Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017 23:38

Αν δεν διεκδικήσει ο κόσμος δεν πρόκειται να γίνουν έργα για να γλιτώνει από τις πλημμύρες

Τάσος Νιάρχος και Δημήτρης Οικονομάκος από τη Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας Τάσος Νιάρχος και Δημήτρης Οικονομάκος από τη Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Ένα χρόνο μετά την πλημμύρα στο Δήμο Καλαμάτας και ουσιαστικά πράγματα δεν έχουν γίνει ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογες καταστροφές, υποστήριξε, σε συνέντευξη Τύπου, η δημοτική παράταξη Λαϊκή Παράταξη Καλαμάτας. Ο επικεφαλής της παράταξης, Δημήτρης Οικονομάκος, τόνισε ότι έργα αντιπλημμυρικής προστασίας εξακολουθούν να αποκλείονται από τα διάφορα προγράμματα, όπως το καινούργιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Ανέφερε ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές και η δημοτική αρχή «ξεχνούν» να αναφερθούν και στις ευθύνες του Μορέα για τις καταστροφές που έγιναν, «φοβούνται ακόμα και να αναφέρουν το όνομά του» είπε χαρακτηριστικά, ενώ σχολίασε ότι αποτελεί πρόκληση να λέγεται ότι δόθηκαν ταχύτερα από άλλες φορές αποζημιώσεις στους πληγέντες. Επίσης υπογράμμισε ότι δεν έχει προχωρήσει καμία οριοθέτηση ρέματος και ιδιαίτερα του Καραμπογιά. Ο Δημήτρης Οικονομάκος κάλεσε τους εργαζόμενους να διεκδικήσει αντιπλημμυρικά έργα, τονίζοντας ότι σε αυτή τη διεκδίκηση η Λαϊκή Συσπείρωση θα είναι στο πλευρό του…

Ειδικότερα η τοποθέτηση του Δημήτρη Οικονομάκου έχει ως εξής: «Έχει περάσει ένας χρόνος από τις φονικές πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου. Χιουμοριστικά θα λέγαμε πως ο δολοφόνος γυρίζει στο τόπο του εγκλήματος με βάση τις ανακοινώσεις τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και των 2 κυβερνητικών βουλευτών.

Οι πλημμύρες δεν έγιναν ελέω θεού ούτε ήταν η κακιά η ώρα όπως προσπαθούν να μας πείσουν.  Υπάρχουν συγκεκριμένες αιτίες και υπεύθυνοι και είναι οι Δημοτικές Αρχές και οι κυβερνήσεις όλων αυτών των ετών ανάλογα βέβαια με τα χρόνια που βρίσκονται στην εξουσία.

Να θυμίσουμε ορισμένα κύρια ζητήματα:

•        Τα αντιπλημμυρικά έργα (όπως και τα αντιπυρικά-αντισεισμικά) πότε δεν ήταν προτεραιότητα ούτε των κυβερνήσεων ούτε της ΕΕ και των Δημάρχων. Πάντα ήταν έξω και από τα ΕΣΠΑ αλλά και από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

•        Όλα τα χρόνια θέτουμε στα Δημοτικά Συμβούλιο τακτικά αλλά και ιδιαίτερα στο προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα να μπουν σε προτεραιότητα τέτοια έργα και συνέχεια απορρίπτεται το αίτημά μας χωρίς δεύτερη κουβέντα. Την ίδια ώρα όμως μπαίνουν έργα βιτρίνας, αναπλάσεις και σίγουρα όχι έργα προστασίας της ζωής και της περιουσίας των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και το νέο πρόγραμμα για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη όπου δίνονται 9,2 εκ. χωρίς να μπορούν να γίνουν τέτοια έργα, ούτε καν παιδικές χαρές ή έργα πολιτισμού-αθλητισμού. Μάλιστα από αυτά τα 9 εκ. η Δημοτική Αρχή επέλεξε να χρηματοδοτήσει 2,2 εκ. για θρησκευτικό μουσείο και ανάπλαση της εκκλησίας της Υπαπαντής. Τα λέμε αυτά για να δείξουμε τις προτεραιότητες κυβερνήσεων, Δημοτικής Αρχής και της ΕΕ αλλά και πως χρησιμοποιούνται τα χρήματα του ελληνικού λαού.

•        Η Δημοτική Αρχή και οι βουλευτές του Συριζα  "ξέχασαν" μια βασική αιτία των καταστροφών στο Πήδημα, τη Θουρία  αλλά και σε όλη τη πόλη της Καλαμάτας. Τα έργα του Μορέα που δεν είχε φτιάξει αντιπλημμυρικά έργα για το περιμετρικό  και μαζί με αλλά τεχνικά στοιχεία οδήγησαν τόνους φερτών υλικών στη πόλη, έκλεισαν ρέματα και δημιούργησαν χείμαρρους. Φοβούνται ακόμα και το όνομα του να αναφέρουν αφού ο Δήμαρχός μιλάει συνέχεια με τα καλύτερα λόγια για το Μορέα και σηκώνει ασπίδα προστασίας αλλά και ο Συριζα ήδη σαν κυβέρνηση του έχει δώσει επιπλέον χρηματοδότηση  για το δρόμο και άλλα έργα πάνω από 500 εκ.

•        Αυτή η Δημοτική Αρχή είναι πλέον 10 χρόνια στην ηγεσία της πόλης, ήξερε τα προβλήματα αλλά ποτέ δεν πάλεψε για αυτά τα έργα και δεν τα έβαλε σε προτεραιότητα γιατί έχει άλλες αρχές και προτεραιότητες όπως ο τουρισμός, η βιτρίνα   και αυτό φάνηκε περίτρανα ακόμα και τις πρώτες ώρες μετά την πλημμύρα, όταν η μόνιμη αγωνία του Δημάρχου ήταν το αεροδρόμιο αν θα είναι ανοιχτό ή όχι, χωρίς να υποτιμούμε βέβαια αυτό το γεγονός. 

•        Να θυμίσουμε επίσης πως αν είχε γίνει το 2006 που άρχισε ο περιμετρικός οριοθέτηση των ρεμάτων και ιδιαίτερα του Καραμπογιά δεν θα είχαμε πλημμυρίσει ή σίγουρα δεν θα είχαμε αυτό το καταστροφικό αποτέλεσμα. Αντίθετα η Δημοτική Αρχή συνεχίζει το ίδιο έργο οριοθετώντας μόνο ένα σημείο του Καραμπογιά κάνοντας πάλι μπαλώματα με αμφιβόλου ποιότητας αποτελέσματα.   

Εκτός αυτού πανηγυρίζουν για τις αποζημιώσεις από το κράτος οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Δήμαρχός, για τα έργα άμεσης αποκατάστασης ασφαλτοστρώσεις κ.λ.π και ξεπερνούν  τα όρια της πρόκλησης και οι 2 πλευρές.

Ο Συριζα γιατί:

•        οι αποζημιώσεις ήρθαν σε πολλούς συμπολίτες μας σε 6-8 και 10 μήνες,

•        πολλοί αγρότες και επαγγελματίες  δεν πήραν ούτε φράγκο για τις μεγάλες καταστροφές ή ελάχιστα μπροστά στη καταστροφή. Με τα προγράμματα ΠΣΕΑ θα πάρουν το 40% της αποζημίωσης σε 2-3 χρόνια μ.ο.

•        όσοι έπαθαν κτιριακές καταστροφές στα σπίτια τους έχουν  πάει στο ΤΑΣ και περιμένουν ακόμα 

•        διατηρείται σε ισχύ το απαράδεκτο πλαίσιο που αφήνει εκτός αποζημίωσης τη δεύτερη κατοικία, τα υπόγεια, τα αυτοκίνητα  και σαν αποζημίωση δίνει το ανώτερο 5.600 ευρώ περίπου ενώ εκατοντάδες συμπολίτες μας έπαθαν ζημιές δεκάδων χιλιάδων ευρώ.  

Η Δημοτική Αρχή γιατί:

•        Απέρριψε όλες τις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για άμεση ανακούφιση όπως: να δοθεί έκτακτο βοήθημα, να μην πληρώσουν για 2 χρόνια Δημοτικά τέλη, νερό και τα παιδιά τους να μπουν δωρεάν αν το επιθυμούν στις σχολές της Φάρις

•        Στη πρόταση μας για δυναμική κινητοποίηση  του Δήμου (διαμαρτυρία, κλείσιμο) στην Αθήνα και στο Υπουργείο ο Δήμαρχος πετάχτηκε από τη θέση του λες και πήρε φωτιά το Δημαρχείο.  

Για τα 3 αντιπλημμυρικά έργα που διαφημίζουν να τους θυμίσουμε, ιδιαίτερα στο Δήμαρχο, ότι τα 2 μας τα λέει από το 2013 όταν και είχαμε συναντηθεί και πως από στιγμή σε στιγμή θα ξεκινούσαν. Δεν μας κάνουν χάρη και να μην τσακώνονται σαν Μαυρογιαλούροι για τη πατρότητα των έργων που έπρεπε  ήδη να έχουν κάνει ή από ποιον υπουργό θα πάρουμε τα χρήματα λες και τα δίνουν από τη τσέπη τους. 

Καλούμε το λαό να βγάλει συμπεράσματα για το πώς φτάσαμε ως εδώ, για το ποιος είναι δίπλα του, ποιος τον κοροϊδεύει συνεχίζοντας τη κατάσταση των προηγούμενων ετών. Να μην επαναπαυτεί σε αυτά τα 3 έργα, να πιέσει να γίνουν το συντομότερο και να είναι σύγχρονα και ασφαλή με βάση την εξέλιξη της επιστήμης. Έστω και τώρα να φτιάξει επιτροπές αγώνα και να διεκδικήσει γιατί μόνο έτσι θα πιεστούν για να αλλάξει η κατάσταση. Δεν μπορεί το 2017 να τρέμουμε μήπως βρέξει και πλημμυρίσουμε ενώ την ίδια ώρα η τεχνολογία και η επιστήμη κάνουν άλματα που σε μια άλλη εξουσία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εξολοκλήρου υπέρ του λαού και όχι του κέρδους. Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση θα σταθούν διπλά σε όποια κίνηση των κατοίκων βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση και έχει αγωνιστικό πρόσημο».