Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019 03:27

Απολογισμός σε ένα έργο ανεκτίμητο για την επικοινωνία γονιών και παιδιών και για νέους με αυτοεκτίμηση

Μαρία Οικονομάκου, Ευάγγελος Σιδερρέας, Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη Μαρία Οικονομάκου, Ευάγγελος Σιδερρέας, Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη

ΚΕΠΕΠΨΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
Το έργο του ΚΕΠΕΠΨΥ, για την υποστήριξη της επικοινωνίας γονιών και παιδιών, για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των νέων, είναι ανεκτίμητο, δεν μπορεί να μετρηθεί με αριθμούς. Όμως και για εκείνους που τους αρέσουν οι αριθμοί, το ΚΕΠΕΠΨΥ υλοποίησε το 2018 δράσεις στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 6.000 άτομα! Και αυτό παρά την έλλειψη προσωπικού, που αναγκάζει το υπάρχον επιστημονικό προσωπικό να υπερβαίνει τον εαυτό του. Τον απολογισμό του ΚΕΠΕΠΨΥ παρουσίασαν οι εκπρόσωποί του σε συνέντευξή Τύπου, στην οποία μίλησαν επίσης για την τρίχρονη ακινησία του κράτους για την κάλυψη των κενών θέσεων του προσωπικού, ενώ προσκάλεσαν τον κόσμο στην κοπή της πίτας του Κέντρου, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Γενάρη…

Ο πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Μεσσηνίας, Ευάγγελος Σιδερέας, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα γραφεία του ΚΕΠΕΠΨΥ, στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης, ευχαρίστησε την επιστημονική ομάδα και το Διοικητικό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι “κάνουν ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε το Κέντρο μας να ανταποκριθεί στο επιστημονικό πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσει”. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην επιστημονική ομάδα, στην οποία έδωσε τα συγχαρητήριά του, σημειώνοντας ότι “καταφέρνει και ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στα αρκετά αιτήματα συμβουλευτικής”.

Ο κ. Σιδερέας ανέφερε ότι επί τρία χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα από τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας, ώστε να προσληφθεί προσωπικό που είναι αναγκαίο, παρότι αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις. Αναγνώρισε πάντως ότι η πολιτεία χρηματοδοτεί κανονικά και ανελλιπώς τα Κέντρα Πρόληψης.

Σε ό,τι αφορά την εκδήλωση κοπής της πίτας του ΚΕΠΕΠΨΥ ο πρόεδρος σημείωσε ότι θα γίνει στις έξι το απόγευμα του Σαββάτου στο Κέντρο Νεότητας της Μητρόπολης.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και εκπρόσωπος του Δήμου Καλαμάτας, αντιδήμαρχος Μαρία Οικονομάκου, επίσης αναγνώρισε ότι το έργο που γίνεται είναι ιδιαίτερα σημαντικό, συνεχάρη το προσωπικό, ενώ αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία και το οικογενειακό κλίμα που υπάρχει στο Δ.Σ. του ΚΕΠΕΠΨΥ.

Η επιστημονικά υπεύθυνη του ΚΕΠΕΠΨΥ, Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη, ενημέρωσε ότι το Κέντρο το 2018 πραγματοποίησε για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς 65 παρεμβάσεις πρωτογενούς πρόληψης, 208 παρεμβάσεις για τους μαθητές τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 28 παρεμβάσεις για φοιτητές και τρεις εκδηλώσεις για την ευρύτερη κοινότητα στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών. Παράλληλα, συνέχισε η κ. Βλαχοπουλιώτη, το Κέντρο “ανταποκρίθηκε σε 332 αιτήματα συμβουλευτικής γονέων και εκπαιδευτικών. Στις προαναφερόμενες δράσεις συμμετείχαν περίπου 6.000 άτομας. Και για το έτος αυτό εστιάσαμε περισσότερο στα παιδιά και στους εφήβους για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τους προστατευτικούς παράγοντες που θα τα βοηθήσουν να υιοθετήσουν θετικές στάσεις για τη ζωή τους”.

Επίσης η επιστημονικά υπεύθυνη του ΚΕΠΕΠΨΥ αναφέρθηκε στο σεμινάριο για γονείς και εκπαιδευτικούς, που διοργανώνεται για το Σάββατο 26 Γενάρη 2019, στο πλαίσιο του Πενταετούς Επιστημονικού Προγράμματος, με θέμα “Αξιοποιώντας τα όρια στην οικογένεια και το σχολικό περιβάλλον”. Όπως σημείωσε “εισηγητές θα είναι η κ. Πέπη Μπελέκου και ο κ. Νίκος Καϊτσας, ψυχολόγοι και συνεργάτες του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου. Στο σεμινάριο θα δοθεί έμφαση στο θεωρητικό πλαίσιο της έννοιας των ορίων και στη σημασία της ύπαρξής τους για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και εφήβων. Καθώς τα όρια δείχνουν την αγάπη, τη φροντίδα και το σεβασμό των γονέων στην προσωπικότητα του παιδιού. Για αυτό, όπως θα δούμε και στο σεμινάριο, η έννοια του ορίου δεν πρέπει να επενδύεται αρνητικά. Δεν είναι τιμωρία, απαγόρευση ή μια διαρκής άρνηση. Είναι σταθεροί κανόνες και αξίες, που βοηθούν τα παιδιά να αυτονομηθούν και να προσαρμοστούν στην κοινωνική πραγματικότητα, προάγοντας τον αυτοσεβασμό αλλά και το σεβασμό στους ανθρώπους που είναι γύρω τους”.

Τέλος σημείωσε ότι η συμμετοχή στο σεμινάριο θα είναι δωρεάν, όμως θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Στ.Μ.