Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2018 16:50

Ελπίζει ότι μπορεί και να μην κλείσει το στρατόπεδο στην Καλαμάτα

Ελπίζει ότι μπορεί και να μην κλείσει το στρατόπεδο στην Καλαμάτα

ΔΗΜΟΣ
Ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της Λακωνίας για την κατάργηση στρατοπέδου στη Σπάρτη, σημείωσε ότι οριστική απόφαση για το κλείσιμο στρατοπέδων δεν έχει ληφθεί από την πολιτική ηγεσία. Η απάντηση αυτή γέννησε την ελπίδα στο Δήμο Καλαμάτας ότι το 9ο Σύνταγμα Πεζικού μπορεί και να μην κλείσει. «Υπάρχει ελπίδα», σημειώνει ο Δήμος σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας όμως ότι το θέμα «θα κριθεί και από τις δικές μας προσπάθειες»…

Ειδικότερα από το Δήμο Καλαμάτας ανακοινώθηκαν τα εξής: «Ο Βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Δαβάκης είχε καταθέσει στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, σχετικά με το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Εφοδιασμού Μεταφορών (εδρεύει στο στρατόπεδο Δαβάκη, στη Σπάρτη) και τις επικείμενες αλλαγές στο σύστημα κατάταξης νεοσυλλέκτων στις Ένοπλες Δυνάμεις, καλώντας τον Υπουργό να έλθει στη Βουλή για να παρουσιάσει αναλυτικά το σχεδιασμό του υπουργείου.

Η απάντηση του κ. Καμμένου προς τον Λάκωνα Βουλευτή έχει ως εξής:

«ΘΕΜΑ: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

ΣΧΕΤ.: α. Ερώτηση 2912/25-01-18 της Βουλής των Ελλήνων.

β. Επίκαιρη Ερώτηση 113/23-10-2017 της Βουλής των Ελλήνων

Σε απάντηση της (α) σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Αθανάσιος Δαβάκης με θέμα «Αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:

Κατ' αρχήν σας υπενθυμίζω ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αναλύθηκε με ουσιαστικό τρόπο κατά τη διάρκεια της συζήτησης της (β) σχετικής Επικαίρου Ερώτησης την οποία είχατε καταθέσει, στα πρακτικά της οποίας επιτρέψτε μου να σας παραπέμψω καθώς τα διαλαμβανόμενα τόσο στην πρωτολογία μου όσο και στη δευτερολογία μου ισχύουν απολύτως.

Σε κάθε περίπτωση σας επαναλαμβάνω ότι η αναδιοργάνωση του συστήματος κατάταξης των νεοσυλλέκτων οπλιτών εντάσσεται στη γενικότερη εν εξελίξει διαδικασία βελτιστοποίησης της λειτουργικότητας και της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), διασφαλίζοντας εξοικονόμηση πόρων και πλήρη αξιοποίηση ανθρωπίνου δυναμικού, μέσων και υποδομών.

Υπό το πρίσμα αυτό, η εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων οπλιτών θα πραγματοποιείται στις Μονάδες εκστρατείας, επιτυγχάνοντας την ταχύτερη ενσωμάτωσή τους σε αυτές, την αύξηση της επάνδρωσής των Μονάδων και τη βελτίωση της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας, με εφαρμογή από τη 2018 Β΄ ΕΣΣΟ (Μάρτιος 2018).

Ειδικότερα αναφορικά με τη χρήση του στρατοπέδου «Κωνσταντίνος Δαβάκης», όπως και των λοιπών υποδομών του Σ.Ξ στις οποίες αναφέρεστε, εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιοργάνωσης των ΕΔ, η οποία μελετάται την παρούσα περίοδο, χωρίς επαναλαμβάνω να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Τέλος σας διαβεβαιώ ότι οι προτάσεις του ΓΕΣ, οι οποίες αξιολογούνται από το ΥΠΕΘΑ, βασίζονται στην εξέταση της επιχειρησιακής βελτίωσης της λειτουργίας του Στρατού Ξηράς, συνεκτιμώντας πλήθος παραμέτρων με βασική όμως προτεραιότητα την επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και τη δραστική ενίσχυση των σχηματισμών και των μονάδων της παραμεθορίου».

Στην απάντηση του Υπουργού επισημαίνεται ότι οριστικές αποφάσεις για το μέλλον των στρατοπέδων όπου τώρα εδρεύουν Κέντρα Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων, όπως το στρατόπεδο Παπαφλέσσα στην Καλαμάτα, δεν υπάρχουν. Ο σχετικός σχεδιασμός εκκρεμεί, επομένως υπάρχει ελπίδα για τη συνέχιση της λειτουργίας του στρατοπέδου Παπαφλέσσα, κάτι που θα κριθεί και από τις δικές μας προσπάθειες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμαρχος έχει ζητήσει συνάντηση από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, στον οποίον θα επιδώσει ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο αναφέρεται στους λόγους, για τους οποίους πρέπει να διατηρηθεί σε λειτουργία το στρατόπεδο Παπαφλέσσα στην Καλαμάτα και θα του αναπτύξει σχετική επιχειρηματολογία.