Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2018 09:17

Η αποκάλυψη ενός πλανήτη ξεκινάει από την Καλαμάτα!

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, η Δρ Τζότικα Βιρμάνι και ο  δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Βεργόπουλος. Αριστερά ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Κώστας Κοντοθανάσης που μετέφρασε τις σημαντικές ανακοινώσεις της επικεφαλής του παγκόσμιου επιστημονικού εγχειρήματος Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, η Δρ Τζότικα Βιρμάνι και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Βεργόπουλος. Αριστερά ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Κώστας Κοντοθανάσης που μετέφρασε τις σημαντικές ανακοινώσεις της επικεφαλής του παγκόσμιου επιστημονικού εγχειρήματος

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ 
Τα πρώτα βήματα για την αποκάλυψη ενός καινούργιου πλανήτη ή για την ανακάλυψη του σημαντικότερου μουσείου στον πλανήτη μας, αναμένεται ότι θα αποτελέσει ο παγκόσμιος διαγωνισμός χαρτογράφησης του βυθού, ο οποίος οργανώνεται στο πλαίσιο του μεγάλου επιστημονικού πειράματος Shell Ocean Discovery XPRIZE. Η επικεφαλής του ιδρύματος αυτού, Δρ. Τζότικα Βιρμάνι, επισκέφθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα και μίλησαν στους δημοσιογράφους, μαζί με τον Δημήτρη Βεργόπουλο, σύνδεσμο του Δήμου με το ίδρυμα, για το παγκοσμίου ενδιαφέροντος εγχείρημα που θα πραγματοποιηθεί αυτό το μήνα και το Δεκέμβρη, με “ορμητήριο” την Καλαμάτα…

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, ο οποίος θα απονείμει στους νικητές έπαθλα συνολικού ύψους 7.000.000 δολαρίων, θα χαρτογραφηθεί με εξαιρετική ακρίβεια ο πυθμένας της θάλασσας σε μια περιοχή 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία βρίσκεται νοτιοδυτικά του Μεσσηνιακού Κόλπου και στους ναυτικούς χάρτες ονομάζεται “Καλυψώ”.

Απαντώντας η κ. Βιρμάνι στην ερώτηση της Kalamata Journal γιατί επιλέχτηκε η Καλαμάτα για τη διεξαγωγή του παγκόσμιου διαγωνισμού και επιστημονικού πειράματος σημείωσε ότι ο λόγος είναι ότι η πόλη και η περιοχή πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που καλύπτονται από ελάχιστες άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Ειδικότερα είπε ότι η πρώτη προϋπόθεση είναι να έχει πολύ μεγάλο βάθος η θάλασσα χωρίς όμως να βρίσκεται πολύ μακριά από τις ακτές. Η κ. Βιρμάνι τόνισε ότι η συγκεκριμένη προϋπόθεση καλύπτεται στην  Καλαμάτα, όπως επίσης και το γεγονός ότι στην περιοχή μας δεν σημειώνονται συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές με πολύ βαθιές θάλασσες. Επιπλέον ανέφερε ότι η Καλαμάτα διαθέτει αναγκαίες υποδομές για τη διεξαγωγή του πειράματος και επαρκείς υπηρεσίες στους διαγωνιζόμενους και τους επιστήμονες, όπως το Νοσοκομείο, ξενοδοχεία, καταστήματα για προμήθειες αναγκαίου εξοπλισμού, καθώς επίσης η πρόσβαση στην πόλη είναι εύκολη.

Για τη σημαντικότητα του εγχειρήματος η κ. Βιρμάνι εξήγησε ότι με τη χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας που θα ξεκινήσει στην Καλαμάτα θα γίνουν τα πρώτα βήματα για κάτι εξαιρετικά σημαντικό, την ακριβή χαρτογράφηση του βυθού των ωκεανών, οι οποίοι αποτελούν το 75% της επιφάνειας του πλανήτη. Σημείωσε δε ότι υπάρχει ένα παγκόσμιο πρόγραμμα ώστε να χαρτογραφηθεί ο βυθός των ωκεανών μέχρι το 2030, κάτι όμως που ανέφερε ότι είναι ανέφικτο με τα σημερινά τεχνολογικά μέσα, τα οποία για να καταφέρουν κάτι τέτοιο θα χρειαστούν από 300 έως 600 χρόνια!

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός που θα γίνει στα ανοιχτά του Μεσσηνιακού Κόλπου ορίζει ότι η χαρτογράφηση των 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων θα πρέπει να γίνει από κάθε διαγωνιζόμενη ομάδα μέσα σε 24 ώρες! Η κ. Βιρμάνι σημείωσε ότι οι ομάδες που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό προέρχονται από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία, τη Γερμανία, την  Ελβετία και την Ιαπωνία. Είπε ακόμη ότι συνολικά θα έρθουν στην Καλαμάτα περίπου 250 άτομα, τα οποία θα μείνουν στην περιοχή για περίπου δύο μήνες.

Ακόμη η κ. Βιρμάνι ανέφερε ότι με την ακριβή χαρτογράφηση του πυθμένα των θαλασσών θα δημιουργηθούν και νέα δεδομένα για την πορεία της ανθρωπότητας, θα αποκαλυφθεί ένας νέος πλανήτης στον πλανήτη μας, θα ανακαλυφθεί το σημαντικότερο μουσείο του κόσμου, θα γίνουν σημαντικές ανακαλύψεις, θα βρεθούν άγνωστα υλικά, άγνωστα ζωικά είδη κ.λπ

Τέλος η επικεφαλής του εγχειρήματος σημείωσε ότι ο χάρτης από τη χαρτογράφηση που θα γίνει θα διατεθεί στην επιστημονική κοινότητα, ενώ θα αξιοποιηθεί και από το Ερευνητικό Κέντρο Φυσικών Ερευνών “Δημόκριτος” για την κατασκευή του νέου του μικροσκοπίου παρατήρησης των νετρίνων.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ευχήθηκε καλή επιτυχία στη διεξαγωγή του εγχειρήματος, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί τόνισε ότι μέσα από αυτόν τον παγκόσμιο διαγωνισμό η Καλαμάτα θα γίνει διεθνώς γνωστή.

Ο δημοτικός σύμβουλος, Δημήτρης Βεργόπουλος, από την πλευρά του επέμεινε στη σημασία που έχει το εγχείρημα για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, ενώ σημείωσε ότι η πόλη και ο Δήμος της Καλαμάτας ενέπνευσαν εμπιστοσύνη στους διοργανωτές του διαγωνισμού, ο οποίος, τέλος, ανέφερε ότι θα επιφέρει και οικονομικό όφελος στην πόλη.

Στ.Μ.