Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2018 18:48

Υπογράφονται οι συμβάσεις για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος στις αρχές του 2019

ΣΕ ΕΞΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΧΤΩ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ 
Στις αρχές του νέου χρόνου, 2019, πρόκειται να υπογραφούν οι συμβάσεις για την έναρξη κατασκευής τμημάτων του αυτοκινητόδρομου Πάτρας-Πύργου, ο οποίος έχει ιδιαίτερη αναπτυξιακή σημασία και για τη Μεσσηνία, γιατί θα δημιουργήσει γρήγορη και ασφαλή επικοινωνία και με τη δυτική Ελλάδα. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης…

Όπως σημειώνεται σε δελτίο Τύπου του υπουργείου, ο κ. Σπίρτζης ανέφερε στη Βουλή, όσον αφορά τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα –Πύργος, ότι “ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των 6 συμβάσεων (1η,4η,5η,6η,7η,8η), από το Ελεγκτικό Συνέδριο και  μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει η σχετική ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής του ελληνικού  Κοινοβουλίου για τις συμβάσεις, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες. Εκκρεμούν οι δύο συμβάσεις που βρίσκονται στο στάδιο των προδικαστικών προσφυγών με τις σχετικές διαδικασίες να ολοκληρώνονται πολύ σύντομα.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, επαναδημοπράτησε το έργο με οκτώ διαδοχικούς ανοιχτούς, δημόσιους διαγωνισμούς,  που διεξήχθησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το  Πάτρα – Πύργος προέκυψε από τη μείωση του φυσικού αντικειμένου της παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, καθώς το έργο απεντάχθηκε από την παραχώρηση το 2013  και αποκλείστηκε από την κοινοτική χρηματοδότηση, εξαιτίας των χειρισμών της τότε Κυβέρνησης, που οδήγησαν στον απόλυτο εκτροχιασμό του χρονοδιαγράμματος και του προϋπολογισμού της Ολυμπίας Οδού. Μετά από πολύμηνες και συστηματικές διαπραγματεύσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με τους Συμβούλους (Jaspers) και τις αρμόδιες Υπηρεσίες  της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ελληνική πλευρά, πέτυχε τις απαραίτητες εγκρίσεις για τη χρηματοδότηση του έργου”.