Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2017 17:03

Σε οριακό σημείο το αεροδρόμιο λόγω μεγάλης κίνησης με λίγο προσωπικό

Σε οριακό σημείο το αεροδρόμιο λόγω μεγάλης κίνησης με λίγο προσωπικό

ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΚΕΝΑ
Εντυπωσιακή αύξηση καταγράφεται και φέτος στην κίνηση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Για την ακρίβεια, εντυπωσιακή είναι η αύξηση της κίνησης όσον αφορά τα δρομολόγια του εσωτερικού, που από την αρχή του χρόνου μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη έπιασε ποσοστό 194%. Σε ό,τι αφορά την κίνηση από και προς το εξωτερικό, σημειώθηκε αύξηση 13,5%. Το πρόβλημα είναι ότι η λειτουργία του αεροδρομίου βρίσκεται σε οριακό σημείο όσον αφορά τη διαχείριση της κίνησης αυτής, λόγω της έλλειψης προσωπικού. Όπως δήλωσε ο αερολιμενάρχης Καλαμάτας, Δημήτρης Μανδηλάρης, υπάρχει η προσδοκία ότι τους επόμενους μήνες θα καλυφθούν κενά, ύστερα από την αναδιάταξη του προσωπικού,  η οποία θα γίνει στο πλαίσιο του «σπασίματος» της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας σε δύο διαφορετικές εταιρίες, όπου η μία θα έχει την ευθύνη για την ασφάλεια των αερομεταφορών και η άλλη για τη διαχείριση των αεροδρομίων…

AERODROMIO-TOURISTE.jpgΣε ό,τι αφορά το άλλο μεγάλο πρόβλημα, τη στενότητα των χώρων του αεροδρομίου σε σχέση με τις ανάγκες που δημιουργεί η συνεχώς αυξανόμενη κίνηση, ο αερολιμενάρχης κ. Μανδηλάρης σημείωσε ότι φαίνεται πως εκκινούν οι διαδικασίες από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προκειμένου να απαλλοτριωθούν 50 στρέμματα. Με την προσθήκη αυτής της έκτασης στο αεροδρόμιο θα εξασφαλιστούν απαραίτητοι χώροι για την επέκταση των χώρων στάθμευσης αεροσκαφών, την επέκταση του κτιρίου του αεροσταθμού και περιβάλλοντος χώρου του, τη μετακίνηση του πάρκου καυσίμων και την ανάπτυξη βοηθητικών και άλλων ζωτικών εγκαταστάσεων. Ειδικότερα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει ζητήσει από την Κτηματική Υπηρεσία να προχωρήσει στην εκτίμηση της αξίας της υπό απαλλοτρίωση έκτασης και την υπόδειξη των τυχόν δικαιωμάτων του δημοσίου σε αυτή.

Σχετικά με την αύξηση της κίνησης στα δρομολόγια του εσωτερικού ο αερολιμενάρχης τόνισε ότι σημαντική ήταν η αύξηση στη γραμμή Αθήνας-Καλαμάτας και πως αυτή γίνεται ακόμη πιο σημαντική εάν ληφθεί υπόψιν το γεγονός ότι με την ολοκλήρωση της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου η οδική μετακίνηση στην Καλαμάτα έχει γίνει ιδιαίτερα ασφαλής, γρήγορη και άνετη, κάτι που σε ένα βαθμό λειτουργεί ανταγωνιστικά απέναντι στη μετακίνηση με το αεροπλάνο.  

Σε ό,τι αφορά την κίνηση από και προς το εξωτερικό, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρουσίασε ο αερολιμενάρχης, οι περισσότεροι ήρθαν στην Καλαμάτα (το διάστημα από την αρχή του χρόνου μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη) από την Αγγλία (35.010 άτομα), τη Γερμανία (19.853) και τη Γαλλία (15.718). Ήρθαν ακόμα από την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Δανία, την Ιταλία,  τη Ρωσία, την Πολωνία, τη Σουηδία, την Τσεχία, τη Νορβηγία, το Ισραήλ, τη Σλοβακία, την Κύπρο.
Στ.Μ.