Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2017 13:59

Πάνω από 10.000 μπάλες και 3.000 τόνοι σκουπίδια πνίγουν τον Ταΰγετο

Πάνω από 10.000 μπάλες και 3.000 τόνοι σκουπίδια πνίγουν τον Ταΰγετο

ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ
Την ευθύνη για την πληρωμή του εργολάβου που διαχειρίζεται τα σκουπίδια του Δήμου Καλαμάτας στη Μαραθόλακκα του Ταϋγέτου ανέλαβε χθες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο, παρότι η επιτροπή παραλαβής του έργου ζητάει την έκπτωσή του, υπογραμμίζοντας ότι «αδυνατεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς» στις συμβατικές του υποχρεώσεις. Όπως τονίζεται στην εισήγηση του διευθυντή καθαριότητας του Δήμου, Γιάννη Παπαδόπουλου, η κατάσταση στη Μαραθόλακκα είναι χειρότερη από ποτέ, υπάρχει «εκρηκτική επιδείνωση», ενώ ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή στη Μαραθόλακκα υπάρχουν πάνω από 10.000 μπάλες με υπολείμματα και 3.000 σύμμεικτα σκουπίδια!...

Ωστόσο, τόσο ο διευθυντής όσο και ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κάλεσαν το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει την πληρωμή του εργολάβου, με «έκπτωση» στη συμβατική τιμή, γιατί σε διαφορετική περίπτωση τα σκουπίδια θα μείνουν αμάζευτα στους δρόμους της πόλης.

Για την πληρωμή του εργολάβου έδωσαν θετική ψήφο οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Χάρης Βγενής, ενώ οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ψήφισαν είτε λευκό είτε κατά.

Ο εργολάβος για τη διαχείριση 3.506 τόνων σκουπιδιών θα έπρεπε να πληρωθεί 148.222 ευρώ, ωστόσο το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, ύστερα από εισήγηση της δημοτικής αρχής, να γίνει έκπτωση, λόγω της αδυναμίας του να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ύψους 30%, οπότε θα του δοθούν 119.534 ευρώ.

Όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος κ. Βασιλόπουλος, από το 2015 μέχρι σήμερα ο εργολάβος θα έπρεπε να έχει πληρωθεί 6.000.000 ευρώ, ωστόσο πληρώθηκε 4.500.000 ευρώ, λόγω των εκπτώσεων που αποφασίστηκαν επειδή δεν έκανε τη διαχείριση που προβλέπει η σύμβαση.

Ωστόσο δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα ο Μιχάλης Αντωνόπουλος και ο Παναγιώτης Αλούπης υπογράμμισαν ότι η έκπτωση στην αποζημίωση του εργολάβου θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερη, τονίζοντας ότι παρά την έκπτωση πληρώνεται για δουλειές που δεν κάνει.

Το κορυφαίο ζήτημα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο και τον διευθυντή καθαριότητας, είναι να ξεκινήσει η μεταφορά των 10.000 μπαλών με υπολείμματα σκουπιδιών από το σημείο στο οποίο βρίσκονται σήμερα, στη Μαραθόλακκα, σε γειτονικό σημείο, σε έκταση που πρόσφατα αποφάσισε να μισθώσει ο Δήμος. Πάντως άδεια για τη μεταφορά των μπαλών και την τοποθέτησή τους στη νέα έκταση δεν υπάρχει ακόμα, όπως δήλωσαν οι υπεύθυνοι του Δήμου για την καθαριότητα.

Η απομάκρυνση των μπαλών από το σημείο στο οποίο βρίσκονται σήμερα είναι όρος της εταιρίας Ηλέκτωρ προκειμένου να υπογράψει τη σύμβαση με το Δήμο και να αναλάβει εκείνη τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Επιπλέον, στο Δημοτικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε και η πρόταση της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου για την εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης προκειμένου να μεταφερθούν οι μπάλες με τα υπολείμματα αλλά και οι εγκαταστάσεις διαχείρισης από τη Μαραθόλακκα σε παλιό λατομείο στο Γαρδίκι, στην περίπτωση που καταστεί εντελώς αδύνατη η συνέχιση της διαχείρισης στον Ταΰγετο.
Στ.Μ.