλήματα και έχει ανάγκη την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Σε γενικές γραμμές η τοπική μονάδα υγείας λειτουργεί πολύ καλά, τόνισε ο διευθυντής, προσθέτοντας όμως ότι «δεν επαναπαυόμαστε σε αυτό και πως χρειάζονται και άλλοι γιατροί, όπως επιπλέον οφθαλμίατρος, επιπλέον καρδιολόγοι, παιδίατρος, γενικοί ιατροί, οδοντίατρος, δευτερεύοντος και δερματολόγος. Επίσης σημείωσε ότι χρειάζεται να αντιμετωπιστούν προβλήματα του κτιρίου, το οποίο ανέφερε ότι στάζει σε κάποιο σημείο, αλλά και θέματα αντικατάστασης παλαιού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

PEDY-IKA-PROHN-04-09-17.jpgΗ βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη σημείωσε ότι η συνεργασία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τη διεύθυνση της τοπικής μονάδας υγείας είναι τακτική και σχολίασε ότι το γεγονός πως η κατάσταση συνεχώς βελτιώνεται αποδεικνύεται από το ότι αυτή τη φορά η αναφορά του διευθυντή με τα προβλήματα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τις προηγούμενες. Η κ. Κοζομπόλη στάθηκε περισσότερο στη νέα νομοθεσία για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης προς όφελος του κόσμου, με σημαντικά κίνητρα για τους γιατρούς που θα προσληφθούν στις Τοπικές Μονάδες Υγείας αλλά και με εξοικονόμηση πόρων που δαπανούνται στα νοσοκομεία, αφού σταδιακά δεν θα χρειάζεται να μετακινείται ο κόσμος σε αυτά για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας.

Ο βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας από την πλευρά του έδωσε συγχαρητήρια στο προσωπικό της τοπικής μονάδας υγείας και ιδιαίτερα στους γιατρούς, υπογραμμίζοντας ότι εργάζονται όχι μόνο με ευσυνειδησία αλλά πολλές φορές εθελοντικά, καθώς χαρίζουν τα ρεπό τους, εργάζονται πέραν του ωραρίου τους κ.λπ Ο βουλευτής σχολίασε ακόμη ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρότησε την κυβέρνηση, «μαζεύαμε τις αράχνες σε αυτό το κτίριο», το οποίο τόνισε ότι σήμερα, δύο χρόνια μετά, δέχεται καθημερινά 700 ασθενείς. Επιπλέον, ο κ. Κωνσταντινέας ζήτησε τη στήριξη του νέου νόμου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τονίζοντας ότι πρώτη φορά κυβέρνηση κάνει τομή σε αυτόν τον κοινωνικό τομέα, μετά από την τομή που πρόσθεσε ότι είχε γίνει επί Γιώργου Γεννηματά. Τέλος ο βουλευτής σημείωσε ότι οι Τοπικές Μονάδες Υγείας θα γίνουν σε φτωχογειτονιές της Καλαμάτας ακριβώς επειδή ο σκοπός της ίδρυσής τους είναι η στήριξη του απλού κόσμου.
Στ.Μ.