Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 17:39

Πλούσια «συγκομιδή» για μαθητές του 6ου ΓΕΛ Καλαμάτας στην Άμφισσα

Πλούσια «συγκομιδή» για μαθητές του 6ου ΓΕΛ Καλαμάτας στην Άμφισσα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πυκνό είναι το περιεχόμενο της αποτίμησης, από την εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποίησαν στην Άμφισσα μαθητές της Β’ Λυκείου του 6ου Γενικού Λυκείου Καλαμάτας, στα τέλη Φλεβάρη. Επισκέφθηκαν το Κάστρο των Σαλώνων και έμαθαν πολλά για τα συγκεκριμένα οχυρωματικά έργα και τις ακροπόλεις, πήγαν στο Μουσείο και στον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών, ξεναγήθηκαν σε χώρους πολιτισμού και πολιτισμικά μνημεία, ασχολήθηκαν με το περιβάλλον και αποφάσισαν να κάνουν παρέμβαση για την κατάσταση στη Μαραθόλακκα…

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος με θέμα «Βυζαντινές, Ενετικές και Οθωμανικές όψεις του Κάστρου της Καλαμάτας», ομάδα μαθητών της Β’ Λυκείου του 6ου ΓΕΛ, με συνοδούς τους εκπαιδευτικούς Μαρία Κατσογιάννου, Μιχάλη Μανωλακάκη και Γιάννη Ανδρουλιδάκη, φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άμφισσας. Εκεί οι μαθητές συμμετείχαν στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα «Κάστρα και Ακροπόλεις, το Κάστρο των Σαλώνων (Ωριάς)».

Όπως σημειώνει το 6ο ΓΕΛ, «το πρόγραμμα αυτό έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους οικοδομούνταν κάστρα σε στρατηγικά σημεία από τα οποία μπορούσαν να ελέγχουν και να επιτηρούν την περιοχή, αλλά και να αμυνθούν αποτελεσματικά σε περιπτώσεις εχθρικών επιθέσεων. Επιπλέον, να αντιληφθούν το ρόλο που έπαιξε το κάστρο στην ιστορική, κοινωνική και οικονομική εξέλιξη της πόλης. Ακόμη, οι μαθητές κατάλαβαν τον τρόπο με τον οποίο ήταν οργανωμένο το κάστρο και είδαν τις διαφορετικές φάσεις οικοδόμησης του (αρχαία Ακρόπολη, βυζαντινά, φραγκικά, καταλανικά και οθωμανικά στοιχεία).

Δόθηκε, επίσης, η δυνατότητα σε μαθητές και συνοδούς να επισκεφθούν το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, όπου και ξεναγήθηκαν από συνεργάτη του ΚΠΕ. Εκεί είδαν τα αρχαιολογικά ευρήματα και πληροφορήθηκαν για το ρόλο που έπαιζε το Μαντείο των Δελφών στην αρχαιότητα. Επιπλέον παρακολούθησαν παρουσιάσεις στο χώρο του ΚΠΕ και σχετικά πειράματα (για την ερημοποίηση και για τις επιπτώσεις του διοξειδίου τους άνθρακα στην ατμόσφαιρα). Ξεναγήθηκαν, ακόμη, στη συνοικία των ταμπάκηδων, Χάρμαινα, και στην πινακοθήκη Σ. Παπαλουκά. Οι μαθητές μας έκαναν δύο παρουσιάσεις με θέματα την ερημοποίηση και τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχει ο Ν. Μεσσηνίας.

Με αφορμή το τελευταίο αυτό θέμα οι μαθητές ασχολήθηκαν ειδικά με τη Μαραθόλακκα του Ταϋγέτου, η οποία αποτελεί περιβαλλοντικό πρόβλημα στην περιοχή, αφού σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο έχει εξελιχθεί περισσότερο σε σκουπιδότοπο και λιγότερο σε χώρο διαχείρισης απορριμμάτων. Αποφασίστηκε να γίνει ανοικτή έκκληση προς το Δήμο Καλαμάτας να λειτουργήσει σωστά, τηρώντας τους περιβαλλοντικούς όρους και να δοθεί γρήγορα λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών το οποίο, το οποίο υποβαθμίζει το περιβάλλον, ταλαιπωρεί την πόλη και αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα.

Το πρόγραμμα και ο τρόπος που αυτό εξελίχθηκε κρίνεται απολύτως επιτυχημένο. Μαθητές και εκπαιδευτικοί έφυγαν από την όμορφη και φιλόξενη πόλη της Άμφισσας ενθουσιασμένοι. Τόσο οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του ΚΠΕ, όσο και οι άνθρωποι του, μας άφησαν απολύτως ικανοποιημένους σε τέτοιο βαθμό που θέλουμε να ξαναγυρίσουμε. Ειδικά σε όσους εργάζονται στο ΚΠΕ και σε όσους συνεργάζονται με αυτό αξίζουν συγχαρητήρια πολλά, γιατί φαίνεται από την πρώτη στιγμή ότι αγαπάνε αυτό που κάνουν, εργάζονται με μεράκι, πάθος και επαγγελματισμό και όλοι μαζί σαν ομάδα κάνουν το ΚΠΕ να λειτουργεί οργανωμένα, προγραμματισμένα και πάνω από όλα ανθρώπινα. Mαθητές και καθηγητές σας ευχαριστούμε πάρα –πάρα πολύ για τις ξεναγήσεις, τη φιλοξενία, τη φιλική διάθεση και την κατανόηση».