Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2018 00:24

Συνάντηση Βραζιλιάνικου χορού Forró στην Καλαμάτα

Συνάντηση Βραζιλιάνικου χορού Forró στην Καλαμάτα

ΠΕΜΠΤΗ ΕΩΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 6-10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 
Άρωμα Βραζιλίας φτάνει σήμερα, Πέμπτη, στην  Καλαμάτα, καθώς ξεκινάει η 3η Συνάντηση Βραζιλιάνικου Χορού Forró, η οποία θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 10 Σεπτέμβρη. Είναι ένας χορός έντονα εκφραστικός, ζωντανός, κάνει τον χορευτή να αισθάνεται ελευθερία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων, όπως πάρτι, εργαστήρια χορού,  δραστηριότητες στην παραλία…

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, “η πρώτη συνάντηση Forró στην Καλαμάτα ήρθε κάπως δοκιμαστικά... στη δεύτερη περάσαμε υπέροχα! Έτσι, ερχόμαστε τώρα για να κάνουμε την 3η συνάντηση Βραζιλιάνικου χορού Forró στην Καλαμάτα, 06 - 10 Σεπτεμβρίου.

Είναι μια ευκαιρία να νιώσουμε τη χαρά της βραζιλιάνικης κουλτούρας μέσα από το ρυθμό του forró, να πάμε λίγο πιο πέρα με βήματα και αισθήσεις στα εργαστήρια, να ρουφήξουμε την ενέργεια του χορού, να συναντήσουμε παλιούς και νέους forrozeiros και να απολαύσουμε την πόλη της Καλαμάτα και τις ομορφιές της όλοι μαζί σαν μία παρέα!

Η 3η Συνάντηση Βραζιλιάνικου Χορού Forró  έρχεται για να φέρει Άρωμα Βραζιλίας στην Καλαμάτα με 2 πάρτι με live μουσική από τους Βραζιλιάνους μουσικούς Leo Bomfim, Rodrigo Braga και Chinelo Gcb και φυσικά πολύ πολύ χορό!

Πότε;

-  Σάββατο 08/09 στις 22.00 στο Μώμος Cafe Bar στο ιστορικό κέντρο Καλαμάτας

και

- Κυριακή 09/09 στις 19.30 στο Αλώα στη Μικρή Μαντίνεια!

Είσοδος ελεύθερη

Πέρα, όμως, από τις 2 live συναυλίες, το πρόγραμμα περιέχει και πολλές άλλες δραστηριότητες! Ελάτε μαζί μας για 4 ημέρες γεμάτες πάρτι με Dj, αλλά και LIVE μουσική, εργαστήρια χορού, δραστηριότητες στην παραλία και πολλά άλλα!

Πρόγραμμα:

Πέμπτη 06/09

Βραδιά καλωσορίσματος στο Grecotel Filoxenia Kalamata

18.00 - 19.30: Ανοιχτό μάθημα με τον Wellington Figueiredo

19.30 - 21.00: Ελεύθερος χορός

Παρασκευή 07/09

Εργαστήρια και πάρτι στο Tango Impro

20.30 - 22.00: Εργαστήριο με την Anna Frogki

22.00 - ... : DJ Forro Party

Σάββατο 08/09

10.00 - 12.30: Kalamata Food Tour από τους FoodPhilosophy

13.00 - 14.15: Εργαστήριο με τον João Ribeiro στο Tango Impro

14.30 - 15.45: Εργαστήριο με την Juliana Werner στο Tango Impro

22.00 - ....: Live συναυλία και πάρτι στο Μώμος Cafe Bar

Κυριακή 09/09

15.00 - 16.15: Εργαστήριο με την Juliana Werner στο Αλώα beach bar

16.30 - 17.45: Εργαστήριο με τον João Ribeiro στο Αλώα beach bar

19.30 - ...: Live συναυλία και πάρτι στο Αλώα beach bar

Δευτέρα 10/09

18.00 – 24.00: Αποχαιρετούμε τους καλεσμένους μας με ένα barbecue

Το εισαγωγικό ανοιχτό μάθημα της Πέμπτης προσφέρεται δωρεάν. Τα εργαστήρια εστιάζουν σε τεχνικές χορού σε ζευγάρια και δεν χρειάζεται κάποιος να γνωρίζει forro για να τα παρακολουθήσει. Όποιος επιθυμεί να παρακολουθήσει κάποιο από τα εργαστήρια των υπολοίπων ημερών από εξειδικευμένους δασκάλους από Ελλάδα και εξωτερικό, το κόστος είναι 10 ευρώ ανά εργαστήριο. Παρακαλούμε εποικοινωνήστε μαζί μας με email ή μέσω της σελίδας μας στο fb για περισσότερες πληροφορίες.

Λίγα λόγια για το Forró

Tο Forró είναι ένας παραδοσιακός χορός και ρυθμός που προέρχεται από την βορειοανατολική Βραζιλία.

Ο ρυθμός αυτός σε αιχμαλωτίζει, σε κάνει να θέλεις να χορεύεις συνέχεια, να εκφράζεσαι να αυτοσχεδιάζεις.

Ο χορός Forró χαρακτηρίζεται από έντονη έκφραση, ζωντάνια και ελευθερία.

Το κάθε χορευτικό ζευγάρι μπορεί να επιλέξει από μια μεγάλη γκάμα κινήσεων και από τις παραλλαγές τους. Η κίνηση είναι κυκλική με πολλές περιστροφές και αλλαγές θέσεων.

Τα βήματα , όπως στους περισσότερους βραζιλιάνικους χορούς είναι συνδυασμός βημάτων των ευρωπαϊκών χορών από την εποχή της αποικιοκρατίας και των ινδιάνικων χορών.

Σε κάποια είδη διακρίνονται πιο πολλές φιγούρες και ανάλαφρες κινήσεις χεριών και σε άλλα είδη πιο βαριά βήματα και σύρσιμο των ποδιών στο πάτωμα.

Μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί πολλά είδη Forró με πιο γνωστό το Forró Universitário.

Τις τελευταίες δεκαετίες το Forró εξαπλώνεται και εκτός Βραζιλίας και πλέον υπάρχουν περισσότερα από 50 φεστιβάλ Forro ανά τον κόσμο. Τα περισσότερα λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη, αλλά έχουν αρχίσει να διοργανώνονται μερικά στη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.

Στην Ελλάδα το Forró υπάρχει σε τρεις πόλεις: στην Αθήνα με το συγκρότημα Calangos και την ομάδα Forró Atenas, στη Θεσσαλονίκη με την ομάδα Forró Grécia Thessaloniki και στην Καλαμάτα με το Forró da Gente-Kalamata.

Λίγα λόγια για τους δασκάλους μας σε αυτή τη συνάντηση

Juliana Werner

Η Juliana Werner είναι μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία στο χώρο του forró λόγω της ξεχωριστής της αύρας και της μοναδικής της ενέργειας. Είναι απόφοιτος της Γυμναστικής Ακαδημίας και έχει Μάστερ στην Ανθρώπινη Κίνηση. Ασχολείται με το Σύγχρονο Χορό και ερευνά τις θεωρητικές και πρακτικές πτυχές των κοινωνικών χορών από το 2010. Δημιούργησε μια δική της προσέγγιση, την «Τέχνη της Αγκαλιάς», η οποία εκφράζει το χορό ως ένα διάλογο όπου μέσα από την απόλυτη ισότητα αναπτύσσεται η αντίληψη του ίδιου μας του εαυτού ακούγοντας το σώμα του παρτενέρ και το βάθος της μουσικής. Όλα αυτά μαζί καθιστούν το μάθημά της ευεργετικό και «αναγκαίο» όχι μόνο για όσους δηλώνουν λάτρεις το forró,αλλά και όλους όσους αγαπούν την έκφραση μέσα από οποιασδήποτε μορφής partner dancing.

João Ribeiro

ο João Ribeiro χορεύει forró και zouk, ένας βραζιλιάνικος συνδυασμός που...συνεχίζει να σκοτώνει! Τον είδαμε και θέλουμε να τον ξαναδούμε γιατί κάθε φορά έχει κάτι διαφορετικό να πει. Κατάγεται από τη Βραζιλία αλλά τείνει να γίνει και λίγο Ιρλανδός. Στο Δουβλίνο, όπου και ζει τα τελευταία χρόνια, αποτελεί ενεργότατο μέλος της κοινότητας forró, αφιερώνοντας χρόνο και ενέργεια σε αυτό που αγαπάει. Διδάσκει και βοηθάει στη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων εντός και εκτός της βραζιλιάνικης κοινότητας στο πολυπολιτισμικό περιβάλλον της Ιρλανδίας. Έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ σε όλη την Ευρώπη για να χτίσει τον δικό του χορευτικό χαρακτήρα αφώνοντας το σημάδι του στη χορευτική κοινότητα. Γνωρίζει την τεχνική της αγκαλιάς όσο λίγοι και αυτό είναι που κάνει τους πάντες να θέλουν να χορεύουν μαζί του. Έχει το ταλέντο να κάνει τους ανθρώπους να αγαπούν το forró μετά από την πρώτη κιόλας φορά. Όταν χορεύει δείχνει ακριβώς ποιος είναι και τίποτα παραπάνω. Για μας βέβαια είναι ένα πολύ ξεχωριστό πρόσωπο, είναι φίλος και οικογένεια, και μετράμε τις μέρες για να τον αγκαλιάσουμε για ακόμα μία φορά!

Άννα

Η Άννα  γνώρισε το forró σε ένα ταξίδι της στη Βραζιλία, όπου την συνεπήρε η μαγευτική του ενέργεια, και έκτοτε δηλώνει ερωτευμένη! Ξεκίνησε μαθήματα στο γκρούπο της Θεσσαλονίκης και σε κάθε ευκαιρία παρακολουθεί μαθήματα σε φεστιβάλ. Οι δεσμοί της με το γρούπο της Θεσσαλονίκης έγιναν ακόμα πιο στενοί από τη στιγμή που ανέλαβε πέρυσι τον συντονισμό και τη διδασκαλία του forró εκεί. Έχοντας επηρεαστεί από την μέχρι τώρα εμπειρία της στο partner dancing (χορός ζευγαριού) γενικά αλλά και στο σωματικό θέατρο, δίνει ιδιαίτερη σημασία στα μαθήματά της στη σύνδεση πρωτίστως με το δικό μας σώμα, και στην επικοινωνία και τη σύνδεση με τον παρτενέρ μας έπειτα, ώστε ο χορός να προσφέρει την απόλαυση που του ταιράζει και να γίνει το μέσο έκφρασής συναισθημάτων και εσωτερικού κόσμου. Τη γνωρίσαμε ένα χρόνο πριν στο 2ο Forró Meeting και αυτή τη φορά της ζητήσαμε να φέρει λίγο από τον φρέσκο αέρα της και να μας δείξει κάτι από τον δικό της τρόπο αντίληψης του forró.

Wellington Figueiredo

Ο Wellington Figueiredo είναι δάσκαλος forró και αυτός που έφερε το #Forro στην Καλαμάτα πριν από 2,5 χρόνια, μοιραζόμενος το πάθος του για το χορό αυτό με πολλούς μαθητές του.

Στην ηλικία των 15 χρόνων ξεκίνησε να μαθαίνει Axé, το είδος χορού που ήταν πολύ δημοφιλές εκείνη την εποχή στη Βραζιλία και ένα χρόνο μετά ξεκίνησε μαθήματα σε μια σχολή χορού όπου έμαθε τους 4 ρυθμούς (Samba de gafieira, Bolero, soltinho, forró), έπειτα, προχώρησε και σε Latin ρυθμούς, ενώ αργότερα έκανε μαθήματα Tango. Ως εξαρτημένος με το χορό, επιθυμεί να χορεύει όλη την ώρα!

Ο Wellington κατάγεται από το São Paulo της Βραζιλίας, αλλά μένει στην Ευρώπη πάνω από πέντε χρόνια, έχοντας ζήσει 3 χρόνια στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας και κατοικώντας στην Καλαμάτα τα τελευταία 2,5 χρόνια, όπου συνεχίζει να διαδίδει το πάθος και την αγάπη του για το Forro. Διδάσκει διαφορετικά στυλ forro, εστιάζοντας όχι μόνο στα βήματα, αλλά και στη σωστή καθοδήγηση, πράγμα πολύ σημαντικό για κάθε είδους χορό σε ζευγάρια.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Forró da Gente - Kalamata, Greece

e-mail.: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Fb: https://www.facebook.com/forro.kalamata/