Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018 16:04

Οι εφτά «τομές» του Γιάνη Βαρουφάκη για να πάψει η Ελλάδα να είναι «χρεοδουλοπαροικία»

Οι εφτά «τομές» του Γιάνη Βαρουφάκη για να πάψει η Ελλάδα να είναι «χρεοδουλοπαροικία»

ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Τις «τομές» που θα κάνει το ΜέΡΑ25 (Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής), προκειμένου η Ελλάδα να πάψει να είναι «χρεοδουλοπαροικία», παρουσίασε χθες το βράδυ στην Καλαμάτα, στην πρώτη εκδήλωση μετά την ανακοίνωση του ονόματος του κόμματός του, ο Γιάνης Βαρουφάκης. Είπε ότι οι «τομές» αυτές θα θεσμοθετηθούν άμεσα, όσο μεγάλοι και αν είναι οι εκβιασμοί από τους δανειστές και την ντόπια ολιγαρχία. Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν απέκλεισε σε καμία περίπτωση την αποβολή της χώρας από την ευρωζώνη όταν θεσμοθετηθούν οι «τομές» αυτές. Τόνισε όμως ότι όσο σκληρές και αν είναι οι συνέπειες της αποβολής, μεσοπρόθεσμα το κοινωνικό κόστος θα είναι μικρότερο σε σύγκριση με το να συνεχίσει να αποτελεί η χώρα «χρεοδουλοπαροικία»…

Ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε τις εφτά «τομές» του ΜέΡΑ25 και συγκεκριμένα το κούρεμα του χρέους και τη διασύνδεσή του με το ύψος του εθνικού εισοδήματος και τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Τη λήξη της λιτότητας. Τη μεταβίβαση των κόκκινων δανείων σε δημόσια εταιρία και το πάγωμα της εξυπηρέτησής τους μέχρι την ανάταξη της οικονομίας. Την άμεση μείωση των φορολογικών συντελεστών. Τη λειτουργία του εξωτραπεζικού συστήματος πληρωμών και συναλλαγών που σχεδίασε όταν οι δανειστές έκλεισαν τις τράπεζες, το 2015, αλλά εμποδίστηκε να εφαρμόσει. Την υποστήριξη της μισθωτής εργασίας και της δημιουργικής απασχόλησης. Τη μη ιδιωτικοποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας και των δημόσιων αγαθών σε συνδυασμό με τη δημιουργία δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας στην οποία θα υπαχθεί το ΤΑΙΠΕΔ.

ΚΟΥΡΕΜΑ ΧΡΕΟΥΣ
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το κούρεμα του χρέους ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί το ύψος του κουρέματος γιατί θα είναι σε συνάρτηση με το ύψος του ΑΕΠ και το ρυθμό ανάπτυξης. Ανέφερε ότι σήμερα το ΑΕΠ ανέρχεται στα 175 δισ. ευρώ και τόνισε ότι η χώρα δεν μπορεί να πληρώνει για το χρέος εάν το ΑΕΠ δεν ανέβει τουλάχιστον στα 220 δισ. ευρώ το χρόνο.

ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ
Σχετικά με τη λιτότητα σημείωσε ότι αυτή ναι μεν μειώνει τα έξοδα του κράτους, ταυτόχρονα όμως μειώνει και τα έσοδα. Η σχετική «τομή» που προτείνει το κόμμα του είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων από 0% έως 1,5%, ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξης και όχι το 3,5% που έχουν συμφωνήσει τα μνημονιακά κόμματα.

ΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΒΛΑΚΕΙΑ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ
Για τα κόκκινα δάνεια ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι οι πλειστηριασμοί είναι «ο χειρότερος συνδυασμός κακίας και βλακείας». Κακίας γιατί δεν μπορείς να πετάς τους ανθρώπους από τα σπίτια τους, όπως ανέφερε, και βλακείας γιατί εκείνες που θα βλαφτούν είναι τελικά και οι ίδιες οι τράπεζες, που ναι μεν θα απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια όμως η ήδη πεσμένη στο πάτωμα αξία των καθαρών περιουσιακών στοιχείων που θα τους απομείνουν (υποθηκευμένα ακίνητα) θα μειωθεί πολύ περισσότερο ακόμη. Και θα μειωθεί, όπως συνέχισε, επειδή οι εταιρίες που θα αγοράσουν τα κόκκινα δάνεια σχεδόν τζάμπα θα βγάλουν στον πλειστηριασμό τα υποθηκευμένα ακίνητα αυτών των δανείων, ρίχνοντας και άλλο τις τιμές των ακινήτων. Για τα κόκκινα δάνεια ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί δημόσια εταιρία διαχείρισής τους για το «πάγωμά» τους μέχρι να έρθει η ανάκαμψη.

ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΩΝ
Η πιο εύκολη «τομή», συνέχισε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, είναι οι μειώσεις όλων των φορολογικών συντελεστών και συγκεκριμένα «ο μέγιστος συντελεστής ΦΠΑ που είναι 24% σε μια χώρα με καταστραμμένη οικονομία θα πρέπει να πέσει σε 15% και 18%. Το 18% θα είναι για πωλήσεις με μετρητά και το 15% για πωλήσεις με πλαστικό χρήμα. Ταυτόχρονα ο συντελεστής φορολογίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα πέσει από το 29% στο 18%, ενώ άμεσα θα καταργηθεί ο μεγαλύτερος παραλογισμός στην ανθρώπινη ιστορία, που είναι η προπληρωμή του 100% του φόρου της επόμενης χρονιάς».

ΕΞΩΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ-ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Σε ό,τι αφορά το εξωτραπεζικό σύστημα πληρωμών και συναλλαγών ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι αυτό θα χρηματοδοτήσει και το πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχιας, ενώ σχολίασε πως αποτελεί τιμή για εκείνον το ότι πολιτικοί τον έχουν απειλήσει πως θα τον στείλουν στο Ειδικό Δικαστήριο για αυτό το σχεδιασμό που είχε κάνει ενόψει του κλεισίματος των τραπεζών το 2015.

ΜΙΣΘΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Σχετικά με το «σεβασμό της μισθωτής εργασίας και της δημιουργικής επιχειρηματικότητας» ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 ανέφερε ότι θα μπει τέλος «σε αυτή την ιστορία με το μπλοκάκι. Δεν είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να πληρώνονται με μπλοκάκι, αυτό γίνεται μόνο στην Ελλάδα και στην Ισπανία. Η εργατική τάξη παλεύει πάνω από 150 χρόνια για το δικαίωμα να θεωρείται η εργασία κάτι παραπάνω από υπηρεσία ή εμπόρευμα». Επιπλέον ανακοίνωσε ότι θα θεσμοθετηθεί πεντάχρονη απαλλαγή εισφορών στις νέες επιχειρήσεις, ενώ το «ταβάνι» για το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων επιχειρήσεων θα είναι το 50% των κερδών.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Τελευταία «τομή», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις και ειδικότερα σημείωσε: «Για τις ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουμε δογματική θέση. Κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους καλό είναι να πωλούνται. Όχι το νερό, όχι η ενέργεια, όχι οι κομβικοί τομείς της οικονομίας, όπου αν τους πουλήσεις μετατρέπεται το δημόσιο μονοπώλιο σε κάτι χειρότερο, σε ιδιωτικό μονοπώλιο». Πρόσθεσε ότι «παίρνουμε το ΤΑΙΠΕΔ, που στόχο έχει την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και το μετατρέπουμε σε αναπτυξιακή τράπεζα με την εντολή να μην κάνει πωλήσεις αλλά να χρησιμοποιεί τη δημόσια περιουσία ως εχέγγυα για τη δημιουργία επενδυτικών ροών που θα την αναβαθμίζουν».

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ – ΠΑΡΑΜΟΝΗ Η ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ
Στη συνέχεια ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι: «Το 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί και δεν θα επαναληφθεί. Οι εφτά τομές θα πρέπει να εφαρμοστούν άνευ διαπραγμάτευσης, με μονομερή θεσμοθέτησή τους. Θα αρχίσουν τότε να έρχονται κατά ριπάς εντολές και διαταγές. Η απάντηση που θα λάβουν από εμάς θα είναι η υπεύθυνη ανυπακοή. (…) Θα αναβληθούν μονομερώς όλες οι πληρωμές προς την τρόικα, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ ιδίως. Θα μπει σε πλήρη ενεργοποίηση και ανάπτυξη το δημόσιο εξωτραπεζικό σύστημα συναλλαγών-πληρωμών. Θα κάνουμε επιλεκτικά εισαγωγές τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα και θα αυξήσουμε τις εξαγωγές. Έτσι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τη χώρα εντός της ευρωζώνης όσο χρειάζεται μέχρι η Ευρώπη να επιλέξει μεταξύ του τεράστιου κόστους της αποπομπής της χώρας από το ευρώ ή να αποδεχτεί τις εφτά αυτές τομές ως τη βάση της ελληνικής ανάκαμψης εντός της ευρωζώνης».
Στ.Μ.